NANCY I RONALD REAGAN

Njihova ljubavna priča trajala je 52 godine i bili su sami sebi dovoljni: S djecom su imali čudan odnos, a ljubavnu idilu prekinula je njegova teška bolest nakon koje je ostala sama

14.06.2021 u 06:44

Bionic
Reading

Ljubavna priča jednog od najpoznatijih predsjedničkih parova svih vremena, ona Nancy i Ronalda Reagana, bila je inspiracija mnogima, a koliko je njihova ljubav bila velika i jaka, vidljivo je i iz mnogobrojnih pisama koja su izmijenili, a koja su sada postala dijelom najnovije biografije o pokojnoj američkoj prvoj dami

Autorica biografije Trijumf Nancy Reagan’, Karen Tumulty, zagrebla je dovoljno duboko ispod površine kako bi doznala, ali i javnosti otkrila, zanimljive detalje iz romanse Ronalda i Nancy Reagan. Ono što su možda rijetki znali je i to da je njihova ljubav bila toliko jaka da su u konačnici bili jedno drugome važniji i od vlastite djece. I upravo je taj njihov odnos, kao i disfunkcionalna obitelj, zbog kojeg su najviše patila djeca, temelj njihove epske ljubavne priče.

Kako je otkriveno u najnovijoj biografiji izašloj pet godina nakon smrti Nancy Reagan, razlog za to što se toliko vezala uz supruga krije se u njezinu djetinjstvu. Rođena kao Anne Frances Robbins, buduća prva dama Amerike praktički je odrastala bez majke. Naime njezina majka, glumica Edith Luckett Davis, ostavljala ju je s dadiljom, ujakom i ujnom dok je tražila glumačke angažmane, a nakon što se preudala za neurokirurga Loyala Davisa, koji je posvojio Nancy, obitelj se preselila u Chicago.

  • +22
Nancy i Ronald Reagan Izvor: Profimedia / Autor: PH3 R. DIXON / Everett / Profimedia

A da jabuka ne pada daleko od stabla, pokazalo se kada je već kao djevojčica odlučila svoju sreću potražiti u kazalištu. Kako bi ostvarila svoje snove, odselila se u New Yorku, a najviše angažmana dobila je upravo zahvaljujući majčinim poznanstvima. Početkom 1949. agent ju je nazvao i otkrio kako ju netko iz MGM-a želi na probnom snimanju u Kaliforniji. To se dogodilo zahvaljujući Spenceru Tracyju, glumcu koji je učinio uslugu njezinoj majci, a budući da se pokazala poprilično uspješnom, dobila je sedmogodišnji ugovor s mjesečnom plaćom od 250 dolara.

Nakon što je upoznala filmsku zvijezdu, tada predsjednika Screen Actors Guilda, koji će u budućnosti dva puta postati guvernerom Kalifornije, ali i američkim predsjednikom, rođena je ljubav između Nancy Davis i Ronalda Reagana, a koja će im obilježiti živote. Iako su ‘kliknuli’ na prvu, stvar je postala ozbiljna tek s malim odmakom, a nakon što su 1952. odlučili stati ‘na ludi kamen’, stavili su pečat na svoju ljubav koja je potrajala do 2004. godine, kada je on preminuo.

Tijekom braka dobili su dvoje djece - 1952. rodila se Patti, a šest godina kasnije i Ron, s time da je Reagan imao troje djece iz propalog braka s glumicom Jane Wyman, Maureen, Christine i Michaela. No ono što je najzanimljivije u njihovu odnosu bile su odanost i privrženost, što je išlo do te mjere da su jedno drugome bili važniji i od vlastite djece.

Kako je otkrila Tumulty u biografiji, Nancy Reagan poznavala je svog supruga bolje nego što ga je itko ikad upoznao. ‘Kada je ona bila nezadovoljna zbog nečega, svi u Zapadnom krilu to su znali, a oni koji joj nisu bili pretjerano simpatični nisu dugo trajali na svojim pozicijama’, stoji u biografiji u kojoj autorica citira i Stuarta K. Spencera, Reaganova šefa političkih strategija, koji tvrdi da je par bio nerazdvojan i privatno i politički. ‘Da nije bilo nje, on nikada ne bi postao guverner, baš kao ni predsjednik.’

No nije to bila samo predstava za javnost, to je bila baš prava ljubav i nisu se libili pokazivati je u javnosti.

Spencer se tako prisjetio zgode kada je pratio supružnike na Union Station kako bi Reagan mogao vlakom otići na snimanje nekog televizijskog showa. ‘Kada je vlakovođa zavikao da vlak kreće, Ronnie i Nancy pali su jedno drugome u zagrljaj i počeli se ljubiti. Nisu prestajali. Bila je to scena kao iz filmova’, prisjetio se Spencer.

Ono što je sve čudilo bio je taj intenzitet ljubavi i strasti koju su i dalje osjećali, a svi su željeli doznati tajnu kako im to uspijeva. A kako je zapravo sve to izgledalo daleko od očiju znatiželjne javnosti, najbolje opisuje pismo objavljeno u biografiji, ono koje je 24. svibnja 1963. Reagan poslao voljenoj ženi. U njemu se dotiče problema koje su imali s djecom - Michaelom, posvojenim sinom iz prvog braka, i Patti, koju je dobio s Nancy.

‘Sasvim je nevažno hoće li Mike kupiti svoj prvi automobil ili potrošiti novac na odjeću. Ono što oboje želimo za njega je da napokon krene pravim putem zahvaljujući kojem će moći uzdržavati samog sebe… (Patti me brine zbog druge stvari, no probat ćemo i to napraviti najbolje što možemo)’, piše u pismu koje je napisao Reagan.

’No ono što me najviše brine to je da smo, iako smo ispunili svoje odgovornosti prema svom potomstvu, bili neoprezni u jednoj drugoj stvari, u onome što predstavljamo jedno drugome.’ Odnos s djecom s godinama se samo pogoršao, pa je tako primjerice Patti odbila dati bilo kakvu izjavu za biografiju o majci, tvrdeći da ju je tukla, ali i da je bila ovisna o tabletama. Potvrdio je to njihov sin Ron, navodeći da nije bilo ni najmanje lagano odrastati uz nju. ‘Bila je poprilično anksiozna, posebice kada bi moj otac bio na putu. Nikada nismo znali koja će od njezinih ličnosti toga dana biti prisutna, pa smo uvijek morali biti na oprezu’, ustvrdio je Ron.

Ipak, s vremenom je Patti naučila oprostiti pokojnoj majci, no isto tako još uvijek nije spremna javno govoriti o njihovu odnosu. Tek jednom izjavila je za NBC News: ‘Njihovi životi ne bi bili uništeni da nije bilo nas. Mogli bi se u potpunosti posvetiti jedno drugome, što se zakompliciralo zbog djece.’

Da su im djeca doista bila na drugom mjestu, potvrdio je slavni pokojni novinar i voditelj Larry King te je svojedobno ustvrdio: ‘Njihova ljubavna priča bila im je važnija od ljubavi koju su osjećali za svoju djecu. Ona su im bila na drugom mjestu.’

Odnos s Michaelom zakomplicirao se nekoliko godina prije negoli je njegov otac 2004. preminuo od posljedica Alzheimerove bolesti. ’Odnos između Michaela i Nancy s vremenom je postao toliko ružan da je ona počela strahovati od trenutaka koje je trebala provesti nasamo s njim. Kada bi on dolazio u posjete, Tajna služba stavljala je agenta u stanje predostrožnosti kako bi ga imao na oku’, napisala je Tumulty, a to je potvrdio njegov polubrat Ron: ‘Tajna služba itekako je bila zabrinuta zbog Mikea, posebice nakon incidenta kada se nadvio nad nju i vrištao da bi za sve bilo bolje da je mrtva, pa su donijeli odluku da ih nikada neće ostaviti same u kući. Uvijek bi postavili nekoga pored vrata u tim situacijama.’

Ipak, unatoč svim tim pričama, brak koji je potrajao nekoliko desetljeća nisu zaobišli problemi i izazovi. Kako je otkrila autorica knjige, nakon što je predsjednik umalo smrtno stradao u pokušaju atentata u ožujku 1981. prva dama postala je opsjednuta time da osigura sigurnost svog supruga. To je išlo toliko daleko da ga je tjerala da nosi pancirku, koju je mrzio nositi, ali i zahtijevajući od njegovih pomoćnika da preskoče bilo kakva obraćanja javnosti na otvorenom, a tražila je i savjete astrologa, želeći doznati u kojem periodu ne bi trebao putovati.

Inače, taj pokušaj atentata slomio je Nancy Reagan te je, prema izjavama očevidaca, konstantno plakala kada on ne bi bio u blizini, što je trajalo mjesecima.

‘Ponekad bi plakala i kada bi on bio blizu, no onda bi se trudila zatvoriti u kupaonicu ili spavaću sobu kako je ne bi vidio.’

No ono što im je najteže palo posljednji su mjeseci njegova života, koje je proveo zarobljen u vlastitom tijelu zbog posljedica Alzheimera. Ti trenuci bili su teški za njih dvoje, ali i za sve ostale. Tako se bivši liječnik Bijele kuće, dr. Hutton prisjetio jednog trenutka posjeta u njihovom domu. Nancy je tada upalila radio i podigla ruke tražeći od supruga da zaplešu uz pjesmu ‘Unforgettable’. Bila je to njihova pjesma i u prošlosti bi uvijek pali jedno drugome u zagrljaj i zaplesali uz nju. No tada je on nije ni primijetio. Njegova smrt u lipnju 2004. slomila je Nancy te je uz njihovu fotografiju, nastalu kada je on već obolio od Alzheimera, a koja je stajala pored njihova bračnog kreveta, živjela do ožujka 2016. godine.