za sada

Rusiji će biti dopušteno sudjelovanje na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije

24.02.2022 u 20:10

Bionic
Reading

Organizatori su natjecanje nazvali 'ne političkim kulturnim događajem' i rekli da 'trenutano planiraju' ugostiti sudionike iz Rusije i Ukrajine na Eurosongu ovog svibnja u Italiji

'Naravno da ćemo nastaviti pomno pratiti situaciju', dodali su organizatori Eurosonga, a donosi BBC. Ukrajinska državna televizija UA:PBC pozvala je na suspenziju Rusije.

Kaže da su ruske televizije u 'sustavnom širenju dezinformacija' protiv Ukrajine te je rečeno da je to 'suprotno' vrijednostima EBU-a. Rusko izaslanstvo još nije odgovorilo na njihove komentare.

Napetosti između dviju zemalja zasjenile su i prethodna izdanja natjecanja. Prije šest godina Ukrajinka Jamala pobijedila je na Eurosongu s pjesmom '1944' koja govori o Staljinovom protjerivanju Tatara s Krima. Oko te pjesme podigla se prašina čim je odlučeno da će skladba predstavljati Ukrajinu na Eurosongu. Zbog političke poruke, Rusi su tražili da se pjesma diskvalificira s Eurosonga, a Ukrajina je uzvratila da će bojkotirati Eurosong ako pobjedi ruski predstavnik Sergey Lazarev. Međutim EBU (Europska radiodifuzijska unija) nije pronašla ništa sporno u tekstu skladbe te je Jamala bila jedna od favoritkinja Eurosonga, što je potvrdila i pobjedom.

Izvor: Društvene mreže

Jamala se oglasila na društvenim mrežama povodom početka rata između Rusije i Ukrajine.

'Putin i njegova vojska krenuli u su invaziju. Ne znam kako je to moguće, ali bombardiraju nevine ljude u Ukrajini. Molim vas, poduprite nas. Zaustavite rusku agresiju. Ukrajina ne želi rat! Mi smo za mir! Kući smo. Nemojte paničariti i ostanite jaki. Nemojte šutjeti! Mi to ne želimo! Molim vas da podržite Ukrajinu', rekla je u videu kojeg je objavila na Instagramu.

Inače, Eurosong je najavio nove predstavnike Ukrajine. Naime, pjevačica Alina Pash se odlučila povući s ovogodišnjeg natjecanja, a televizija UA:PBC je izabrala novu pjesmu predstavnicu u Torinu. Riječ je o pjesmi 'Stefania', koju izvodi Kalush Orchestra. Bili su drugoplasirani na tamošnjem natjecanju. Ovogodišnja Eurovizija će se održati u Torinu, a Rusija još nije predložila natjecatelja.

Izvor: Društvene mreže