budućnost europe

Slijedi nam vladavina žena: Čak dvije buduće kraljice slove za 'novu Kate Middleton'

05.01.2024 u 05:56

Bionic
Reading

Princeza Catharina-Amalia odbija primati kraljevsku naknadu i bori se za prava LGBTQIA+ zajednice, belgijska i španjolska princeza osvajaju modnim ukusom, a buduća švedska kraljica širi svijest o borbi s anoreksijom

Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo više od 70 godina na tronu imalo kraljicu, sada na njemu sjedi kralj, a i u iduće barem dvije generacije vladat će muškarci - princ William, potom i danas desetogodišnji princ George. No većina ostalih europskih monarhija spremna je na buduću vladavinu žena.

Belgijom, Nizozemskom, Španjolskom i Švedskom u budućnosti će vladati žene iz generacije Z, a već sada su itekako dobro pripremljene za to da preuzmu tron.

Stilski zaokret Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: tportal.hr/Profimedia

Nizozemska princeza Catharina-Amalia

Princeza Catharina-Amalia nasljednica je nizozemskog prijestolja i najstarija je od tri kćeri kralja Willem-Alexandra i kraljice Maxime.

Zanimljivo, Nizozemskom pretežno kraljuju žene; tri kraljice vladale su jedna za drugom od 1890. do 2013., kada je otac Catharina-Amalije postao kralj, tako da će njen dolazak na vlast zapravo biti nastavak tradicije.

Za razliku od svojih roditelja, koji su imali pregršt gafova (uključujući odlazak na odmor u Grčku tijekom karantene zbog covida), čini se da Catharina-Amalia vrlo dobro osjeća puls naroda.

Naprimjer, odbila je primati godišnju kraljevsku naknadu kad je navršila 18 godina, navodno zato što kao studentica (studira politiku, psihologiju, pravo i ekonomiju na Sveučilištu u Amsterdamu) nije radna kraljevska osoba te je smatrala da ne smije primati toliki iznos u vrijeme u kojem vlada opća kriza.

  • +4
Princeza Catharina-Amalia Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Slično kao i princ William, želi imati normalno sveučilišno iskustvo pa je živjela u domu s drugim studentima sve dok joj kriminalna skupina nije zaprijetila otmicom.

Pohađala je i državnu osnovnu školu, a čak je tijekom ljetnih praznika radila u baru na plaži u Haagu. Poput mnogih pripadnika generacije Z, iskreno je progovorila o mentalnom zdravlju, otkrivši da ponekad posjećuje terapeuta, a iako nije davala izravne komentare o tome, bila je u središtu novog zakona koji omogućuje da se LGBTQIA+ članovi kraljevske obitelji mogu vjenčati s bilo kime koga odaberu, a da pritom ne izgube svoje pravo na prijestolje.

Kući Orange treba dobar PR jer joj je popularnost pala posljednjih godina, a prema svemu sudeći, s Catharina-Amalijom imaju pravog asa u rukavu.

Belgijska princeza Elisabeth

Za razliku od nje, princeza Elisabeth ispisat će povijest kada preuzme belgijski tron kao prva vladarica u povijesti te zemlje.

Desetljeće prije njezina rođenja primogenitura je promijenjena kako bi se omogućilo žensko pravo na prijestolje, a ona će biti prva koja će to iskoristiti. Da se to nije promijenilo, njezin mlađi brat, princ Gabriel, bio bi sljedeći kralj.

  • +3
Princeza Elisabeth Izvor: Profimedia / Autor: DPPA / ddp USA / Profimedia

Ova je 22-godišnjakinja najstarija kći kralja Alberta II i kraljice Paole, a osim princa Gabriela, ima još jednog mlađeg brata, princa Emmanuela. Svoje formativne godine provela je u Bruxellesu, a potom je pohađala 'Hippie Hogwarts' — UWC Atlantic College u Walesu.

Nakon završetka školovanja godinu dana pohađala je vojnu obuku na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Bruxellesu, slijedeći stope ostalih prijestolonasljednika. Sada studira na Lincoln's Collegeu na Sveučilištu Oxford te se natjecala u veslačkom timu.

Dokazala se kao samouvjerena i dobra govornica, a u tome je imala mnogo prakse: prvi govor održala je u dobi od devet godina, kada je otvorila dječju bolnicu nazvanu u njezinu čast.

Također postaje sve više prepoznatljiva zbog svojih modnih odabira, a izvješća govore o 'efektu Elisabeth' u Belgiji, jer njezini obožavatelji hrle kupiti ono što nosi, uspoređujući je s Kate Middleton.

Španjolska princeza Leonor

Svijet je zahvatila takozvana 'Leonormanija' nakon što je buduća španjolska kraljica napunila 18 godina. Najstarija od dviju kćeri kralja Felipea i kraljice Letizije, princeza Leonor sve više postaje nacionalna opsesija, a posebnu pozornost plijeni svojim modnim odabirima, zbog čega ima sve predispozicije dostići kultni modni status poput buduće britanske kraljice.

Za razliku od djetinjstva, koje je provela podalje od očiju javnosti, danas njezine profile na društvenim mrežama svi prate, a sve su češće teme javnosti i njezini potencijalni ljubavni partneri.

Princeza Leonor Izvor: Profimedia / Autor: 305shock / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kada je riječ o njezinoj edukaciji, nakon pohađanja osnovne škole u Barceloni preselila se u Wales kako bi završila obrazovanje na UWC Atlantic Collegeu (kao i princeza Elizabeth od Belgije) te je diplomirala ranije ove godine. Sada je upisala vojnu akademiju i nalazi se na trogodišnjoj časničkoj izobrazbi.

Uoči 18. rođendana dobila je čast dodijeliti nagrade Princeza od Asturije te profesionalno nastupati pri susretu s holivudskom ikonom Meryl Streep i japanskim piscem Harukijem Murakamijem.

Baš kao i njezin otac, Leonor će se željeti distancirati od fiskalnih skandala svog djeda, bivšeg kralja Juana Carlosa, koji su uključivali njezinu tetku i ujaka, a odvijali su se u stilu telenovela u toj zemlji tijekom posljednjeg desetljeća. Umjesto toga, ugledat će se na majku i baku, voljenu kraljicu Sofiju, čiji je chic stil već očito naslijedila.

Švedska princeza Victoria i princeza Estelle

46-godišnja princeza Victoria po rođenju je bila druga u redu za švedsko prijestolje, ali promjenom ustava preskočila je mlađeg brata, princa Carla Philipa. Svojevremeno je ukidanje primogeniture izazvalo velike kontroverze jer se njezin otac, kralj Carl XVI. Gustaf, usprotivio toj promjeni - ne zato što nije želio vidjeti kćer na tronu, već zbog sina, iznenada lišenog statusa prijestolonasljednika.

  • +9
Princeza Victoria Izvor: Profimedia / Autor: / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

U Švedskoj monarh ima još manju ulogu u javnom životu nego u Ujedinjenom Kraljevstvu pa se kralj Carl XVI. Gustaf uglavnom držao podalje od svjetla reflektora. Međutim Victoria je bila iskrenija o svom privatnom životu i otvoreno je govorila o borbi s anoreksijom 1990-ih.

Govoreći o svom iskustvu 2002. godine, rekla je:

'Ja, Victoria, nisam postojala. Činilo mi se da sve u mom životu i oko mene kontroliraju drugi. Jedina stvar koju sam mogla kontrolirati bila je hrana koju sam stavljala u sebe.'

SVE POD KATEINIM BUDNIM OKOM

Ovakvoj srdačnosti princa Williama nitko se nije nadao, a najmanje švedska princeza

Pogledaj galeriju

Poput princa Harryja, stala je u obranu supruga, osobnog trenera Daniela Westeringa, kada je njihova veza u ranoj fazi bila iznimno kritizirana u javnosti. Komentari u švedskom tisku dovodili su u pitanje prikladnost njegova statusa, protiv čega se Victoria otvoreno pobunila.

11-godišnja kći princeze Victorije, princeza Estelle, sljedeća je u redu za prijestolje. I ona je profitirala od promjene zakona jer ima mlađeg brata, princa Oscara.