drama na nou campu

Čelnici Barcelone igračima predložili 70 posto manje plaće, ovi ne žele ni čuti! Neki već traže raskid ugovora...

  • Autor: Ivan Žurić
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 08:35
  • Objavljeno 25.03.2020 u 08:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Montaža: tportal.hr / PACIFIC PRESS / DDP USA / PRESSINPHOTO / DDP USA / PROFIMEDIA

Uprava španjolskog sportskog velikana Barcelone održala je sastanak s kapetanima nogometne, košarkaške i rukometne momčadi vezn za rezanje plaća dok zbog pandemije koronavirusa traje izvanredno stanje u Španjolskoj. No, postotak smanjenja još nije dogovoren, igrači nisu zadovoljni ponuđenim rezovima

Košarkašku sekciju predstavljao je i kapetan, hrvatski centar Ante Tomić (33) koji je sa svojim zamjenikom razgovarao s generalnim direktorom kluba.

'Klub je primio pozitivan odgovor, ali još uvijek nije ništa dogovoreno. Pregovara se o postotku', rekao je izvor.

Ista je situacija s nogometnom momčadi za koju igra hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić te rukometnoj za koju nastupa hrvatski srednji vanjski igrač Luka Cindrić.

Barcelona je zatražila od igrača smanjenje plaće dok traje izvanredno stanje zbog pandemije koronavirusa. Ono je proglašeno 14. ožujka te bi trebalo trajati najmanje do 11. travnja. No moglo bi biti produženo jer je u utorak, u najtežem danu od izbijanja bolesti u Španjolskoj, umrlo novih 514 osoba čime se broj popeo na gotovo 3.000. Broj oboljelih je dosegnuo 40.000, čime je Španjolska najpogođenija europska zemlja nakon Italije.

Brojne kompanije u Kataloniji, ali i čitavoj Španjolskoj, najavile su otpuštanja dok je 47 milijuna stanovnika u kućama.

'Barcelona sada ne prima nikakve prihode pa je uprava prisiljena donijeti ovu mjeru. Plaća će se rezati samo profesionalnim sportašima, ali ne i ostalim zaposlenicima kluba', rekao je izvor.

Prvenstva su zaustavljena do daljnjeg pa nema prihoda od ulaznica i televizijskih prava, a zatvoreni su i Barcelonin muzej, najposjećeniji u Kataloniji, te trgovine s dresovima i suvenirima. Španjolska je zabranila ulazak u zemlju stranim turistima, zatvoreni su hoteli, hosteli i plaže.

'Klub trenutačno razgovara s igračima oko smanjenja plaća. To je jedino što možemo potvrditi', rekao je u telefonskom razgovoru Xavier Serrano, glasnogovornik nogometne momčadi koju u pregovorima zastupa kapetan Leo Messi, napadač najplaćeniji nogometaš svijeta.

Čelni ljudi kluba navodno su predložili smanjenje plaća za 70 posto u nogometnoj, košarkaškoj i rukometnoj sekciji, no pitanje je hoće li njihov prijedlog proći... Na plaće igrača otpada 61 posto proračuna za ovu sezonu, odnosno ukupno 507 milijuna eura.

Zasad je nepoznato hoće li svim sportovima biti srezana plaća za isti postotak, ili će on biti različit od sporta do sporta. U srijedu i četvrtak se sastaje uprava Barcelone pa bi nakon sastanka to moglo biti poznato.

'Ne možemo znati kada će sporazum s igračima biti postignut. To će ovisiti o razvoju pregovora', zaključio je dužnosnik.

No, neslužbeno su se pojavile informacije kako je situacija u košarkaškoj momčadi kritična. Španjolski mediji prenose da većina igrača 'ne želi ni čuti' za prijedlog čelnika kluba, neki čak i prijete raskidom ugovora, pa je situacija poprilično napeta. Klub je igračima dao rok do srijede popodne da se izjasne...