ŠUKER TRLJA RUKE

Igraju li reprezentativci na SP-u u Rusiji samo za svoju domovinu, kao tinejdžer Mbappe, ili i za Fifine milijune?

07.07.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Otprije je poznato to da je Fifa nagradni fond, kada je u pitanju Svjetsko prvenstvo u Rusiji, podigla na rekordnih 670 milijuna eura, što je povećanje od 40 posto u odnosu na SP 2014. održan u Brazilu. Već sada je poznato da će velik dio toga dobiti i Hrvatski nogometni savez, ali i igrači, zahvaljujući sjajnim igrama i plasmanu u četvrtfinale

U dvadeset godina, od prvog nastupa Hrvatske na Svjetskom prvenstvu do danas, nagradni fond narastao je gotovo osam puta. Kada su Miroslav Ćiro Blažević, Zvonimir Boban i društvo stigli do postolja u Francuskoj, nagradni fond iznosio je 87 milijuna eura, a danas nevjerojatnih 670 milijuna eura. Pitanje je samo gdje je granica, a mnogi se pitaju ima li sve ovo smisla? Mnogi će reći kako ionako većina igrača koji igraju za svoju reprezentaciju ima dobar ugovor i praktički su se financijski osigurali za cijeli život. Ali to je neka druga tema…

Kada je hrvatski izbornik Zlatko Dalić preuzeo reprezentaciju uoči ključne utakmice na gostovanju u Ukrajini, nitko od igrača i navijača nije mogao pomisliti da će u srpnju titula svjetskih prvaka biti udaljena svega tri koraka. Pogotovo kada se pogleda ždrijeb u kojem Hrvatsku nakon Danske (drama poslije penala u osmini finala) na putu prema tituli čekaju domaćin Rusija te pobjednik para Švedska-Engleska.

U cijeloj priči, u trenutku kada je Hrvatska izborila plasman među osam, nije zanemarivo spomenuti kako očito i nagradni fond ima veliku ulogu kada je motivacija u pitanju. Naime, pobjednik SP-a bit će bogatiji za 32 milijuna eura, finalist će dobiti približno 24 milijuna, a trećeplasirani 21 milijun, dok će poraženi u borbi za treće mjesto dobiti oko 19 milijuna eura.

Već sada je poznato to da je plasmanom u četvrtfinale svaka reprezentacija zaradila oko 14 milijuna eura, a tome treba dodati i da je svaka od 32 reprezentacije koja je izborila plasman na SP zaradila oko sedam milijuna eura. Dakle, već sada je jasno kako je HNS ukupno od Svjetskog prvenstva u Rusiji zaradio više od 20 milijuna eura (bez sponzora), uz dodatak da je Fifa platila i pripreme te boravak u kampu i hotelima svakoj selekciji (1,3 milijuna eura).

Hrvatsku od još više novca dijeli samo pobjeda protiv domaćina Rusije (subota, 20 sati), koja je već sada napravila – čudo. Naime, uoči SP-a mnogi su sumnjali u to da ruska nogometna reprezentacija, koja je bila poprilično neuvjerljiva u prijateljskim utakmicama, može proći grupnu fazu. Na koncu je Rusija pobjedama protiv Saudijske Arabije i Egipta osigurala osminu finala, da bi zatim nakon teškog poraza 3:0 protiv Urugvaja odlučila u nokaut fazi bunkerom braniti gol Akinfejeva i penalima svladati Španjolsku, što je družini Stanislava Čerčesova na kraju i uspjelo.

Navijačka euforija zahvatila je i cijelu Hrvatsku, ali i dio igrača. Čini se, najviše pouzdanog stopera Domagoja Vidu te je javno rekao:

'Znali smo koliko smo dobri. Punili smo se elanom svakom utakmicom koju smo odigrali s novim izbornikom. Pokazali smo da se imamo pravo nadati velikim stvarima. Igramo jako dobro i s obzirom na to kakve igrače imamo, treba vjerovati da možemo otići do kraja. Kada vidimo ljude u domovini, to nam daje dodatni motiv i dodatnu energiju', kazao je Vida, a prepun optimizma otišao je na SP jer je obećao da neće govoriti za medije do četvrtfinala.

No iako je još od rujna 2016. godine poznat omjer podjele premija, što su igrači i vodstvo HNS-a te tadašnji izbornik Ante Čačić dogovorili na sastanku, igrači bi mogli zaraditi puno više. Naime, HNS na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom odlučio je kako će igrače posebnim premijama nagraditi za uspjehe na Svjetskom prvenstvu. Podsjetimo da je otprije poznato to da će igračima i stožeru pripasti 40 posto Fifine nagrade za plasman, a taj iznos dijelit će se između igrača i stožera u omjeru 80:20.

Hrvatskom nogometnom savezu pripast će 60 posto Fifine nagrade za plasman, no očito je Šuker, zadovoljan rezultatima, odlučio dio tog novca (zasad je to oko 13 milijuna eura, koliko je minimalno zaradio HNS) podijeliti igračima u vidu tzv. posebne premije. O kojem se iznosu radi, nije poznato jer je tako tražio izbornik Zlatko Dalić te je uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo zamolio da 'se ne govori o novcu i premijama jer igračima treba mir'.

No kako god se okrene, taj financijski dio svakako nije zanemariv jer kada se podvuče crta i kada u rujnu na račun HNS-a sjedne novac od Fife, svaki hrvatski igrač mogao bi na računu imati oko pola milijuna eura nagrade. Neki će reći kako taj novac Modriću, koji navodno zarađuje oko 10 milijuna eura od Real Madrida i sponzora, ne znači previše, ali treba biti pošten i reći kako je sličan princip u svakoj reprezentaciji. Što će igrači napraviti s tim novcem i hoće li ga donirati u svoj matični klub, rodni grad za izgradnju škole ili vrtića, ili će ga potrošiti na još jednu nekretninu 'negdje na Jadranu' – njihova je stvar.

'Sve te velike utakmice za klubove ne mogu se usporediti s reprezentacijom. Velika je čast što imamo mogućnost boriti se za sveti dres. Želimo svima pokazati koliko smo dobri i moćni', kazao je uoči utakmice protiv Rusije dokapetan hrvatske nogometne reprezentacije Ivan Rakitić.

Upravo ta izjava, 'sveti dres', dovoljno govori kako bogata premija ne igra apsolutno nikakvu ulogu kod većine igrača. Pogotovo onih, kao Rakitić, koji imaju višemilijunski ugovor u klubu. Nekada, prije 30-ak godina, ta premija je bila spas većini igrača. A nastup za reprezentaciju prilika 'da se nepokon prodaju u inozemstvo.' Danas je sve drukčije, ali opet neke stvari se nisu puno promijenile.

Primjer 19-godišnjeg Francuza Kyliana Mbappea, koji je oduševio na SP-u igrom i golovima, ipak govori suprotno. Naime, Mbappe je već kao tinejdžer postao veliki humanitarac pa je tako odlučio kako će sve što zaradi igrajući za francusku reprezentaciju donirati za pomoć djeci s posebnim potrebama. Tako nakon svake utakmice donira minimalno 20.000 eura, dok bi nakon eventualnog osvajanja naslova svjetskog prvaka dao dodatnih 300.000 eura.

Njegovi će vas razlozi oduševiti - prvi i osnovni je da želi pomoći onima kojima je potrebno, a drugi jer misli da mu se ne bi trebalo plaćati da igra za svoju domovinu. Da, dobro ste pročitali, iako ima samo 19 godina izjavio je kako 'misli da mu se ne bi trebalo plaćati da igra za svoju domovinu'.

Tko zna, možda netko od hrvatskih nogometaša, pa makar i u tajnosti, poučen primjerom Mbappea, napravi nešto slično. Pogotovo kada na svom računu vidi ogroman honorar.

Na naš upit HNS-u je li netko od reprezentativaca najavio kako će, kao Mbappe, donirati novac koji dobije nekoj udruzi, bolnici ili školi dobili smo vrlo jasan odgovor:

'Sada se ne razmišlja o premijama, a dečki koji doniraju novac uglavnom ne žele da se to zna. Ukratko, ja neću širiti informacije o tome', napisao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

  • +46
SP u nogometu, osmina finala: Hrvatska - Danska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL