NIJE U PRVIH DESET

Nova beba u kraljevskoj obitelji mijenja službenu liniju nasljedstva, a evo gdje je mjesto kćeri princeze Beatrice

22.09.2021 u 06:10

Bionic
Reading

Princeza Beatrice u subotu je rodila dijete, što znači da su njezina mlađa sestra Eugenie i svi članovi kraljevske obitelji iza nje pomaknuti za jedno mjesto dolje u nasljednom redu

Kći princeze Beatrice i Edoarda Mapellija Mozzija bit će 11. u redu za britansko prijestolje, a ova nova promjena dolazi samo četiri i pol mjeseca nakon promjene koja je uslijedila poslije rođenja kći princa Harryja i Meghan Markle 4. lipnja.

Beba Mozzi, čije ime još nije otkriveno, prati u nasljednoj liniji djeda, princa Andrewa i svoju majku, koja zaokružuje prvih 10 kraljevskih nasljednika.

Ispred njih su princ Charles na prvom mjestu, zatim princ William i njegovo troje djece - princ George, princeza Charlotte i princ Louis, koji zauzimaju od druge do pete pozicije, te princ Harry i njegovi Archie i Lili od šeste do osme pozicije.

Edoardo se nikada neće pojaviti u nasljednom redu za britansku krunu kao rezultat svog braka s Beatrice, isto kao ni njezina majka Sarah Ferguson ili supruge njezinih bratića Kate Middleton i Meghan Markle. Ipak, njegov status potomka talijanske aristokracije znači da će njegova i Beatriceina kći, kao i sva druga djeca koju eventualno budu imali, naslijediti titule - nobile donna (plemenita žena) za kćeri i grof za sinove.

  • +7
Princeza Beatrice Izvor: Profimedia / Autor: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Edoardov otac je grof Alessandro Mapelli Mozzi, a kao njegov najstariji i jedini sin, Edoardo će naslijediti obiteljsko sjedište svojih predaka, palaču Villa Mapelli Mozzi iz 18. stoljeća, smještenu u sjevernoj Italiji.

Pravna osnova za britansku liniju nasljeđivanja datira iz 17. stoljeća i vladavine Williama III. Posljednji put izmijenjena je 2013. godine kako bi se okončao sustav muškog prvorodstva, a koji je muške nasljednike automatski postavio iznad njihovih sestara u liniji nasljeđivanja.

Istovremeno je izmjenama uklonjeno povijesno pravilo da članovi kraljevske obitelji ne mogu zadržati svoju poziciju u liniji nasljeđivanja ako se vjenčaju s rimokatolicima. Promjene su stupile na snagu u ožujku 2015. godine, no odnose se samo na kraljevsku djecu rođenu nakon 28. listopada 2011. godine.

Naravno, mjesto Beatriceine kćeri u hijerarhiji podložno je promjenama, kao i onih ispred nje, kad netko od Williamove djece postane roditelj ili ako Harry i Meghan budu imali još djece.

VELIKA OBLJETNICA

[FOTO] Kate Middleton i princ William slave 10. godišnjicu braka, pogledajte najvažnije trenutke njihovog zajedničkog života

Pogledaj galeriju