NAJTUŽNIJI TRENUCI

Od Tine Turner do Matthewa Perryja: U 2023. oprostili smo se od ovih dragih nam lica

01.01.2024 u 19:16

Bionic
Reading

Ni 2023. nije se puno razlikovala od svojih prethodnica, pa smo i ove godine svjedočili odlasku brojnih osoba iz svijeta bogatih i slavnih. Brojka se iz dana u dan sve više penjala, a od koga smo se sve oprostili tijekom 2023., donosimo vam u pregledu kroz mjesece

Iako nam je donijela brojne sretne trenutke i lijepe vijesti, 2023. ćemo pamtiti i po tome što smo se morali oprostiti od mnogih dragih nam i poznatih ljudi. Neki od njih napustili su nas uistinu prerano i ostavili veliku prazninu.

Godina na zalasku počela je smrću renomiranog opatijskog estetskog kirurga Zorana Žgaljardića, preminulog 11. siječnja u 60. godini života. Njegov odlazak rastužio je i brojne poznate Hrvate koji su rado odlazili u Žgaljardićevu ordinaciju.

Lisa Marie Presley, glazbenica i jedina kći rock'n'roll legende Elvisa Presleyja, preminula je 13. siječnja u 54. godini života nakon što je hitno prevezena u bolnicu u Los Angelesu zbog srčanog zastoja. Presley je pretrpjela srčani zastoj u svom domu u predgrađu Los Angelesa Calabasasu, a mediji su izvijestili da su bolničari izveli postupak oživljavanja i dali joj epinefrin kako bi joj ponovno pokrenuli puls.

Samo dva dana kasnije, 16. siječnja, oprostili smo se od talijanske glumice koju su svojedobno nazivali najljepšom ženom na svijetu, Gine Lollobrigide, preminule u 96. godini života. Kako je tada doznao talijanski Corriere della Sera, Lollobrigida je bila hospitalizirana nakon što je u rujnu 2022. godine pala i slomila bedrenu kost, zbog čega je i operirana.

16. siječnja preminuo je i američki pjevač, tekstopisac i gitarist David Crosby, jedan od osnivača dvaju najvećih bendova 60-ih godina prošlog stoljeća - The Byrds i Crosby, Stills i Nash. Koliko je bio uspješan govori i da je za života dva puta je primljen u Kuću slavnih rock and rolla.

Na kraju mjeseca, 22. siječnja, napustila nas je Silvija Luks, jedna od najpoznatijih televizijskih urednica i novinarki u 79. godini života. Luks je tijekom dugogodišnje karijere bila novinarka, urednica, voditeljica, a obnašala je i razne čelne dužnosti u medijima, prvenstveno na televiziji. Vijest o njezinoj smrti objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo na svojoj web stranici.

tihi oproštaj

Cvijeće, crteži i ostali darovi: Dirljiv prizor ispred kuće Matthewa Perryja

Pogledaj galeriju

Modni svijet ponovno je zavijen u crno 3. veljače, nakon što je potvrđeno da je preminuo legendarni španjolski dizajner Paco Rabanne, samo nekoliko dana prije 89. rođendana. O smrti španjolskog dizajnera, preminulog u francuskom Portsallu, javnost je obavijestila španjolska grupacija Puig, koja u vlasništvu ima i modnu i parfumersku kuću Paco Rabanne.

Dan prije 88. rođendana, 8. veljače, napustio nas je i Miroslav Ćiro Blažević, koji je preminuo nakon dugotrajne borbe s karcinomom prostate i kojeg ćemo zauvijek pamtiti s bijelim šalom oko vrata. Trener svih trenera je od 1961. bio u braku sa Zdenkom Đorđević, s kojom je dobio troje djece, kćeri Barbaru i Katarinu te sina Miroslava.

9. veljače preminuo je slavni glazbenik, kompozitor i tekstopisac Burt Bacharach. Autor brojnih bezvremenskih pjesama poput ‘I Say a Little Prayer‘, ‘Raindrops Keep Falling on My Head‘, ‘The Look of Love‘, a u svojoj bogatoj karijeri imao je čak 73 hita među najslušanijih 40 u Americi te 52 hita među najslušanijih 40 u Velikoj Britaniji.

Slavna američka glumica i internacionalni seks-simbol Raquel Welch preminula je 15. veljače u 83. godini života. napustila je svijet. Kako stoji u smrtovnici, a koju je na uvid dobio TMZ, Raquel Welch preminula je od srčanog zastoja, a uz to se borila s Alzheimerom, što je za javnost bilo veliki šok, budući da jedna od najljepših holivudskih glumica to nikada nije otkrila.

Početkom ožujka, u 67. godini života, preminuo je stručnjak za odnose s javnošću i marketing Šime Vlajki. Rođen 23. ožujka 1956. u Zadru, Vlajki se 1987. zaposlio u Vjesniku, da bi potom 90-ih počeo raditi u Večernjem listu.

Kada je riječ o njegovom privatnom životu, u braku je bio dva puta, i to oba s HRT-ovkama. Prva supruga bila mu je novinarka Tanja Šimić dok je u drugi brak 1997. stupio s voditeljicom Danielom Trbović. S njom je u braku bio do 2004. godine, a tijekom tih godina dobili su sina Lovru.

Glumac kojeg hrvatski gledatelji pamte najviše po ulozi u seriji 'Žica', ali i filmskoj franšizi 'John Wick', pronađen je u svojoj kući bez svijesti 17. ožujka. Lance Reddick preminuo je samo tri mjeseca nakon što je proslavio 60. rođendan i to u trenucima u kojima je u svjetska kina stizao četvrti nastavak filmske franšize 'John Wick', u kojem je glumio Charona.

Poznati splitski redatelj s kojim su obožavali raditi Gibonni, Severina, ali i Oliver, Žare Batinović, preminuo je poslije višemjesečne borbe s koronom i upalom pluća, a nakon što je skinut s respiratora. Životnu borbu izgubio je 25. ožujka.

25. travnja u 96. godini preminuo je i Harry Belafonte, pjevač, skladatelj, glumac i politički aktivist. Belafonote je 1950-ih glumio u filmovima s rasističkim temama, a početkom 1960-ih surađivao s Martinom Lutherom Kingom Jr. u pokretu za građanska prava. Bio je pokretačka snaga iza projekta pjesme 'We Are The World' za borbu protiv gladi u Etiopiji 1980-ih. Bio je i prvi afromamerički izvođač koji je nagrađen Emmyjem 1960. godine

27. travnja, u 79. godini života, preminuo je i kontroverzni TV voditelj Jerry Springer. Vijest je potvrdio i njegov glasnogovornik koji je otkrio da je Springer preminuo u svom domu u okolici Chicaga.

Za TMZ, glasnogovornik obitelji otkrio je da se Jerry kratko borio s ozbiljnom bolesti, a otkriveno je i da je riječ o raku gušterače koji mu je dijagnosticiran prije nekoliko mjeseci, no ovaj tjedan se pogoršao.

3. svibnja životnu bitku s teškom bolešću izgubio je Jasmin Stavros, koji je preminuo u dobi od 68 godina. Borio se s rakom kostiju, a posljednjih nekoliko tjedana života proveo je na KBC-u Rebro.

Za njegovu bolest saznalo se sredinom ožujka, kada je zbog bolova u leđima otišao u bolnicu, a otkad je dobio dijagnozu, nalazio se na bolničkom liječenju. Krenulo je sve od čira na dvanaestercu te su ga operirali u Karlovcu. Nakon toga su ga pustili kući, međutim počela su ga konstantno boljeti leđa. Zatim su ga odveli u Vinogradsku bolnicu, u kojoj su mu ustanovili opaku bolest.

Široj javnosti i danas je Sanda Langerholz ostala najpoznatija po ulozi u mjuziklu 'Jalta, Jalta', ali glumila je u brojnim filmovima i serijama, kao i kazališnim predstavama. Legendarna Sanda preminula je 23. svibnja u 91. godini života.

Svijet je 24. svibnja šokirala vijest o smrti legendarne pjevačice Tine Turner.

'Tina Turner, kraljica rock ‘n‘ rolla, umrla je danas u miru sa 83 godine nakon duge bolesti u svom domu u Küsnachtu blizu Züricha u Švicarskoj. S njom svijet gubi glazbenu legendu i uzor', izjava je glasnogovornika slavne pjevačice kojom je potvrdio njezinu smrt.

12. lipnja preminuo je i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi i to u 87. godini života. Najpoznatiji je po vlasništvu nad Mediasetom, najvećom televizijskom kućom u Italiji, te po angažmanu u talijanskoj politici, koji je započeo tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je premijer Italije u tri navrata, od 1994. do 1995., od 2001. do 2006. i od 2008. do 2011. godine.

Kako je potvrdio njegov agent, 13. lipnja glumac Treat Williams preminuo je u 72. godini života nakon što mu je, dok je vozio motor, automobil oduzeo prednost. Prometna nesreća bila je kobna za ovog holivudskog glumca kojeg se mnogi sjećaju po ulogama u serijama i filmovima, poput 'Kose' ili 'Everwooda'.

Zatim je 10. srpnja preminuo pjevač i glumac Branko Blaće, dugogodišnji član Kazališta Komedija. Najpoznatiji Gubec-beg umro je u 74. godini nakon duge i teške bolesti, potvrdili su iz tog kazališta. 'Otišao je u legendu vječnosti legendarni Gubec-beg hrvatskog kazališta. Branko Blaće, naš Bleki, godinama se stoički, uz pomoć supruge Vesne i kćeri Lane, nosio s teškom bolešću', istaknuli su u priopćenju.

Nakon duge i teške bolesti 11. srpnja, u 59. godini života, preminuo je glumac Mirsad Tuka, a tu tužnu vijest potvrdio je za Dnevni avaz obiteljski prijatelj. Glumio je i u brojnim filmovima i televizijskim serijama, a hrvatski gledatelji upamtili su ga po ulozi Zlatka Fijana u 'Zabranjenoj ljubavi', ali i kao inspektora Murgu iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'.

Glazbeni svijet 21. srpnja je ostao bez još jedne legende. Nakon godina borbe s Alzheimerovom bolesti, samo nekoliko tjedana prije 97. rođendana, preminuo je Tony Bennett. Legendarni glazbenik tijekom svoje bogate karijere osvojio je nevjerojatnih 19 nagrada Grammyja, dva Emmyja, ali i Grammy za životno djelo.

Ženio se tri puta, i to s Patriciom Beech, Sandrom Grant i Susan Crow, koja je bila uz njega do kraja. S Crow je počeo vezu 2007., a upravo mu je ona bila najveća podrška u borbi s Alzhemierovom bolesti.

Samo četiri dana kasnije, 25. srpnja, preminuo je legendarni novinar i televizijski urednik Miroslav Lilić. Bio je direktor programa Televizije Zagreb i Hrvatske radiotelevizije (HRT), urednik Dnevnika i glavni urednik Nove TV te predsjednik diskografske kuće Croatia Records.

Istog dana kada i Lilić preminuo je i arhitekt, autor bestselera i stručnjak za marketing Marko Babić. Nakon što mu je prije dvije godine dijagnosticiran zloćudni rak kostiju, donio je odluku da o svojoj borbi neće šutjeti. Odlučio je na humorističan način dijeliti svoju svakodnevicu na Instagramu, na kojem ga je ubrzo zapratilo više od 40 tisuća ljudi.

Svoj život pretočio je i u knjigu 'Putovanje zvano igra', a iako se isprva sarkom povukao, nekoliko mjeseci kasnije napao je još jače te se proširio s kosti na pluća i moždanu ovojnicu.

26. srpnja ostali smo i bez legendarne Sinead O'Connor. Glazbenica, koja je promijenila ime u Shuhada‘ Sadaqat 2018. kada je prešla na islam, rekla je tada da je islam 'svjetlo njezina života'. Bila i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece nerijetko su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu.

Poznati su i njezini javni istupi protiv Vatikana, poput onog kad je 1992. u emisiji 'Saturday Night Live' potrgala fotografiju Ivana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika. Tijekom karijere je ostvarila suradnju s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim humanitarnim koncertima.

S prvim danom kolovoza preminuo je i glumac iz iznimno popularne američke tinejdžerske serije 'Euforija' Angus Cloud. U priopćenju se navodilo da se Cloud teško nosio s nedavnom smrću oca i da je imao stalne mentalne probleme. 'Jedina utjeha koju imamo je to što znamo da je Angus sada ponovno s ocem, koji mu je bio najbolji prijatelj', poručila je njegova obitelj.

Talijanski glazbenik Toto Cutugno, poznat po velikom hitu 'Insieme', preminuo je 25. kolovoza u 82. godini života. Slavni glazbenik, koji je u srpnju proslavio 81. rođendan, umro je u bolnici u Milanu. Cutugno je pobjeđivao na brojnim natjecanjima i festivalima diljem Italije, a s pjesmom 'Insieme' pobijedio je na Pjesmi Eurovizije 1990. godine u Zagrebu.

Nakon duge i teške bolesti 16. rujna umro je legendarni pjevač Milo Hrnić u dobi od 73 godine. Hrnić je tijekom bogate karijere prodao više od milijun nosača zvuka, a objavio je 20 albuma i preko 200 pjesama. Žario je i palio pozornicama i tri puta je osamdesetih godina prošlog stoljeća bio pobjednik kultnog Splitskog festivala.

Izvor: Društvene mreže

Kako su potvrdili članovi njegovi obitelji, glumac Michael Gambon, koji je u 'Harryju Potteru' glumio profesora Albusa Dumbledorea, preminuo je 28. rujna u 83. godini života. Gambon je umro u bolnici od posljedica upale pluća, a uz njega su do posljednjeg trenutka bili članovi njegove obitelji.

Zatim je 10. listopada preminuo glumac Dramskog kazališta Gavella, 53-godišnji Nenad Cvetko, nakon borbe s teškom bolesti. Cvetko je prije dvije godine slučajno otkrio kvržicu na vratu, a nakon što je u jednom trenutku ostao i bez glasa, dijagnosticiran mu je karcinom glave i vrata.

'Kad sam morao crpiti energiju koju nisam imao, pao sam na 35 kilograma. Efekti zračenja i kemoterapije još djeluju. Čak i sad, nakon tri mjeseca, oni još nisu procesuirani u mojem organizmu. U principu, da kucnem o drvo, sve je ostalo sama pozitiva', izjavio je prošle godine, kada je odlazio na kemoterapiju i nadao se dobrom ishodu liječenja.

Samo dan prije 77. rođendana, 16. listopada, životnu bitku izgubila je poznata američka glumica Suzanne Somers. Uz seriju 'Korak po korak', koja je pratila spajanje dviju obitelji i njihove dogodovštine, odrastale su generacije 90-ih godina prošlog stoljeća, a Somers, glavnu glumicu u njoj, mnogi su i desetljećima kasnije povezivali upravo s tom ulogom.

'Suzanne Somers preminula je mirno kod kuće u ranim jutarnjim satima 15. listopada. Preživjela je agresivan oblik raka dojke prije više od 23 godine', stajalo je u službenoj izjavi.

Tri dana kasnije preminuo je i Burt Young, glumac najpoznatiji po svojoj izvedbi nominiranoj za Oscara kao pomoćnik Sylvestera Stallonea u kultnom filmu 'Rocky'. Njegovu smrt potvrdila je kći Anne Morea Steingiese, a od prijatelja se oprostio i Stallone riječima: 'Za mog dragog prijatelja - Burt Young, bio si nevjerojatan čovjek i umjetnik, a meni i svijetu jako ćeš nedostajati.'

Vjerojatno najveći šok ove godine bila je smrt omiljenog Chandlera Binga iz serije 'Prijatelji', odnosno glumca Matthewa Perryja, koji je pronađen mrtav u 54. godini života u svojoj kući u Los Angelesu.

Filmski studio Warner Bros objavio je u izjavi: 'Shrvani smo smrću našeg dragog prijatelja Matthewa Perryja. Matthew je bio nevjerojatno darovit glumac i neizbrisiv dio obitelji Warner Bros. Television Group. Utjecaj njegovog komičarskog genija osjetio se diljem svijeta, a njegova će ostavština živjeti u srcima mnogih. Ovo je tužan dan i šaljemo našu ljubav njegovoj obitelji, njegovim voljenima i svim njegovim odanim obožavateljima.'

Potom je 1. studenog preminuo Tyler Christopher, bivši suprug Eve Longorije. Umro je u dobi od 50 godina u svom domu u San Diegu od srčanog zastoja. Bio je poznat po ulogama u američkim sapunicama 'General Hospital' i 'Days of Our Lives', a glumčevu smrt potvrdio je njegov bivši kolega Maurice Benard.

Nakon kratke i teške bolesti 15. studenog preminuo je i legendarni Žarko Laušević. Vijest o smrti crnogorskog glumca s javnosti je podijelila njegova obitelj, otkrivši da je izgubio životnu bitku.

'Obavještavamo javnost da je danas 15.11.2023. naš suprug i otac Žarko Laušević preminuo u 63. godini života nakon kratke i teške bolesti. O datumu i mjestu sahrane javnost će biti pravovremeno obaviještena. U ime obitelji, Anita Laušević.'

POSLJEDNJI OPROŠTAJ

Tužna povorka krenula ulicama Dublina, obožavatelji se opraštaju od Shanea MacGowana

Pogledaj galeriju

Sa zadnjim danom studenog oprostili smo se i od Shane MacGowana, legendarnog frontmena grupe The Pogues, koji je preminuo u 65. godini života.

"Ne znam kako da ovo kažem pa ću samo reći. Shane, koji će uvijek biti svjetlo na mom putu, mjera mojih snova i ljubav mog života, najljepša duša, predivan anđeo, moje Sunce i Mjesec, moj početak i kraj svega što mi je drago, otišao je Isusu i Mariji i svojoj divnoj majci Terezi. Ne mogu ni opisati gubitak koji osjećam. Žudim da još samo jedan njegov osmjeh osvijetli moj svijet", napisala je na Instagramu njegova supruga Victoria Mary, koja je njegove obožavatelje i rastužila tužnom viješću o smrti.

  • +3
Jurica Popović Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Samo tri dana prije kraja ove 2023. godine, u kojoj smo se oprostili od uistinu mnogih nam dragih lica, napustio nas je i glazbenik Jurica Popović. Životni partner pjevačice i modne dizajnerice Matije Vuice preminuo je iznenada 28. prosinca i zavio glazbenu scenu u crno.