lova do krova

HNS ove godine zaradio više nego ikad, od iznosa boli glava

03.04.2023 u 15:21

Bionic
Reading

U zagrebačkom hotelu Westin održana je Skupština Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) na kojoj je istaknuto kako je HNS u protekloj godini ostvario najbolje financijske rezultate u povijesti

Skupština HNS-a broji 75 zastupnika, a prisutna su bila 62 zastupnika. Sve je proteklo vrlo brzo, sjednica je trajala tek nešto više od sat vremena, u idiličnom raspoloženju i bez povišenih tonova.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Marijan Kustić nije skrivao zadovoljstvo ostvarenom sportskim, ali i financijskim rezultatima u protekloj godini, najavivši i izgradnju nogometnog kampa, te dodatna ulaganja u infrastrukturu.

Naglasio je i kako ga raduju rezultati mlađih reprezentacija, prije svega plasmani U-17 i U-21 reprezentacija na EP.

'Veseli nas uspjeh A reprezentacije na SP-u Dohi, produžili smo ugovor izborniku Zlatku Daliću, on je to zaslužio svojim rezultatima. Raduje i start kvalifikacija za EP 2024. sa četiri boda, a uskoro nas očekuje i završni turnir Lige nacija. Kao Savez napravili smo osam hibridnih terena, napravili smo 21, a imat ćemo i 26 terena s umjetnom travom, veseli otvaranje stadiona u Osijeku', kazao je predsjednik HNS-a te najavio:

'Strateški cilj je nogometni kamp koji se proteže godinama. Zacrtali smo, idemo s time. Za 15-20 dana ćemo izaći s konkretnim stvarima. Financijski rezultati su također fenomenalni. Gledajući sportske i financijske rezultate vjerujem kako smo najbolji sportski savez u Hrvatskoj. Radi se jako dobro, Savez radi jako dobro', zaključio je Kustić dodavši kako će Savez sve učiniti što je u njegovoj mogućnosti kako bi se infrastruktura digla na višu razinu.

Voditeljica odjela financija i računovodstva Ružica Bajrić je izvjestila kako je HNS u 2022. godini ostvario najbolje financijske rezultate u svojoj povijesti.

'Savez je imao rekordne prihode od 507.6 milijuna kuna, te rashode od 409 milijuna kuna. Ostvarena je rekordna dobit u iznosu od 98.6 milijuna kuna', istaknula je Bajrić.

Najveći prihodi ostvareni su od djelatnosti i to od sudjelovanja A reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, prihoda od marketinga, TV prava, ulaznica i opreme. Najveći rashodi odnose se na aktivnosti saveza, odnosno organizaciju utakmica svih reprezentacija, na razvoj i unapređenje nogometa, rashodi za zaposlene, amortizacija, donacije i ostali rashodi.

U uvodnim izlaganjima prisutnim skupštinarima su se obratili i predstavnici Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i Europske nogometne federacij (UEFA) pohvalivši rezultate 'vatrenih', ali i rad HNS-a.

'Prije tri mjeseca završilo je Svjetsko prvenstvo u Katru koje je bilo puno fantastičnih priča. Hrvatska je ponovo bila jedna od sjajnih priča, što reći o zemlji koja je na dva uzastopna SP-a osvajala medalje. Rezultat je to kvalitetnog rada u hrvatskom nogometu, pokazuje odličan rad s mlađim kategorijama. Hrvatska je odličan primjer sportskog i tehničkog razvoja', kazao je Fifin predstavnik Lorenzo Cavallari

'Malo je zemalja koje su tako dobre u nogometu kao Hrvatska. Rezultati reprezentacije su nevjerojatni kao i igrači koje stvarate. Još jednom ste zadivili svijet. Bili ste druga europska zemlja na turniru, a plasirali ste se i na završni turnir Lige nacija. Ovaj uspjeh nije slučajan, to je rezultat predanog rada HNS-a i nogometne obitelji', dodao je Luca Nicola, voditelj upravljanja nacionalnim savezima i globalnih institucija u Uefi.