Povijesna prilika Dinama

Braća Mamić po svaku cijenu žele proljeće u Europi!

30.08.2013 u 14:44

  • +19

Liga prvaka, play-off: Austria - Dinamo

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Bionic
Reading

Nakon što je u Monaku održan ždrijeb natjecanja po skupinama Europske lige za sezonu 2013/14, čini se kako je zagrebački Dinamo dobio prolaznu skupinu jer su protivnici, osim velikog PSV-a, za klasu slabiji. Podsjećamo, Dinamo je posljednji put u Europi prezimio daleke 1970. godine i ispada da je ovo povijesna prilika za 'modre' predvođene izvršnim predsjednikom Zdravkom Mamićem

Dinamo je porazom od bečke Austrije ostao bez Lige prvaka te završio u Europskoj ligi a izvršni predsjednik Zdravko Mamić odmah nakon utakmice je poslao poruku da 'sada žele ostaviti što bolji dojam u Europskoj ligi'. Rekao je da idu u to natjecanje uzdignute glave i s novim trenerom na klupi. Ždrijeb u Monaku Dinamu je donio skupinu u kojoj se nalaze PSV, Černomorec i Ludogorec.Osim PSV-a, preostala dva protivnika ne spadaju u rang Dinama i nakon 44 godine možda ćemo u proljeće 2014. dočekati nove europske utakmice.
Delikatna grupa za nas, s obzirom na to da smo ispali iz najelitnijeg natjecanja, Lige prvaka, što nije bio naš plan. Sad nam se proljeće u Europskoj ligi nameće samo po sebi, odnosno po svaku cijenu', kazao je Zdravko Mamić reporteru AA u Monaku.Njegov brat, sportski direktor i v. d. trenera Zoran Mamić, dodao je kako protivnici u ovoj grupi Dinamu ipak daju nadu za bolji rezultat i za proljeće u Europi.

Zdravko Mamić
Delikatna grupa za nas, s obzirom na to da smo ispali iz najelitnijeg natjecanja, Lige prvaka, što nije bio naš plan
PSV jedan je od tri nizozemska kluba koji je osvajao naslov prvaka Europe, a to im je pošlo za nogom 1988, kada je na klupi bio veliki nizozemski trener Guus Hiddink. Otada ostvarili su najveći uspjeh u sezoni 2004/05. kada su igrali polufinale Lige prvaka i dugo na konopcima držali tada moćni AC Milan, samo da bi ispali zbog pravila gola u gostima.

PSV je drugi najuspješniji nizozemski klub koji je u svojoj povijesti 21 put osvajao nizozemsko prvenstvo (posljednji put 2008), devet puta nacionalni kup (posljednji put 2012), a uz europsku titulu imaju osvojen u Kup Uefe 1978.

Tijekom ljeta preživjeli su veliki igrački egzodus, a slično kao i Dinamo, u Europsku su ligu dospjeli nakon poraza od Milana (1:1, 0:3), čime se nisu uspjeli kvalificirati u Ligu prvaka.

Černomorec Odesa klub je koji u svojoj povijesti nije imao značajnijih uspjeha, pa tako još nisu osvojili nijedno, bilo ukrajinsko, bilo sovjetsko prvenstvo. Prošle su godine bili šesti u ligi, a do šanse za nastup u Europi došli su temeljem plasmana u finale kupa, gdje su poraženi od Šahtara 3:0.


Na putu do Europske lige izbacili su Crvenu zvezdu (3:1, 0:0), da bi u posljednjem pretkolu bili nakon jedanaesteraca protiv albanskog Skenderbeua (1:0, 0:1). Od igrača, u njihovom se kadru ističe bivši reprezentativac Ukrajine Olexei Gai, kojeg hrvatski navijači pamte po prvom pogotku na Maksimiru tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. Osim njega, bitan igrač je Brazilac Leo Matos

Fatos Beqiraj
PSV i Ludogorec sam pratio kako igraju u kvalifikacijama, ali ukrajinsku momčad ne poznajem

Zadnji član skupine, bugarski Ludogorec, ostao je svima u pamćenju po prošlogodišnjoj završnici u Maksmiru, kada je skoro izbacio Dinamo u drugom pretkolu Lige prvaka. Drugu godinu zaredom osvojili su bugarsko prvenstvo, a da je riječ o ozbiljnoj momčadi potvrđuju i ovogodišnji rezultati, kada su u pretkolima Lige prvaka izbacili Slovan iz Bratislave i beogradski Partizan.

U Europsku su ligu ušli također zbog poraza u posljednjem pretkolu Lige prvaka protiv Basela (2:4, 0:2), a glavni igrači i dalje su brazilci Marcelinho i Junior Caicara. Na klupi im sjedi novi trener Stojčo Stoev, koji je zamijenio Ivajla Peteva

Svoje su dojmove nakon ždrijeba kratko iznijeli pomoćni trener Damir Krznar i napadač Dinama Fatos Beqiraj
'Moglo je bolje, a moglo je i gore. PSV je atraktivan protivnik čije smo dobre igre gledali proteklih dana. Chornomorets nam je, moram priznati nepoznanica i stari znanci Ludogorec. Rezime bi bio da se imamo pravo nadati proljeću u Europi i mislim da možemo dosanjati svoj san. Ludogorec će imati velik motiv, ali oni su momčad koja će i nama donijeti ozbiljnost u pripremi utakmice, svjesni smo njihovih kvaliteta i da smo ih teško prošli. Pojačali smo se, oni se nisu oslabili, mogu reći da su tu negdje ostali kao prije, ali brojke su za papir, a na terenu je stanje nešto drugo. Bili smo u drugoj jakosnoj skupini, znači da smo drugi favorit skupine, ali sigurno da Ukrajinci zahtijevaju respekt jer je njihova liga u najmanju ruku na renomeu naše. Ovo je jako dobar melem na ranu Lige prvaka', kazao je Krznar, a prenosi službena web stranica Dinama.

Fatos Beqiraj ukratko je prokomentirao protivnike s kojima će Modri igrati do kraja polusezone:
'PSV i Ludogorec sam pratio kako igraju u kvalifikacijama, ali ukrajinsku momčad ne poznajem. Naravno da se nadamo bodovima ove godine u skupini i dat ćemo sve od sebe da budemo što bolji. Imali smo do ovog tjedna cilj ući u Ligu prvaka, ali sad nam je cilj igrati što bolje u Europa ligi. Kad sam došao igrati u Dinamo igrali smo Europa ligu i mogli smo igrati protiv svih, tako da nam je sada ovo ponovno velika šansa.'

Skupina Europske lige u kojoj se nalazi Dinamo