UWC ATLANTIC COLLEGE

Ovo je prestižna škola u Walesu koju pohađaju budući kraljevi i kraljice, a koja svojim izgledom i pričama o duhovima nalikuje Hogwartsu

19.03.2021 u 07:19

Bionic
Reading

Kako bi se u potpunosti pripremila za svoju buduću ulogu - onu španjolske kraljice - 15-godišnja princeza Leonora nakon ljeta odlazi u Wales te će nastaviti školovanje u prestižnom UWC Atlantic Collegeu. A ondje će joj se pridružiti 15-godišnja nizozemska princeza Alexia, kao i mnogi drugi pripadnici kraljevskih obitelji

Sredinom veljače španjolski dvor otkrio je kako se jedinim kćerima španjolskog kralja Felipea VI i kraljice Letizije, princezama Leonori i Sofiji, koje su iznimno bliske i povezane, krajem ljeta razdvajaju putevi. Zbog činjenice da je starija Leonora, princeza od Asturije, buduća španjolska kraljica, ona svoje školovanje mora nastaviti u prestižnoj školi UWC Atlantic College u Walesu dok će Sofia ostati u Madridu.

15-godišnjoj španjolskoj princezi u Walesu će se pridružiti vršnjakinja iz Nizozemske, princeza Alexia, a nakon kratkog istraživanja nije nam trebalo dugo da zaključimo kako je upravo UWC Atlantic College omiljena škola koju pohađaju potomci europskih kraljevskih obitelji, ali i djeca najimućnijih ljudi svijeta.

No ako ste mislili da u tu školu možete upasti samo tako, nudeći dovoljno novca, prevarili biste se. Ipak, počnimo od početka.

  • +8
Leonora od Španjolske, infanta Sofia Izvor: Profimedia / Autor: Angel Naval/MARINA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dvorac iz 12. stoljeća dom je 350 učenika u dobi između 15 i 19 godina i nalazi se u velškoj dolini, idealnoj za školovanje budućih monarha. Sama škola opisuje da rade na poticanju djece, a u javnosti su poznati po svojoj radikalnosti, ali i sklonosti eksperimentiranju. Bivša učenica, danas novinarka Timesa, Louise Callaghan, svoju bivšu školu nazvala je hipi Hogwartsom (imaginarnom školom vještičarenja i čarobnjaštva koju je pohađao Harry Potter), ali i dodala kako postoje priče da u dvorcu žive duhovi.

Ono što se svim silama trude čelnici škole, osnovane 1962. godine, to je da se prema svim učenicima ponašaju jednako i ne prave razlike među spolovima, ali i titulama s kojima stižu, makar im je to malo 'pobjeglo' nakon što je potvrđeno da će princeza Leonora postati njihova učenica, pa su joj javno poželjeli dobrodošlicu.

Glavna osoba škole, odnosno predsjednica je jordanska kraljica Noor, a prije nju tu su titulu imali princ Charles, kao i njegov djed, lord Mountbatten. I dok princ Charles nije pohađao UWC Atlantic, već škotsku školu Gordonstaun, u Walesu su boravili aktivistica Helene Pankhurst, nizozemski kralj Willem-Alexander, belgijska princeza Elisabeth..., a sada će im se pridružiti Leonora i Alexia.

A kako je uopće princeza Leonora dospjela tamo? Kako su s medijima podijelili njezini roditelji, kralj Felipe i kraljica Letizia, Leonora je prvo prošla inicijalnu predselekcijsku fazu, koja se vrši u potpunosti anonimno, kao i zadnju fazu u kojoj se elektroničkim putem rješavaju različiti testovi.

Postoje dva načina prijave na UWC Atlantic, ovisno trebate li financijsku pomoć za školovanje ili ne, a budući da je kraljevski par odlučio sam plaćati njezinu školarinu, Leonora je prijavljena putem programa Global Selection. Dvije godine njezina programa International Baccalaureate (IB), kakav primjerice postoji i u Hrvatskoj u sklopu zagrebačke XV. gimnazije, kraljevsku će obitelj koštati gotovo 100 tisuća dolara, odnosno oko 600 tisuća kuna.

Ono zbog čega privlači članove kraljevskih obitelji iz cijele Europe je i to što je otvorenog duha te nema nikakve religijske ili političke utjecaje, niti od djece traži da se opredijele. Sam program znači da djeca imaju šest predmeta, uključujući barem jedan strani jezik, a mogu birati i predmete poput španjolske književnosti, antropologije, raznih vrsta umjetnosti ili globalne politike.

Svaki dan započinje u 8 sati i nastava je gotova do 13.10, nakon čega su popodneva i vikendi rezervirani za kreativne aktivnosti i treninge. Iako su satovi u učionicama glavni dio školovanja, postoje i oni koji se odvijaju izvan zidina jer je učenicima dopušteno istraživanje, a omogućeno im je i da odrede vlastite puteve, suoče se s rizikom i prevladaju mogućnost neuspjeha kako bi spoznali svoje snage i pogreške, kao i svoje uloge u zajedničkom cilju.

Tako primjerice učenici imaju priliku istražiti kakva je obrana od poplave postavljena ispred dvorca, da bi potom mogli napisati izvještaj i strategiju kako bi oni zaštitili to područje.

Školovanje u dvorcu znači da su učenici u njoj i smješteni, a princeza Leonora boravit će u jednoj od sedam kuća - Pentti Kouri, Morgannwg, Powys, Whitaker, Gwynedd, Tice i Sunley - nazvanih prema velškim kraljevstvima ili dobročiniteljima škole. Djevojčice i dječaci žive razdvojeno, u različitim krilima, a sama princeza sobu će dijeliti s dvije ili tri učenice.

Kako bi spriječili grupiranje, u školi paze da nikada ne smještaju u sobe djecu iz iste zemlje, a sve kako bi se mogli što prije i bolje uklopiti, ali i naučiti o drugim kulturama. Svaka kuća ima svog 'roditelja' koji se brine o njima i pomaže im u svim segmentima, a velika pažnja posvećuje se i prehrani, s fokusom na vegetarijansku i vegansku hranu.