'svrake' se vraćaju

Bogati šeik na sjeveru Engleske planira izgraditi mega-momčad, ali četiri najavljena pojačanja zajedno imaju 127 godina...

26.04.2020 u 21:47

Bionic
Reading

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF), kojem je na čelu princ Mohammadu bin Salmanu, odlučio je za 343 milijuna eura kupiti Newcastle United. Novi vlasnici su osigurali i 250 milijuna eura za pojačanja, kako na terenu, tako i na klupi popularnih 'svraka'

Četiri je puta Newcastle bio engleski prvak, no posljednji su put 'svrake' slavile još 1927. godine. Zlatne godine odavno su prošle, a na St. James Parku sa sjetom se prisjećaju kraja prošlog stoljeća kad su dvije sezone zaredom (1996. i 1997. godine) završavali kao drugi na prvenstvenoj ljestvici iza tada nedodirljivog Manchester Uniteda.

Tih je godina Alan Shearer bio nedodirljiv, igrao je na sjeveru Engleske i Paul Gascoigne, pa i naš Silvio Marić te Andy Cole, Les Ferdinand, David Ginola, Faustino Asprilla, Temuri Ketsbaia... Proteklih se desetak godina Newcastle vucarao između Championshipa i Premier lige, a sada s financijskom injekcijom iz Saudijske Arabije navijači 'svraka' priželjkuju napad na sam vrh.

Za pojačanja su novi vlasnici - iako preuzimanje još službeno nije potvrđeno i odobreno - osigurali više od 250 milijuna eura. To bi trebalo biti dovoljno da u ovim kriznim vremenima - bez obzira na Financijski fair-play - odrade vrhunski posao.

Prvo su 'napikirali' dva potencijalna imena novog trenera. Prvi na listi želja je bivši trener Tottenhama Mauricio Pochettino, a odmah do njega je Massimiliano Allegri! Da, novi vlasnici 'svraka' pucaju visoko. Najviše što mogu u ovom trenutku.

Na popisu pojačanja ističu se četiri jaka imena, u ovom trenutku se ne čini da su nedostižna. Prvi je čileanski veznjak Arturo Vidal (32) koji je na izlaznim vratima Barcelone. Ugovor mu završava u lipnju 2021. godine, ali Barca će ga vrlo rado prodati jer na njemu u ovom trenutku može zaraditi laganih petnaestak milijuna eura odštete.

Odmah do njega su dva slobodna napadača - Edinson Cavani (33) i Dries Mertens (32). Cavani krajem lipnja postaje slobodan igrač, može iz PSG-a otići bez odštete. Istina, sjajni Urugvajac ima hrpu ponuda, ali i jednu veliku želju - zaigrati u Engleskoj. Baš će na tu kartu igrati čelni ljudi 'svraka'...

Slična je priča i s Mertensom koji ne želi potpisati novi ugovor s Napolijem. No, Mertens je dobio izdašnu ponudu Rome i Newcastle će se morati 'potući' za njega.

Posljednje ime na listi želja je nitko drugi do Gareth Bale (30)! To je 'kapitalac' koji bi trebao nositi igru 'novog Newcastlea', barem tako najavljuju novi vlasnici. Veliki je novac u igri, Bale iz Real Madrida može otići čim netko ponudi 30 milijuna eura za odštetu, a čini se kako su na St. James Parku spremni riskirati.

Dolazak Balea definitivno bi privukao nove sponzore i navijače, klub bi nakon puno godina napokon imao veliku zvijezdu koja - barem na papiru - može jamčiti popularnost, a donekle i rezultat na terenu.

Za sada ovo sve izgleda sjajno, osim što su dečki u veteranskim godinama, imaju još dvije, tri dobre sezone u nogama. Samo gore spomenuta četvorka zbrojeno ima 127 godina života iza sebe. Puno je to iskustva, ali i rizika...