GLUMAČKI BARD

Ivo Gregurević preminuo u 67. godini

02.01.2019 u 22:33

Bionic
Reading

Hrvatska je s početkom nove godine ostala bez još jednog velikog imena. U 67. godini života preminula je glumačka legenda Ivo Gregurević, a tužnu vijest za tportal je potvrdio i ravnatelj kazališta Gavella, Dražen Ferenčina

Vijest da je u 67. godini života preminuo Ivo Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, večeras je iznenadila sve. Tužnu vijest za tportal je potvrdio ravnatelj kazališta Gavella, Dražen Ferenčina. 'Istina je', rekao je kratko, potresen odlaskom glumačke legende.

  • +8
Ivo Gregurević Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali (Orašje) 7. listopada 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, a majka Jela domaćica. Još kao dječak zaljubio se u film, kino i filmsko platno, a ta ljubav trajala je sve do njegova odlaska.

Na filmu je debitirao 1977. godine i to u 'Ne naginji se van', a iste godine snimio je i kultni film Antuna Vrdoljaka 'Mećava'. Filmovi poput 'Osuđeni', 'Kraljeva završnica', 'Život sa stricem' samo su neki od onih koji su mu obilježili život, a veliku popularnost stekao je ulogom Netjaka u igranoj seriji 'Velo misto'. Ipak, film 'Čaruga' stavio ga je na sam glumački vrh, a u njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao ženski lik snaše.

Ivo Gregurević - 'Čaruga' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu, a tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u mnogim dramama, snimao je s Rajkom Grlićem, Brankom Schmidtom, Antunom Vrdoljakom i Lukasom Nolom.

Ivo Štivičić - Glumački portret: Ivo Gregurević Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film 'Šokica' i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji 'Duga mračna noć'. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor, ali i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. godine za film 'Bogorodica', 2002. za film 'Ne dao Bog većeg zla', 2005. za 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.' i 2014. za film 'Kosac'. Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmidta 'Imena višnje' Gregurević je primio nagradu Filip Šovagović 2015. godine.

  • +7
Ivo Gregurević Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Svom se rodnom kraju zahvalio pokrenuvši 1995. godine u Orašju festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te tridesetak kazališnih predstava.

'Želim da me pamte isključivo po ulogama. Nemaju me po čemu drugome pamtiti', izjavio je prije točno dvije godine za Večernji list i otkrio da kada bi i mogao, ne bi ništa napravio drugačije:

'Ne bih napravio ništa drukčije. Ovo je najbolji posao kojim se mogu baviti i ne bih ništa drugo znao raditi.'

Ivo Gregurević - 'Velo misto' Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

A što je za njega bio život, možda je najbolje opisao u jednom od rijetkih intervjua koje je davao, onom 2016. za Jutarnji list. Na pitanje je li život za njega avantura, Ivo Gregurević je rekao:

'Ako vi tako kažete, neka bude tako. Jedan stariji čovjek, kad sam počinjao karijeru glumca, rekao mi je: 'To će ti proći ovako...' i pucnuo prstima. To je zaista tako. I, to je skoro prošlo...'