drastične mjere

Nogometaši Bayerna i ostalih njemačkih klubova pristali na smanjenje plaća; posrnuli Anderlecht pred bankrotom...

24.03.2020 u 09:40

Bionic
Reading

Nogometaši minhenskog Bayerna i drugih njemačkih klubova pristali su na smanjenje plaća kako bi pomogli u suočavanju s krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, a belgijski velikan mogao bi doživjeti tužnu sudbinu

U Bayernu, trenutačno vodećem u njemačkom prvenstvu koje je prekinuto 13. ožujka, svi igrači, članovi administracije i nadzora su pristali na smanjenje plaća od 20 posto, piše njemački dnevnik Bild.

Samo u Bayernu, u kojem igraju nogometne zvijezde, troškovi za plaće iznosili su 336,2 milijuna eura u sezoni 2018./2019.

Prvi u Njemačkoj su smanjenje predložili nogometaši Borussije Mönchengladbach, a slijedili su ih kolege iz Werdera te Schalkea 04. U Dortmundu i Leverkusenu se trenutačno vode pregovori.

U Borussiji Dortmund, trener Lucien Favre je sam predložio smanjenje svoje plaće. Što se tiče igrača, klub razmatra smanjenje od 20 posto za plaće ako se utakmice ne nastave, a od 10 posto ako se budu igrale iza zatvorenih vrata jer će klubovi moći iskoristiti zaradu od prodaje prava na prijenos.

  • +4
Schalke - FC Bayern, Kup, 3.3.2020. Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

U isto vrijeme iz Belgije stižu vijesti kako je tamošnji velikan Anderlecht na rubu bankrota. Iz kluba našeg Marka Pjace, koji je u Anderlecht stigao na posudbu iz Juventusa, objavili su kako je situacija kritična.

Mogućnost bankrota kluba nije mogao isključiti ni predsjednik Karel van Eetvelt koji je pojasnio odluku o rezanju plaća i troškova gdje god je to moguće.

'Koronavirus na naše živote ima utjecaj bez presedana. Anderlecht ne može pobjeći od posljedica pandemije. Naš klub je zbog velike neizvjesnosti oko prihoda, dok vladine mjere ograničavaju normalno poslovanje, prisiljen ograniči troškove koliko god je to moguće. To podrazumijeva i fleksibilnost svih zaposlenika. Klub je odlučio solidarno podijeliti žrtvu na sve. Svako će učiniti svoje... Anderlecht je klub koji je tijekom povijesti nailazio na brojne probleme i sve ih je uspio riješiti. Pobijedit ćemo i sada', stoji u priopćenju kluba.

Anderlecht je već nekoliko godina u financijskim problemima, prošla je sezone bila posebno kritična, a dug je dosegnuo više od 100 milijuna eura. Sada bi posljedice svega što se događa zbog pandemije koronavirusa lako mogle dovesti belgijskog velikana u bezizlaznu situaciju i otjerati ga u bankrot...