u 65. godini

Preminuo glazbenik Jurica Popović, dugogodišnji partner Matije Vuice

28.12.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Glazbeni svijet danas je potresla vijest o odlasku skladatelja, tekstopisca, aranžera i producenta. Prošle godine je obilježio 40 godina karijere

Jurica Popović glazbom se profesionalno bavio od 1981. godine. Osnivač je grupa Trotakt projekt (1981.) i Gracia (1989.). Autor je skladatelj, tekstopisac, aranžer i producent nekoliko stotina pjesama koje su izvodile ove dvije grupe, a pojavljuje se i kao kantautor pod imenom DJ Pop.

Tvorac je i lika za djecu Simpatico koji kroz pjesmu educira ljude o potrebi razvoja socijalne svijesti i pomaganja drugima. Stilski raspon njegovih djela seže od alter rocka (Trotakt projekt u osamdesetim), etno popa (Gracia u devedesetima), elektro popa (DJ Pop u 2000–im) do instrumentalne glazbe.

  • +3
Jurica Popović Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Godine 1990. je osnovao svoj studio za snimanje i mijenja naziv grupe u Gracia u kojoj su uz Juricu ostali Matija Vuica i Jašar Murtezani. Planove oko stvaranja glazbene karijere prekida Domovinski rat u koji se Jurica Popović uključuje kao dragovoljac. Nakon demobilizacije 1992. godine, Gracia snima svoj drugi album Vrijeme snova i dalje niže albume. U 2013. godini producira za potrebe HTV–a dokumentarni film o multimedijalnom djelovanju Trotakt Projekta. U 2014. godini objavljuje autorsku zbirku pjesama iz osamdesetih 'Trčeći za dugom, spotičem se o kamenje'.

U posljednjih deset godina objavio je četiri albuma kao pop-kantautor (Osobno, Adam i Eva, Kozmičko dijete i Iluzija), dva albuma instrumentala (Lunar i Sol Invictus), dva albuma plesne glazbe kao El Croata (Eternity i We Are One) i kao DJ Pop minialbum Moj obračun s njima.

'Glazba je moj život i smatram je svojim glavnim alatom osobnog razvoja i sredstvom inspiriranja drugih ljudi. Pogotovo da se probude iz letargije, okrenu sebi i više donose samostalne odluke, bez podložnosti masovnoj indoktrinaciji', izjavio je u razgovoru za tportal.