psk_2

komentar silvija škrleca

Doznali smo što se dogodilo nakon što je Dalić kritizirao Petkovića; je li to očekivano?

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom itekako je važna utakmica na Euru. U srijedu od 15 sati na Volksparkstadionu u Hamburgu igrat će protiv Albanije, a nakon teškog poraza od Španjolske (3:0), novi 'kiks' ne smije si dopustiti

Koliko je teško bilo navijačima gledati 'mučenje' hrvatskih reprezentativaca u prvom dijelu utakmice protiv Španjolske, kad su i primili tri gola, toliko je teško bilo izborniku Zlatku Daliću doći pred novinare u nedjelju. Vjerojatno još vruće glave, jer teško je uvjerljivim porazom, u kojoj tvoja momčad ne reagira na željeni način te odigra mimo dogovorenog, otvoriti turnir.

Naravno, odgovarao je Dalić na pitanja novinara, ali na jedno nije odgovorio onako kako je morao. Naime, umjesto da zaštiti Brunu Petkovića, koji je loše izveo kazneni udarac, a obranio mu ga je Unai Simon, ispalo je da je baš on kriv za takav poraz. Neka 'visi Pedro'.

'To je situacija koju moramo riješiti. Kramarić i Modrić izvode jedanaesterce, no oni nisu bili u igri. Pravilo je da ih ne puca igrač nad kojim je napravljen penal. Ako mi s klupe ne stignemo reagirati, zna se hijerarhija. Nije ga trebao pucati, nema ovdje mjesta egu i iskakanju. Pucati su trebali Majer ili Perišić, ali ne onaj na kojem je bio kazneni udarac', komentirao je Dalić u nedjelju, ali i otkrio da je Dinamov napadač trebao bolje reagirati i prije nego što je fauliran.

'Morao je zabiti gol, sve je imao otvoreno, golman je bio na drugoj strani. Trebao je pokušati sve da zabije gol, to je moj dojam nakon gledanja snimke.'

Međutim puno toga lošeg dogodilo se prije 72. minute, kada se Dinamov napadač pojavio na travnjaku Olimpijskog stadiona. Naravno, na ovakvom turniru gol-razlika je itekako bitna te bi zato i taj jedan pogodak mogao biti važan u konačnoj razdiobi mjesta. Ali sjetimo se da je i Dominik Livaković spašavao Hrvatsku još težeg poraza... bilo je 'zicera' i za 0:4, odnosno rezultatski raspad Hrvatske, a na što ne bi mogao utjecati ni Petković.

Osjetilo se kod izbornika da mu nije ugodno jer je u jednom trenutku digao i glas na fotoreportera koji je šetao po dvorani i odrađivao svoj dio posla, no u jedno smo sigurni - već nakon izlaska iz press centra sigurno mu je bilo krivo što je tako reagirao.

Tijekom nedjeljnog popodneva i nakon odrađenog rekuperacijskog treninga, Petković je u društvu supruge Ive mirno šetao uz jezero u Neuruppinu. A tako ne bi bilo da s izbornikom - kako doznajemo - nije odradio razgovor u četiri oka. Najkraće rečeno, izgladili su nesporazum. Je li to bilo očekivano? Svi s kojima smo popričali kažu da je to jedino logično. Jer Euro je tek počeo...

Ne vjerujemo da bi se Petković drznuo rušiti hijerarhiju u momčadi, posebice ne bi uskratio Perišiću izvođenje kaznenog udarca da ga je dokapetan odlučio izvesti. Ili bilo tko drugi. Osim toga, ni Dalićeva klupa nije izvan stadiona (Ladić, Olić, Mandžukić, Ćorluka...), pa su i s nje - ako su već vidjeli da Petković kreće izvoditi kazneni udarac, jer vršila se VAR provjera i to je potrajalo barem 60 sekundi - trebali reagirati.

Prema tome, prebacivati odgovornost na Petkovića nije bilo potrebno. Barem ne ovako javno.

Ali kao što sam napisao, situacija je 'ispeglana', a kako je upravo Petkovićev stas itekako impresivan, baš kao i nogometna inteligencija, ne bi nas iznenadilo da upravo on od prve minute krene u okršaj protiv Albanije.

  • +23
Euro 2024, 1. kolo: Španjolska - Hrvatska Izvor: EPA / Autor: ABEDIN TAHERKENAREH
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal