s pravom su zabrinuti

Domagoj Duvnjak predvodi pobunu najboljih svjetskih rukometaša; ove su izjave pokrenule lavinu reakcija, upitno je hoće li se igrati SP...

19.11.2020 u 11:01

Bionic
Reading

Od 13. do 31. siječnja 2021. godine u Egiptu se treba igrati Svjetsko prvenstvo u rukometu. Bez obzira na pandemiju koronavirusa zbog koje su, među ostalima, otkazane Olimpijske igre u Tokiju te Europsko prvenstvo u nogometu u Međunarodnom rukometnom savezu (IHF) ne razmišljaju o odgodi. No, sada su se najbolji svjetski rukometaši predvođeni našim Domagojem Duvnjakom javno pobunili!

Do prije nekoliko dana nitko u svijetu rukometa nije niti spominjao mogućnost otkazivanja Svjetskog prvenstva koje se od 13. do 31. siječnja 2021. godine treba igrati u Egiptu. Pripreme teku po planu i činilo se kako SP nije upitan...

No, sada su se napokon oglasili najbolji svjetski rukometaši predvođeni kapetanom 'kauboja' Domagojem Duvnjakom i javno izrekli svoje mišljenje. A ono je iz temelja uzdrmalo svijet rukometa!

Do sada su igrači poprilično mlako reagirali na brojne nelogične odluke IHF-a i EHF-a koji iz godine u godinu 'ubacuju' sve više utakmica tijekom sezone, kako u reprezentativnih, tako i klupskih, a one kojih se to najviše tiče se niti ne pita.

Sada je pandemija koronavirusa pokrenula lavinu koja će zasigurno imati velikog utjecaja na rukometni svijet. Naime, igrači su podignuli glas i rekli sve što im je na duši. A ima toga i previše...

'Svjetsko prvenstvo treba otkazati. Ne razumijem zašto u ovoj situaciji stvarno moramo putovati tamo i igrati', otvoreno je za njemačke medije poručio igrač Barcelone, Islanđanin Aron Palmarsson.

Nove reakcije nije trebalo dugo čekati, među prvima je istupio jedan od najboljih svjetskih rukometaša, ujedno i kapetan hrvatske reprezentacije Domagoj Duvnjak.

'Da, preopasno je', kazao je Duvnjak, a njegovo mišljenje dijele gotovo svi koji bi sa svojim reprezentacijama sredinom siječnja trebali krenuti put Egipta.

S Duvnjakom se slaže njegov suigrač iz Kiela, ujedno i njemački reprezentativac Steffen Weinhold.

'Po pitanju zdravlja upitno je vrlo treba li održati ovakav turnir koji nije u skladu s trenutnim mjerama naše vlade te krizom u cijelom svijetu', rekao je Nijemac te podsjetio kako je zbog svega ugrožena i aktualna sezona Bundeslige.

U Njemačkoj su klubovi krenuli u akciju, a i Njemački rukometni savez zatražio je od IHF-a konkretne odgovore. Zanima ih kakve bi sankcije klubovi mogli snositi ako neki odluče ne pustiti svoje igrače na SP, ali i to hoće li netko platiti odštetu ako se zbog velikog broja zaraženih igrača Bundesliga neće moći nastaviti po svršetku SP-a.

Iz IHF-a se sada nisu oglasili, mudro šute iako će morati dati jasne odgovore, možda čak i neka jamstva ako misle da se SP odigra sa svim reprezentacijama i s najboljim svjetskim rukometašima...