KRALJICA MAXIMA

Zbog kontroverznog oca i njegovih političkih stavova nije bila dobrodošla u kraljevsku obitelj, za naklonost naroda borila se godinama, a danas je uzdižu u nebo

13.07.2020 u 06:41

Bionic
Reading

Danas su rijetki oni koji nisu čuli za nizozemsku kraljicu Maximu, no prije gotovo 50 godina argentinska obitelj Zorreguieta nije ni sanjala da će jednog dana njihova kći vladati jednom od najstarijih europskih kraljevina. Plavokosa Latina upoznala je princa Willem-Alexandera, a njezin je život, doslovce preko noći, postao poput bajke kada je i sama isprva postala princezom, potom i kraljicom. Iako se danas smatra jednom od najbolje odjevenih članica s kraljevskih dvora, kraljica Maxima ima i poprilično zanimljivu povijest, koja se na prvu nikako nije sviđala pomalo hladnim Nizozemcima

Máxima Zorreguieta Cerruti rođena je 17. svibnja 1971. godine u glavnom gradu Argentine, Buenos Airesu, a odrasla je u naselju Recoleta s dva brata i sestrom. Njezin otac Jorge Zorreguieta bio je velika faca u Buenos Airesu, bogati veleposjednik, biznismen, ali i političar. Upravo zahvaljujući takvom očevom bogatstvu i utjecaju od najranije je dobi imala priliku školovati se u najboljim školama. Prva je bila u rodnoj Argentini, Northlands School, gdje je maturirala 1988. godine, a onda je, ponajviše zbog oca, odlučila upisati ekonomiju na Katoličkom fakultetu u Argentini.

Magisterij je odlučila završiti u Americi, a potom je počela raditi u najvećim internacionalnim financijskim kompanijama u Argentini, New Yorku i Bruxellesu. A da tamo nije završila samo zbog utjecajnog oca, govorile su i izvršne pozicije na koje je bila postavljana zbog svog znanja.

Tijekom života i rada u New Yorku, za Dresdner Kleinwort Benson, Maximu su pozvali u Španjolsku, na tradicionalnu proljetnu zabavu u Sevilli, koja je na kraju za nju bila sudbonosna.

Upravo u Sevilli upoznala je princa Willem-Alexandera, no isprva nije izgledalo kao da će tu biti nešto više. Naime, iako su se dogovorili da će ju on posjetiti za dva tjedna u New Yorku, budući da mu se jako svidjela, Maxima je do tada već zaboravila kako on izgleda, a on joj niti u jednom trenutku nije otkrio da je zapravo princ. No to u konačnici nije značilo ništa jer su na tom susretu u New Yorku u potpunosti kliknuli i sredinom 1999. godine započeli svoju vezu, no neko vrijeme držali su je u tajnosti.

  • +16
Kraljica Maxima Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Postojale su priče kako je sve zapravo osmislio i proveo u djelo Willemov djed, princ Bernhard, koji je tražio pravu ženu za svog unuka te je sve dogovorio sa svojim argentinskim prijateljem, Maximinim ocem Jorgeom Zorreguietom, kako bi se njih dvoje upoznali. Prvi put snimljeni su zajedno u kolovozu 1999. godine, kada je veza već bila poprilično ozbiljna, no Maxima svojim roditeljima nije željela otkriti njegov identitet.

‘Svaki put bih im rekla nešto drugo o Willemu, no onda smo došli do toga da nije bilo druge nego reći im - on je nizozemski princ’, prisjetila se.

Njihova ljubav prvo je iskušenje doživjela nakon što su mediji ‘pročačkali’ život buduće nizozemske kraljice i kada se doznalo tko je točno njezin otac. Naime Jorge Zorreguieta je tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća bio blizak suradnik tamošnjem ministru poljoprivrede te je služio argentinskoj vojnoj diktaturi više od 30 godina. Upravo zbog toga je postalo upitno je li kći takvog čovjeka prikladna da postane članicom ugledne kraljevske obitelji.

Sve je išlo toliko daleko da je o njihovoj vezi i budućem braku raspravljao i nizozemski parlament, a onda je 31. siječnja 2001., na rođendan majke Willem-Alexandera, kraljice Beatrix, ona sama pozirala s mladim parom, dajući im tako javni blagoslov. Zapravo, njezin blagoslov ne mora nikoga čuditi jer je i sama prošla isto kada se odlučila zaručiti za njemačkog diplomata i aristokrata Clausa von Amsberga. Na dan njihova vjenčanja izbili su masovni prosvjedi u Nizozemskoj jer se njezin potez nije svidio građanima.

Naime problem je bio u tome što je princ Claus bio pripadnik organizacije Hitlerove mladeži, kao i vojnik Wehrmachta, stoga se njegovo ime povezivalo s nacizmom. Na samu povorku bačena je dimna bomba, a sve je kulminiralo sukobima s policijom. Najbolje od svega je to da je princ Claus ubrzo postao najomiljeniji član kraljevske obitelji, a njegovu smrt 2002. godine Nizozemci nisu nikako mogli prežaliti.

Dva mjeseca nakon te fotografije sretan je par u pratnji kraljice i njezina supruga, princa Clausa, dao televizijski intervju. U njemu je kraljica Beatrix nahvalila Maximu kao iznimno ‘pametnu i modernu ženu’, nakon čega su objavljene i njihove zaruke. No pristankom na brak s princem Maxima je morala donijeti još jednu tešku odluku - njezin otac nije smio biti prisutan u najvažnijem danu njezina života.

‘Kao kćeri, bilo mi je neizmjerno teško što moj otac neće biti tamo, no tako je moralo biti i shvaćam stav Nizozemaca po tom pitanju.’

Umjesto da razmišlja o ocu i potone u tugu, kraljica Maxima se fokusirala na organizaciju vjenčanja. Činjenica da će jednog dana postati kraljicom Nizozemske za nju nije značila da će izgubiti i svoj identitet strastvene Argentinke. ‘Ja sam Latina i to ću uvijek biti. Ja plešem, pjevam i uvijek ću plesati i pjevati’, rekla je Maxima, otkrivši kako njezin budući suprug baš i nema plesnog ritma.

‘Zaljubio sam se u ovakvu Maximu kakvu vidite - spontanu, zanimljivu, dobru. Nije nam uvijek bilo lako, niti će uvijek biti, no nadam se da će uvijek ostati osoba ista kakva je danas.’

Maxima i Willem-Alexander vjenčali su se 2. veljače 2002. godine na civilnoj ceremoniji u Beurs van Berlageu u Amsterdamu, nakon čega je održana i crkvena ceremonija u tamošnjoj Nieuwe Kerk, odnosno ‘novoj crkvi’. Prihvatila je nizozemsko državljanstvo, ali i ostala, po vjeroispovijesti, rimokatolik.

Samo 16 mjeseci nakon vjenčanja presretna Maxima je objavila kako očekuju prvo dijete. Princeza Catharina-Amalia rođena je 7. prosinca 2003., a u lipnju 2005. stigla je i princeza Alexia Juliana. Treća kćerkica, princeza Ariane, upotpunila je njihovu obitelj u travnju 2007.

Nekoliko godina kasnije, točnije 30. travnja 2013. godine, kraljica Beatrix odlučila je abdicirati u korist sina. Nakon 33 godine službe nizozemskom narodu kraljica Beatrix predala je titulu svom najstarijem sinu Willem-Alexanderu, a on je tako postao prvi muškarac na nizozemskom tronu od 1890. godine te, s 46 godina, najmlađi europski kralj.

Danas je Maxima omiljena kraljica, a narod ju poštuje i voli i više od kralja. Udajom se odrekla poslovnog svijeta, a posvetila se novim dužnostima, osobito vezanim uz javno dobro, kao i majčinskoj ulozi.