LJUBAVNA PRIČA

Tijekom 74 godina braka jedno od drugoga nikada nisu odustali, unatoč mnogim problemima: Kraljica Elizabeta II cijelog je života voljela samo njega

09.04.2021 u 14:10

Bionic
Reading

Sasvim je malo trebalo, tek nešto više od godine dana, da kraljica Elizabeta II i njezin suprug, princ Philip, proslave jubilarnu 75. godišnjicu braka, a prije toga da vojvoda od Edinburgha na rođendanskoj torti puhne u čak 100 svjećica. Nažalost, njegova smrt prekinula je njihovu ljubavnu priču, koja je okrunjena brakom 20. studenog 1947. i koja je opstala unatoč mnogim problemima, tenzijama i konfliktima

Pune 74 godine proveli su u braku, a njihovo poznanstvo trajalo je od trenutka kada je tada 13-godišnja Elizabeta pala na šarm pet godina starijeg Philipa. Unatoč brojnim problemima, konfliktima i tenzijama koje su rasle, jedno od drugoga nisu nikada odustali i borili su se za svoj brak, no dalje će kraljica Elizabeta II morati nastaviti sama. Njezin voljeni Philip jutros je preminuo u dvorcu Windsor, ne dočekavši veliku proslavu svog 100. rođendana.

Upravo je Philip svih ovih godina bio njezina najveća podrška i zahvaljujući njemu s lakoćom je i dalje obavljala sve svoje kraljevske dužnosti, unatoč činjenici da ni sama odavno nije u cvijetu mladosti. Dapače, za neka dva tjedna kraljica će proslaviti svoj 95. rođendan, koji će ove godine biti tužniji no ikada.

'Ovom prilikom želim spomenuti da snagu, koja me vodi, vučem iz vlastite obitelji, a vojvoda od Edinburgha pri tome je imao neprocjenjiv doprinos u mom životu, tijekom svih ovih posljednjih pedeset godina', izjavila je 2002. godine kraljica.

Tajnu njihovog braka možda je najbolje opisao povjesničar Robert Lacey, koji je radio kao konzultant na Netflixovoj hit seriji 'Kruna'. 'Philip je godinama, svakog vikenda, odlazio na utakmice pola, no uvijek je odsjedao kod zajedničkih prijatelja. Svi oni bili su izrazito moralni ljudi, odani kraljici, i mislim da nema nikakvog govora da bi joj prešutjeli nešto što ona ne bi odobravala.'

S kraljicom, koja je uvijek u centru pažnje, princ Philip je već naučio biti samo korak iza nje, kao njena najveća potpora. I dok je u javnosti sve posloženo tako da je sama kraljica glavna, u njihovu privatnu životu on je glava obitelji, nikada nije mario što će drugi reći te se unatoč mnogobrojnim gafovima nikada nije suzdržavao reći što misli. 'U braku Philip je uvijek bio glavni za sve', otkrio je Lacey i potvrdio ono o čemu se uvijek govorilo - zbog ljubavi, princ Philip je odustao od vlastite karijere, no za nju je imao samo najljepše riječi.

U svom govoru, povodom godišnjice braka 1997. godine, održao je zdravicu, a tada je svojoj kraljici poručio: 'Mislim da je glavna lekcija koju smo naučili da je tolerancija jedan od bitnih sastojaka svakog sretnog braka... Možete mi vjerovati na riječ, kraljica ima tolerancije u izobilju.'

  • +47
Princ Philip Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

Rođen je 10. lipnja 1921. na grčkom otoku Krfu, kao peto dijete grčkog princa Andrewa i princeze Alice od Battenburga, i nazvan princ Phillip od Grčke i Danske. Nakon vojnog udara u Grčkoj, cijela je obitelj evakuirana, a zanimljivo je kako je Philip iz Grčke otišao sa samo 18 mjeseci, u kolijevci napravljenoj od kutija naranči. Školovao se u Velikoj Britaniji, a s Elizabetom je čak u rodbinskoj vezi, budući da su oni preko kraljice Viktorije, rođaci u trećem koljenu, dok su preko danskog kralja Kristijana IX. u još bližem srodstvu.

Tijekom II. svjetskog rata Philip se borio za Veliku Britaniju kao član kraljevske ratne mornarice, a oni dobro upućeni u kraljevsku obitelj, tvrde kako je u tim krugovima bio poznat kao 'dobra prilika', stoga i ne treba čuditi da je zapeo za oko i samoj budućoj kraljici. Godine druženja i prijateljstva s vremenom su prerasle u ljubav, a 1947. godine su izmijenili bračne zavjete na ceremoniji kakva i pristoji kraljevskoj obitelji - vjenčanjem u Westminsterskoj opatiji, nakon čega se Philip odrekao prava na prijestolje u Grčkoj i Danskoj i postao britanski državljanin.

Svoje prvo dijete, sina Charlesa, dobili su 1948. godine, a dvije godine kasnije i kćer Anne. Takozvani 'normalni' život imali su tijekom boravka na Malti, gdje je Philip bio stacioniran s mornaricom, no sve se promijenilo smrću kralja Georgea VI, 6. veljače 1952. godine, kada je princeza Elizabeta doslovce preko noći postala kraljica. Philipova karijera u mornarici naglo je završila, budući da se morao prilagoditi novoj ulozi i svemu što ona nosi.

Pratio je kraljicu po cijelom svijetu u njezinim posjetima, a osim toga i sam je imao angažmane u stotinama raznih organizacija. Nakon punih deset godina, 1960. dobili su sina Andrewa, a četiri godine kasnije i Edwarda. Princ Philip u javnosti je bio poznat kao strog, ali brižan otac. Prve krize u naizgled skladnom obiteljskom životu cijele kraljevske obitelji dogodile su se 90-ih, kada je supruga njihova sina Andrewa, Sarah Ferguson, uhvaćena u preljubu, a uslijedio je i razvod princa Charlesa i Diane.

No, sve su to s godinama uspjeli izgladiti, a kraljica je dobro znala kako će ugoditi svom suprugu i nadomjestiti mu to što se zbog nje morao odreći vlastite karijere. Njihova ljubavna priča završila je jutros, 9. travnja, u dvorcu Windsoru, gdje je Philip zauvijek sklopio oči, ostavivši kraljicu da dalje ide sama. Upravo se u dvorcu Philip posljednjih dana oporavljao, nakon što je puna četiri tjedna proveo po londonskim bolnicama, gdje mu je čak izvedena i operacija na srcu. Nažalost, njegov organizam bio je preslab za daljnju borbu.

U Buckinghamskoj palači pokrenuta je operacija Forth Bridge, koja označava kodno ime za sprovod 99-godišnjeg princa Philipa. To ime povezano je s mostom u škotskom Edinburghu, budući da kraljičin suprug ima titulu vojvode od Edinburgha.