JORDANSKA KRALJICA RANIA

Zahvaljujući tituli, nevjerojatnoj ljepoti te istančanom modnom ukusu stekla je popularnost diljem svijeta, ali i progovorila o stvarima o kojima se šuti u arapskom svijetu

21.09.2020 u 07:43

Bionic
Reading

Svatko tko ju je imao prilike upoznati tvrdi s punim pravom - kraljica Rania od Jordana nije ni najmanje nalik drugim kraljicama iz europskih zemalja. Učiteljica je, zagovornica ljudskih prava, modna ikona, ali i zvijezda društvenih mreža. Zahvaljujući svemu tome, ali i mnogim drugim stvarima, danas je jedna od najvažnijih figura u arapskom svijetu i, što je najvažnije, u svemu što radi ima bezrezervnu podršku svog supruga, jordanskog kralja Abdullaha II

Samu sebe opisala je kao ‘mamu i suprugu sa stvarno cool poslom’, no kraljica Rania puno je više od toga. Rođena je 31. kolovoza 1970. godine u Kuvajtu u obitelji Palestinaca sa Zapadne obale. U Kuvajtu njezin je otac Faisal Sedki al Yassin bio pedijatar, dok je majka Elham bila kućanica, a iako je današnja jordanska kraljica odrasla u Kuvajtu, od rođenja ima jordansko državljanstvo.

Njezin otac preselio je sa Zapadne obale u Kuvajt 1961. i oženio se njezinom majkom netom prije negoli je počeo šestodnevni Arapsko-izraelski rat 1967. godine.

Od najranijeg djetinjstva imala je najbolje školovanje, pa je tako pohađala privatnu školu New English u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku, gdje je i diplomirala 1991. godine.

Godine 1990. započeo je Zaljevski rat, a već godinu kasnije Rania je, poput mnogih drugih, s obitelji napustila Kuvajt te su se skrasili u Amanu u Jordanu, u kojem je kratko radila u marketingu Citibanka, a potom i Applea.

No sve je završilo nakon što je u kolovozu 1992. upoznala tadašnjeg jordanskog princa Abdullaha na jednoj večeri, koju je organizirala njegova sestra, princeza Aisha. Kako je rekla, kada ga je ugledala s druge strane prostorije, bila je to ljubav na prvi pogled. Šest mjeseci kasnije bili su zaručeni, a nakon još četiri mjeseca svoju su ljubav ozakonili brakom.

  • +18
Kraljica Rania Izvor: EPA / Autor: AMEL PAIN

’On je imao neodoljiv osmijeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Što reći, ostalo je povijest. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, no stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi’, rekla je u jednom od rijetkih razgovora o privatnom životu i prvom susretu sa suprugom.

Vjenčanje je održano u lipnju 1993. godine s tradicionalnom muslimanskom ceremonijom.

Budući da ulazak u kraljevsku obitelj, koja se smatra izravnim potomcima proroka Muhameda, nosi obaveze koje ne idu ruku pod ruku s ostvarivanjem karijere, Rania se odrekla svega i posvetila obitelji. Inače, princ Abdullah nije trebao postati kralj jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Huseina, princ Hasan, godinama nosio titulu jordanskog prijestolonasljednika.

No kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji odlučio neočekivano proglasiti svog sina jedinim pravim nasljednikom na tronu. Smrću kralja Huseina 7. veljače 1999. Abdullah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest tjedana nakon njegova ustoličenja i njegova 28-godišnja supruga službeno je dobila status kraljice te je tako postala najmlađa kraljica na svijetu.

‘Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obvezala sam se jordanskom narodu da ću mu služiti najbolje što znam i svaki dan dajem sve od sebe da ga ispunim’, izjavila je suverena Hašemitske Kraljevine Jordan koja je nedavno proslavila 50. rođendan.

Zahvaljujući tada svojoj mladosti, kraljevskom statusu, ali i nevjerojatnoj ljepoti, Rania je gotovo preko noći stekla popularnost kako u zemlji, tako i diljem svijeta, a to je odlučila okrenuti u svoju korist i raditi na stvarima koje su se trebale riješiti u njezinoj regiji.

Kraljica Rania odlučna je zagovornica pružanja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu. Njezina fondacija, pod nazivom The Queen Rania Foundation for Education and Development (QRF), pokrenula je brojne inicijative povezane s obrazovanjem, uključujući najveću arapsku svjetsku platformu za MOOC (Massive Online Open Courses) Edraak, usmjerenu na govornike arapskog jezika svih dobnih skupina.

Isto tako, bori se protiv stereotipa, zalagala se za prava izbjeglica i radila na poboljšanju ekonomskog osnaživanja žena.

A ne samo da su njezini potezi promijenili život u Jordanu, već je sve to odobrila svjetska javnost, pa je tako proglašena počasnom članicom inicijative Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kao i UNICEF-a, a napisala je i najprodavaniju dječju knjigu po pisanju New York Timesa,The Sandwich Swap’, inspiriranu vlastitim djetinjstvom.

Koliko je utjecajna, govori i to da ju je Forbes 2011. stavio na svjetsku listu najutjecajnijih žena. Aktivni je član kraljevske obitelji na društvenim mrežama, pa je na Instagramu prati 6,2 milijuna, na Facebooku 16,7 te na Twitteru dodatnih 10 milijuna ljudi. Uz to ima svoj kanal na YouTubeu, na kojem je odlučila javnosti dati uvid u svoju svakodnevicu, dopustivši svima da joj postave pitanja na koja je potom, poput onog o ubojstvima zbog uvrede časti, ali i pravima žena u arapskim zemljama, odgovarala.

Zahvaljujući izgledu, ali i istančanom modnom ukusu, zbog kojeg je redovito proglašavaju jednom od najbolje odjevenih žena svijeta, Rania je zauzela svoje mjesto i u modnom svijetu, a čak je pored nje, za jednog posjeta u Americi, u sjeni ostala i prva dama Amerike Melanija Trump.

Na svojim službenim putovanjima često promovira dizajnere čije porijeklo vuče s Bliskog istoka, čime šalje jasne poruke. Tako je primjerice na svom službenom portretu povodom 50. rođendana pozirala u haljini libanonskog brenda Ashi Studio i pokazala solidarnost s građanima Bejruta nakon katastrofalne eksplozije u luci.

Ono čime je sve oduševila njezina je prizemljenost, kao i skromnost, što se očituje u situacijama poput onih kada sama odlazi automobilom na neka društvena događanja, ali i privrženost obitelji. Uz silne obaveze Rania uvijek pronađe vrijeme koje želi što kvalitetnije provesti sa svoje četvero djece - princem Huseinom (26), princezom Iman (23), princezom Salmom (19) i najmlađim princem Hashemom (15). Iako im sada više ne čita priče za laku noć, u svakom trenutku je upućena u to gdje se tko od njih nalazi i što rade.

Tako je Husein, koji je ime dobio po svom djedu, danas poručnik jordanske vojske koji je diplomirao povijest na Georgetown University u Americi, a koji se od 2009. godine priprema da naslijedi svog oca. Tri godine mlađa Iman, baš poput starijeg brata završila je fakultetsko obrazovanje u Americi. Redovito prati majku na događanjima u Jordanu.

Njezina mlađa sestra Salma završila je kratki tečaj na vojnoj akademiji Sandhurst u Velikoj Britaniji i postala prva princeza koja je dobila prestižnu značku s krilima u jordanskoj vojsci. Princeza Salma, koja je još uvijek student u Americi, trenutno pohađa i tečaj u Jordanskim oružanim snagama kako bi postala kapetan aviona Pilatus PC-21.

Najmlađi od svih, mezimac obitelji Hashem, još uvijek je srednjoškolac.

Vjerojatno ni ne bi bili toliko uspješni da iza svih njih ne stoji upravo kraljica Rania, koja im daje vjetar u leđa. Ove godine u lipnju proslavila je i veliku godišnjicu braka, a tim je povodom svojem suprugu jasno dala do znanja kako se osjeća:

‘Kako se ne bi zaljubio u taj osmijeh, svaki put iznova, punih 27 godina! Tako sam sretna i zahvalna što te imam pored sebe, sretna ti godišnjica.’