krizne mjere

Nogometaši Osijeka prve su žrtve pandemije koronavirusa; čeka li ista sudbina i ostale hrvatske klubove?

23.03.2020 u 14:13

Bionic
Reading

NK Osijek se prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi odlučio na konkretne korake kada je u pitanju prilagođavanje trenutačnoj situaciji. Pandemija koronavirusa zaustavila je sve sportske događaje, pa tako i nogomet, zato će igračima, trenerima i radnoj zajednici NK Osijeka biti smanjena plaća...

Predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović od samog početka krize uporno upozorava kako joj se ne nazire kraj. Mnogi ga prije tjedan dana možda nisu shvaćali ozbiljno, ali kako vrijeme prolazi, kriza s pandemijom koronavirusa samo se produbljuje, pa je prvi čovjek NK Osijek odlučio konkretno djelovati.

Pred igrače i radnu zajednicu u NK Osijek stavio je prijedlog za smanjenje plaća, donosi Glas Slavonije. On se sastojao od dva dijela. Prvi je da se svi odreknu 25 posto primanja dok se situacija ne normalizira, a još 25 posto kojih bi se sada odrekli bili bi im isplaćeni u neka bolja vremena.

'Morali smo povući taj potez jer želimo odgovorno upravljati klubom. Samo se prilagođavamo razvoju situacije u Hrvatskoj. Ne želimo čekati upute drugih jer smo sami svjesni kako nas vrijeme neizvjesnosti čeka, novac kojim raspolažemo trebamo pametno rasporediti i raspoodijeliti u vrijeme trajanja krize. Tim prijedlogom željeli smo ublažiti probleme u kojima bismo se mogli naći zbog pandemije. Prije svega zbog smanjenog priljeva novca od sponzorskih ugovora, a ako se ovo stanje produži, i zbog izostanka transfer-aktivnosti. Nemamo vremena za čekanje', objasnio je predsjednik NK Osijek Ivan Meštrović i dodao:

'Moram reći, i to mi je posebno drago, kako su se igrači plebiscitarno složili s ovim prijedlogom uvažavajući situaciju u kojoj se svi nalazimo. Oni su profesionalci koji su plaćeni za igranje nogometa, a uvjeti za to danas ne postoje, pa je prirodno da im se primanja trebaju smanjiti dok se opet ne stvore uvjeti za normalno treniranje odigravanje utakmica. Prvi smo se u Hrvatskoj odlučili na takve mjere, ali uvjeren sam kako će ubrzo i ostali klubovi slijediti naš put.'

  • +10
Hrvatski telekom prva liga, 26. kolo, NK Osijek - NK Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Sigurno je samo jedno, a toga je svjestan i Meštrović - puno će se toga promijeniti kad završi ova kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa.

' Nakon ove krize nogomet u Hrvatskoj više neće biti isti! Neki će klubovi biti ‘ranjeni‘ ovom krizom, ali će preživjeti, ali bojim se kako se dio prvoligaša nalazi u beznadnoj situaciji te da će ih ova kriza jednostavno uništiti. Sada je situacija takva da nam nema tko pomoći. Država ima mnogo većih briga vezanih uz osiguravanje potrebnih kapaciteta za borbu protiv koronavirusa, pa će se klubovi morati prilagođavati situaciji, rezati troškove ili će biti suočeni sa stavljanjem 'ključa u bravu'. Treće opcije nema', zaključio je Meštrović.

>> CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE OVDJE