NIJE IH BRIGA

Suludi potezi bogataša - svoje milijune ostavili su vrtlarima, psima, mačkama...

27.12.2023 u 06:16

Bionic
Reading

Kada je početkom prosinca objavljeno kako Nicolas Puech, 80-godišnji Francuz i glavni dioničar Hermèsa s procijenjenim bogatstvom između 9 i 10 milijardi švicarskih franaka, namjerava promijeniti svoju oporuku i svoje bogatstvo ostaviti ni manje ni više nego svom vrtlaru, malo je reći da je javnost ostala u šoku. No, taj slučaj nije izoliran...

Nicolas Puech, koji je samac i nema djece, želi usvojiti svog bivšeg kućnog pomoćnika kako bi ga označio kao nasljednika svojeg ogromnog bogatstva. 80-godišnji Francuz i glavni dioničar Hermèsa s procijenjenim bogatstvom između 9 i 10 milijardi švicarskih franaka, sve je šokirao namjerom da promijeni svoju oporuku kako bi podijelio dio svojeg ogromnog bogatstva sa - svojim bivšim vrtlarom.

Prema izvještaju Tribune de Genève, ovaj glavni dioničar luksuzne modne kuće uistinu je spreman svoje bogatstvo proslijediti 51-godišnjem muškarcu iz, kako list navodi, 'skromne marokanske obitelji' kojeg želi posvojiti.

Iako je javnost ta odluka iznenadila, ali i šokirala, Nicolas Puech nije jedini bogataš koji se odlučio na takav čin. Lista je, vjerovali ili ne, poduža.

Tako je 2007. godine Luis Carlos de Noronha Cabral de Camara, ugledni Portugalac, navodno svo svoje bogatstvo na bankovnim računima, 12-sobni stan u Lisabonu, kuću u Portugalu, luksuzni automobil i dva motocikla skupini od 70 ljudi. Da stvar bude bizarnija te ljude nije niti poznavao, već je njihova imena izvukao nasumično iz telefonskog imenika više od desetljeća prije svoje smrti.

Kanadski odvjetnik još je početkom 20-ih godina prošlog stoljeća ostavio značajan dio svoje imovine zakladi koja je deset godina poslije njegove smrti likvidirana, nakon čega ju je dobila žena iz Toronta koja je između 1926. i 1936. rodila najviše djece. Najbolje od svega je da su ukupno četiri žene imale koristi od sheme pod imenom 'Great Stork Derby', čime su svaka dobile 110 tisuća dolara. Danas bi taj iznos bio 2,4 milijuna dolara.

Danas poznat kao Dogeville pustinjak, Archibald McArthur iz Wisconsina kada je umro ranih 1900-ih ostavio je članovima svoje obitelji po 5 dolara. To ih je itekako šokiralo jer je ostatak svog novca, koji bi danas iznosio oko 3 milijuna dolara, ostavio čovjeku s kojim se sprijateljio na jednoj klupi u parku.

Jedan od najbogatijih ljudi u Michiganu svoje je imanje ostavio svojoj obitelji, no oni su ga naslijedili tek cijelo stoljeće nakon njegove smrti. Wellington Burt u oporuku je uključio odredbu kojom svoje bogatstvo od 110 milijuna dolara mogu naslijediti njegovi potomci tek 21 godinu nakon smrt posljednjeg preživjelog unuka. Suludo zvuči, no 12 osoba, koje je naslijedilo bogatstvo tek 2010. godine, imalo se čemu veseliti.

Ranije ove godine, tajni multimilijunaš u New Hampshireu odlučio je sve svoje bogatstvo, u iznosu od 3,8 milijuna dolara, ostaviti gradu u kojem je živio desetljećima.

Najzabavnije od svega je da za neke ultra bogataše uopće nije niti bio uvjet za nasljeđivanje da je riječ o čovjeku. Tako je smrću Leone Helmsley, poznate kao kraljica zla, njezino bogatstvo ostalo u šapama četveronožnog ljubimca. Da, dobro ste pročitali. Udovica bivšeg njujorškog tajkuna nekretnina i hotela Harryja Helmsleyja, svom je maltezeru po imenu Trouble ostavila 12 milijuna dolara, kojima je upravljala zaklada.

Tek nakon uplitanja suda, koji je dosudio da je 2 milijuna dolara i više nego dovoljno za brigu o psu, taj se iznos smanjio. Nakon smrti Troublea 2011. godine, preostali novac otišao je u dobrotvorne svrhe.

Sličnu odluku donio je i slavni Karl Lagerfeld, koji je oporučno ostavio bogatstvo svojoj burmanskoj mački Choupette. Koliko je točno mačka naslijedila od oko 300 milijuna dolara koliko je Lagerfeld imao u trenutku smrti, nije poznato, no Choupette je i sama ostvarila prihode zahvaljujući manekenskim nastupima tijekom godina.

I udovica tvorca 'Zvjezdanih staza' Genea Roddenberryja, Majel Barrett-Roddenberry, koja je umrla 2008., navodno je svojim ljubimcima ostavila 3,3 milijuna dolara, dok je u Guinessovu knjigu rekorda ušla mačka Blackie, koja je smrću svog vlasnika, trgovca antikvitetima Bena Rea, naslijedila oko 12,5 milijuna dolara. Rea svojoj obitelji nije ostavio ni novčića.

Očito ponukani tim primjerima, nekolicina slavnih već je javno izrekla kako ne namjeravaju ostaviti svoje bogatstvo svojoj djeci, a razloga ima više. George Lucas, milijarder i tvorac 'Ratova zvijezda' prihod od prodaje franšize Disneyju, u iznosu od 4,5 milijardi dolara daje u obrazovne svrhe.

POSTALI IZVIĐAČI

Mila Kunis i Ashton Kutcher rade sve kako bi ponovno stekli simpatije javnosti

Pogledaj galeriju

Osim njega tu su i Bill Gates, Warren Buffett, Elon Mus, MacKenzie Scott, Mark Zuckerberg, ali i holivudske zvijezde poput Mile Kunis i Ashtona Kutchera, Daniel Craig, Gordon Ramsay i Laurene Powell Jobs, udovica Stevea Jobsa.