SAMO ZA TPORTAL

Ivanković otkrio kakav mu posao nude i što misli o Dalićevom ustupku šetorici igrača

08.04.2018 u 10:11

Bionic
Reading

Hrvatski nogometni stručnjak, Branko Ivanković, kojeg evidentno više cijene u Aziji nego kod nas u Hrvatskoj, ostvario je još jedan veliki uspjeh. S Persepolisom je obranio naslov iranskog prvaka

Persepolis našeg Branka Ivankovića, a s kojim i kao trener vratara radi Igor Panadić, u subotu je na gostovanju u Mashadu kod Padideh Khorasana stigao do pobjede 1:0 te osvojio tri boda koja tri kola prije kraja prvenstva jamče novi naslov prvaka.

Treći je to naslov u povijesti ovog iranskog kluba. Naravno, po dolasku u Teheran Ivankovića i družinu dočekala je raspjevana masa navijača, a u nedjelju ujutro, nakon prospavane noći javio se i hrvatski trener.

'Presretni smo, jer znate i sami da je uvijek lakše nešto napadati nego braniti. Međutim, mi smo ove sezone uistinu igrali lijep nogomet, imamo najefikasniju momčad, ali i momčad s najmanje primljenih golova. A nije nevažno reći, da smo uoči ove sezone ostali bez dvojice najboljih igrača. Mehdi Tharemi bio je najefikasniji igrač, a Nashar Rasan najbolji veznjak lige. Ipak, i bez njih postigli smo najveće rezultate kluba. Prošle sezone ispali smo u polufinalu Lige prvaka, ali smo zato u ovogodišnjem ciklusu, uz osvojeni Super-kup, već kolo prije kraja natjecanja po skupinama, osigurali prolaz. Također, sedam, osam kola prije kraja teoretski smo stigli do naslova, a sada ga i matematički potvrdili. Prema tome, mogu reći da smo ispisali najljepše stranice kluba', rekao je za tportal Branko Ivanković.

Ovo Vam je četvrti (jer osvajao je naslove s Dinamom, kineskim Shandongom te dva s Persepolisom) naslov u karijeri. Naglasili ste, teže je braniti nego napadati. No, kada biste trebali izdvojiti jedan od njih, koji bi to bio?

'Svaki je drag na svoj način, ali možda bih kao najdraži ipak izdvojio onaj s Dinamom. Sjećam se te zadnje utakmice, a pobijedili s hajduk 3:0, kao jučer. Maksimir je bio krcat, nakon toga je išao 'špalir' sve do Jelačić-placa. Bili su to trenuci koji su se urezali u sjećanje i meni ali mojim igračima'.

Od travnja 2015. ste u Iranu? Ostajete li i dalje ili mijenjate sredinu? Uspješnom treneru sigurno stižu ponude?

'Da, imam dvije, tri ponude na stolu. A jedna me posebno intrigira. Riječ je o jednoj, vrlo potentnoj azijskoj reprezentaciji. Nije tu u pitanju samo financijski aspekt, već je bitan i rezultatski iskorak, a vjerujem da bi s njom mogao izboriti i nastup na sljedećem SP-u. U svakom slučaju, u sljedećih nekoliko dana moram sjesti i razmisliti jer i moji u klubu čekaju kako će se rasplesti ta priča'.

Dakle, od povratka u hrvatski nogomet zasad ništa?

'S obzriom na to da nogometna javnost baš i nije na mojoj strani, onda ću sigurno još neko vrijeme provesti u ovom dijelu svijeta. Rekao sam i u trenutku kada se birao Čačićev nasljednik, a neki su me vidjeli kao mogućeg nasljednika, da o tome ne razmišljam'.

Dobro, ali sigurno pratite što se događa u hrvatskom nogometu. Čak ni Daliću, za kojeg su u prvom trenutku bili svi, sada neki zamjeraju što je u SAD-u šestorici igrača dao 'slobodno' odnosno priliku da se ranije vrate u klubove?

'Apsolutno odobravam taj Dalićev postupak. Još u vrijeme dok sam bio pomoćnik g. Blaževiću u hrvatskoj reprezentaciji, bilo je ustupaka prema pojedinim igračima i klubovima. Naime, kako je kraj sezone, jasno je da su neki igrači pod većim pritiskom zbog važnih utakmica. osim toga, s tako velikim brojem igrača teško je bilo za očekivati da će svi igrati u obje utakmice. A onda je Dalić podijelio minutažu. Važno je da su dečki zajedno krenuli na tako dalek put, u posve drugačiju vremensku zonu. I nakon tih nekoliko dana, a iz respekta prema klubovima u kojima igraju, bilo je mudro pustiti ih koji dan ranije, kako bi se što prije vratili u uobičajeni ritam. Jer ionako ne bi svi mogli igrati u obje utakmice. Osim toga, oni se već jako dorbo znaju, igarju pet, šest godina zajedno'.

  • +6
Prijateljska utakmica: Meksiko - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Utakmica protiv Meksika dala je izborniku daliću dodatnu širinu, jer svoj su potencijal potvrdili, pa čak i naglasili, Kramarić, Pjaca i Rebić?

'Slažem se. Iako su oni, posebice Pjaca i Kramarić, već odigrali puno odličnih utakmica za reprezentaciju. Kod Pjace je bilo važno, nakon dugog perioda zbog oporavka, osjetiti ga u tom okruženju, makar znamo da je on igrač koji može promijeniti tijek utakmice. Dalić i njegov stožer tako su dobili ekstra motivirane igrače i siguran sam da će znati kako ih iskoristiti na SP-u u Rusiji'.

U hrvatskom prvenstvu Dinamo je vodeći, no ni nakon Jurčevićevog preuzimanja 'modre' klupe, sastav iz Maksimira ne igra puno bolje? Može li se dogoditi čudo pa da Dinamo ne postane prvak?

'U takvo čudo ne vjerujem jer prednost Dinama je ipak velika. Nažalost, Jurčević je s momčadi odradio tek, karikiram 'sedam' treninga, i sasvim sigurno nije mogao puno toga promijeniti u igri. Bitno je samo da ova grupa mladih igrača koju ima na raspolaganju čim prije prihvati njeova razmišljanja, sistem i režim rada. Jurčeviću i klubu u ovom trenutku prioritet mora biti rezultat, aonda će od priprema za novu sezonu, kada detektira na kojoj mu poziciji trebaju novi igrači, krenuti raditi prema svojim standardima. A znate da je Jurčević i kroz karijeru prošao sve, a poslije i kao trener u jakim europskim ligama, od Rusije, Turske do Engelske, i sasvim sigurno dobro zna kako selekcionirati igrače. I zato tvrdim da je ova odluka Dinama, ako je već odlučila smijeniti Cvitanovića, mudra jer Jurečvić će kroz utakmice osjetiti i ligu i igrače te će znati što mu treba za novu sezonu. A onda ćemo vidjeti Dinamov procvat', zaključio je Ivanković pred kojim su očito izuzetno uzbudljivi dani.