kalkulacije

Hrvatska još ima šanse za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva; treba nam pravo čudo, ali nije nemoguće...

  • Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 20.01.2023 01:27
  • Objavljeno 20.01.2023 u 01:27
Bionic
Reading

Dok se igra postoje i šanse za prolazak u četvrtfinale SP-a. Istina, Hrvatska se u ovom trenutku oslanja tek na teoriju, ali nikad se ne zna jer iznenađenja su uvijek moguća. Apsurd je da 'kauboji' sad moraju zdušno navijati za Egipat zbog kojeg smo se i našli u ovoj nezahvalnoj poziciji

Poraz od Egipta na samom startu ovog SP-a doslovno nas je dotukao i vrlo vjerojatno će nas stajati neodlaska na Olimpijske igre 2024. godine. Jer za plasman u kvalifikacije kroz koje bi potencijalno izborili nastup na OI treba biti među prvih osam reprezentacija na ovom SP-u. A hrvatski su rukometaši kilometrima daleko od toliko željenog četvrtfinala.

Realno, za to su si sami krivi jer ih je u ovu situaciju doveo sramotan poraz na startu SP-a od Egipta. No, šanse za plasman u četvrtfinale, istina tek teoretske, ipak postoje. A dok se igra, ima i nade jer čuda se ponekad događaju. Rijetko, ali se događaju...

Dakle, što se sve treba 'poklopiti' pa da Hrvatska nekim čudom završi u četvrtfinalu ovog Svjetskog prvenstva.

Kao prvo, 'kauboji' moraju dobiti preostale dvije utakmice, protiv Belgije (subota, 21. siječnja, 18 sati) i Bahreina (ponedjeljak, 23. siječnja, 18 sati). No, u svakoj moraju juriti pobjedu sa što većom razlikom, a pri tome mislimo baš velikom razlikom od petnaest i više golova.

  • +79
Hrvatska - Danska, SP rukomet, 19.1.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

I to je sve što naši rukometaši u ovom trenutku mogu sami učiniti u borbi za četvrtfinale. Ostalo u posljednja dva kola moraju napraviti drugi.

Najidealniji scenarij bio bi da naši izravni konkurenti, Danci i Egipćani do kraja izgube obje utakmice, ali to je praktički nemoguće. Danci u subotu od 20.30 sati igraju protiv SAD-a, a Egipćani od 15.30 sati protiv Bahreina i apsolutni su favoriti u tim susretima. Šanse da SAD i Bahrein iznenade u sferi su znanstvene fantastike.

I tako dolazimo do jedinog, više ili manje ostvarivog, scenarija, a to je da u posljednjem kolu koje je na rasporedu u ponedjeljak 23. siječnja Egipat pobijedi Dance sa što većom razlikom! Da, Hrvatska će morati navijati za 'faraone' zbog kojih smo se i našli u ovim problemima.

  • +66
Hrvatska - Egipat, SP rukomet, 13.1.2023. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

U tom bi slučaju Egipat osigurao prvo mjesto u skupini, a Danska i Hrvatska bi bili izjednačeni te bi o prolasku u četvrtfinale odlučivala gol-razlika. A ni tu 'kauboji' ne stoje dobro jer Danska je u ovom trenutku na plus 30, a Hrvatska na samo plus devet golova. Uz to je sigurno da će Danci gol-razliku 'podebljati' već u subotu protiv SAD-a, pa će naši stvarno morati do kraja razbiti i do vrha 'napuniti' Belgiju i Bahrein.

Realno, šanse Hrvatske nisu baš velike, ali dok se igra ima i nade. Pa, krenimo redom, u subotu, 21. siječnja od 18 sati prvo dobro napuniti Belgiju.

RASPORED

Subota 21. siječnja

  • Bahrein - Egipat (15.30 sati)
  • HRVATSKA - Belgija (18 sati)
  • SAD - Danska (20.30 sati)

Ponedjeljak 23. siječnja

  • SAD - Belgija (15.30 sati)
  • HRVATSKA - Bahrein (18 sati)
  • EGIPAT - DANSKA (20.30 sati)
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal