Tužna vijest

Sinead O'Connor preminula u 56. godini

26.07.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Pjevačica iz Dublina postala je svjetska zvijezda 1990. zahvaljujući legendarnoj obradi Princeove pjesme 'Nothing Compares 2 U'. Detalji o njezinoj smrti zasad nisu poznati, a nije poznat niti uzrok smrti. Iza nje je ostalo je troje djece. Njezin sin Shane umro je prošle godine u dobi od 17 godina

Sinead O'Connor je umrla je u 56. godini, javio je DailyMail. Glazbenica, koja je promijenila ime u Shuhada‘ Sadaqat 2018. kada je prešla na islam, rekla je tada da je islam 'svjetlo njezina života'.

Bila i politička aktivistica, a njezini stavovi o religiji, ženskim pravima, ratu i zlostavljanju djece nerijetko su izazivali kontroverze u Irskoj i svijetu. Poznati su i njezini javni istupi protiv Vatikana, poput onog kad je 1992. u emisiji 'Saturday Night Live' potrgala fotografiju Ivana Pavla II. te kada je 2009. napala Benedikta XVI. da zataškava slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane katoličkih svećenika. Tijekom karijere je ostvarila suradnju s mnogim glazbenicima te sudjelovala na brojnim humanitarnim koncertima.

Rođena u problematičnoj obitelji u Dublinu 8. prosinca 1966. godine. Jedno je od petero djece Jacka i Marie O'Connor koji su vrlo rano ušli u brak, a razdvojili su se kad je Sinead imala samo 8 godina.

Sinead O'Connor Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

O'Connor je tvrdila da je ostala s majkom i bila podvrgnuta fizičkom zlostavljanju te da je počela imati probleme s mentalnim zdravljem. Zbog torture, postala je veoma stidljiva i povučena, bježala je iz škole, krala u trgovinama, a priznala je kako ju je upravo glazba spasila.

Godine 1979. je otišla od majke i počela živjeti s ocem i njegovom novom suprugom. U 15. godini je završila u u obrazovnoj ustanovi i rehabilitacijski centar koji su vodile sestre milosrdnice. Jedna od sestara kupila joj je gitaru, jedna volonterka bila je sestra bubnjara Paula Byrnea iz benda In Tua Nua pa je bratu skrenula pažnju na darovitu djevojku koju je čula kako pjeva 'Evergreen' Barbre Streisand. S bendom je snimila pjesmu 'Take My Hand', no članovi grupe su zaključili kako je premlada da im se priključi.

Godine 1983. otac ju je poslao na školovanje u Waterford (Newtown School) gdje je razvijala svoj talent uz pomoć nastavnika irskog jezika, Josepha Falveyja. Preko oglasa u dublinskom glazbenom časopisu upoznala je Colma Farrellyja i zajedno osnovali bend Ton Ton Macoute, koji ju je doveo do pozornosti globalne glazbene industrije.

Nakon što je potpisala ugovor s Ensign Recordsom, objavila je album 'I Do Not Want What I Haven't Got' 1990., koji je prodan u više od sedam milijuna primjeraka a koji je uključivao je njezin revolucionarni hit 'Nothing Compares 2 U'. Video spot je osvojio MTV-jevu nagradu za spot godine, časopis Rolling Stone proglasio ju je pjevačicom godine, a album se popeo na vrh Billboardove ljestvice. Bila je nominirana za Grammy u kategorijama za najbolji album, najbolju pjesmu, najbolji ženski vokal, a nagradu je osvojila u kategoriji za najbolji alternativni album.

Obožavateljima je prije dvije godine obznanilada otkazuje sve koncerte do 2022. godine. 'Imala sam šest vrlo traumatičnih godina i sve je kulminiralo ove godine, ali sada započinje oporavak. Odlučila sam otići u kliniku za traumu i odvikavanje od ovisnosti gdje ću biti godinu dana', napisala je tada na društvenim mrežama. Otkrila je i da je ovisna o marihuani već 34 godine te da je zbog situacije s koronavirusom i zbog gubitka drage osobe eksperimentirala i sa težim drogama.

Često je govorila o borbi s mentalnom bolešću, godinama poslije i o bipolarnom poremećaju, depresiji, suicidalnim mislima. Potvrdila je kako je na 33. rođendan pokušala počiniti samoubojstvo i to nije bio jedini put.

Detalji o smrti pjevačice zasad nisu poznati, a nije poznat niti uzrok smrti. Ta vijest sve je pogodila i to samo godinu dana nakon što si je njezin maloljetni sin Shean oduzeo život. Glazbenica je prije 10 dana na svom Twitteru podijelila fotografiju s pokojnim sinom uz potresne riječi. 'Od onda živim kao mrtvac. Bio je ljubav mog života, svijetlost moje duše. Bili smo dvije polovice jedne duše. On je bio jedina osoba koja me bezuvjetno voljela. Izgubljena sam bez njega', napisala je tada.

Inače je četiri puta bila u braku te je rodila je četvero djece. Prvog sina, Jakea, dobila je 1987. s glazbenim producentom Johnom Reynoldsom, koji je producirao nekoliko njezinih albuma. U vezi s irskim novinarom Johnom Watersom 1996. godine je dobila djevojčicu Brigidine Roisin. Svoje treće dijete, sina Shanea rodila je 2004. godine dok je bila u vezi s glazbenikom Donalomom Lunnyjem, a sina Yeshua Francisa Neila Bonadia je rodila dvije godine kasnije a njegov otac je Frank Bonadio.