svi su to prošli

Princ George uskoro više neće smjeti putovati s roditeljima, a sve zbog ovoga

24.12.2023 u 17:44

Bionic
Reading

S obzirom na to da princa Georgea jednog dana čeka prijestolje, na njemu je da slijedi neke propise koje su poštovali svi njegovi prethodnici. Princ William s ocem Charlesom ne putuje otkako je napunio 12 godina, a desetogodišnji princ i njegova mlađa braća jedini su koji u slučaju tragedije mogu 'spasiti' monarhiju od dolaska Harryja na vlast

Iako ima tek deset godina, princ George nije sasvim običan dječak. Iako ga raduju iste stvari kao i većinu njegovih vršnjaka, djetinjstvo mu se razlikuje u mnogočemu. Između ostalog, za nekoliko godina George neće smjeti putovati s ocem Williamom kako bi se izbjegla tragedija da Britanija izgubi jednog od nasljednika, čime se osigurava opstanak monarhije.

Ako bi cijela peteročlana obitelj zajedno putovala, postoji šansa da bi u slučaju nesreće monarhija izgubila prvog, drugog, trećeg i četvrtog u redu za britansko prijestolje, a kontinuitet monarhije bio bi ugrožen. Nakon Williama, Georgea, Charlotte i Louisa, u redu za prijestolje su članovi obitelji koji nisu kraljevski zaposlenici, već princ Harry, princ Archie i princeza Lilibet, a nakon njih i princ Andrew, koji također ne obnaša svoju dužnost.

Zbog toga bi zajednička obiteljska putovanja uskoro mogla postati stvar prošlosti.

Pokojna kraljica Elizabeta uspostavila je pravilo prema kojem bi prvi u britanskoj liniji nasljeđivanja trebao putovati odvojeno od ostalih članova obitelji, a William je spreman usvojiti ga. Poštovao ga i prije pa od 12. godine nije putovao ni s ocem Charlesom ni s bratom Harryjem, a ni kralj Charles nije putovao sa svojom majkom Elizabetom.

  • +12
Božićni koncert u Westminsterskoj palači, 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Chris Jackson/WPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

William je morao dobiti njezino dopuštenje prije nego što je s Georgeom otputovao na turneju po Australiji i Novom Zelandu 2014. godine, kada je dječak imao samo devet mjeseci. Cijela obitelj još uvijek često putuje zajedno, a zajedno su stigli prošlog petka i na koncert božićnih pjesama u Westminsterskoj opatiji.