POSVETA GLUMICI

Osim u Beogradu komemoracija za Miru Furlan održat će se i u Rijeci, a HNK je objavio detalje

28.01.2021 u 09:28

Bionic
Reading

Glumačka diva preminula je u 66. godini života 20. siječnja nakon što je izgubila bitku za život uslijed zaraze virusom Zapadnog Nila. Tijekom komemoracije prvakinja drame riječkog HNK Tanja Smoje čitat će tekst Heni Erceg posvećen Miri, a prikazat će se i kratki film Marina Lukanovića nastao prije točno godinu dana u Los Angelesu

'Povodom odlaska Mire Furlan, komemoracija velikoj glumici bit će održana u petak, 29. siječnja 2021. u 18 sati u gledalištu riječkog HNK Ivana pl. Zajca, na čijoj je pozornici nastupala od 2016. godine u predstavama 'Kasandra' i 'Jesenja sonata' te gdje je ostvarila svoj posljednji kazališni nastup u predstavi 'Vježbanje života – drugi put' u lipnju 2020', piše na počeku objave na službenom profilu kazališta na Facebooku te se navodi će se tom prigodom od nje oprostiti brojna značajna imena.

  • +4
Mira Furlan Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

'Tom će se prigodom od nje oprostiti: Neva Rošić, glumica, doajenka hrvatskog glumišta, dr. sc. Lada Čale Feldman, teatrologinja i sveučilišna profesorica, dr. sc. Sanja Bojanić, filozofkinja, feministica i sveučilišna profesorica, mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, dr. sc. Marin Blažević, intendant i teatrolog i dr. sc. Nikola Petković, književnik i kulturolog, sveučilišni profesor. Tijekom komemoracije prvakinja drame riječkog HNK Tanja Smoje čitat će tekst Heni Erceg posvećen Miri, a prikazat ćemo i kratki film Marina Lukanovića nastao prije točno godinu dana, u Los Angelesu, povodom nastupa Mire Furlan u predstavi 'Vježbanje života – drugi put', najavuju iz riječkog HNK.

Nakon komemoracije će glumci Hrvatske drame HNK izvesti predstavu 'Kralj Edip' te svoju izvedbu posvetiti Miri Furlan. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu održat će komemoraciju Miri Furlan čim epidemiološka situacija dozvoli okupljanje većeg broja ljudi, stoji u njihovoj jučerašnjoj obavijesti.

Glumačka velikanka rođena je u Zagrebu, a dugo godina živjela i radila u Americi. Dulje vrijeme bolovala je od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju.

  • +3
Svijeće i cvijeće za Miru Furlan ispred stana u kojem je nekad živjela Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL