NA RED SEA FESTIVALU

Saudijci ponovno mame izdašnim honorarima; nakon sportaša na red došle holivudske zvijezde

15.12.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Za treće izdanje internacionalnog Red Sea Film Festivala, koji se održao početkom prosinca, holivudska elita, predvođena Chrisom Hemsworthom, Willom Smithom, Halle Berry, Michelle Williams i Johnnyjem Deppom otputovala je u saudijski grad Džedu, unatoč tome što nekih tisuću kilometara sjevernije bijesni sukob Izraela i Hamasa

Čini se kako su se odnosi na relaciji Hollywood - Saudijska Arabija ponovno popravili, a u odnosima koji su naglo zahlađeni prije pet godina, kada je ubijen kolumnist The Washington Posta Jamal Hashoggi od strane agenata saudijsk vlade, dogodipo se potpuni preokret.

Lista uzvanika govori najbolje u prilog svemu tome, budući da su, unatoč ratnom sukobu koji se odvija samo tisuću kilometra sjevernije od grada Džede, gdje je održan treći po redu Red Sea Film Festival, tamo stigla i dobro nam znana holivudska imena.

Upravo njihov dolaz stvorio je nanovo pozitivan publicitet, što ide u prilog Saudijcima kojima je u cilju probiti se u filmskoj industriji. Tako se posljednjih tjedana naveliko šuškalo kako državni investicijski fond, vrijedan 800 milijardi dolara, želi kupiti veliki filmski studio, a oko su bacili na Paramount.

  • +2
Gwyneth Paltrow Izvor: Profimedia / Autor: Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Zanimljivo je da se ponudama Saudijaca više ne protive ni njihovi najžešći kritičari u Hollywoodu, poput Seana Penna koji je trebao na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala prikazati svoj dokumentarac 'Volodimir Zelenskij: Superpower', no na kraju se ipak nije pojavio, navodno zbog preklapanja u rasporedu.

Promjene u razmišljanjima vjerojatno su se dogodile i zbog primamljivih honorara koji se nude holivudskim zvijezdama za pojavljivanje. Tako dobro upućeni izvori tvrde kako je Will Smith za svoj dolazak zaradio milijun dolara, a uz to je bio smješten u jedan od najluksuznijih hotela u Džedi, u Assili.

Jabuka ne pada daleko od stabla

Gwyneth Paltrow zagazila je u šesto desetljeće i izgleda kao na početku karijere, a kćer je njezina vjerna kopija

Pogledaj galeriju

Njegova kolegica Gwyneth Paltrow uprihodila je još i više, a Johnny Depp navodno je odsjeo u kraljevskoj palači, iako neki tvrde da to nije istina, već da je bio smješten u resortu Shangri-La na Crvenom moru.

Ipak, nisu svi toliko oduševljeni time, odnosno ne žele da se njihovo ime povlači uz taj filmski festival i zemlju domaćina. Tako je navodno jedna od najtraženijih glumica, koja bi iduće godine upravo u Saudijskoj Arabiji trebala snimati svoj novi film, inzistirala na tome da se njezino ime ne spominje na festivalu.