FRANCES MCDORMAND

U sretnom je braku već 37 godina i na ruci nosi prsten redateljeve bivše supruge: Nikada se ne šminka, mrzi modu i sve standarde koje postavlja Hollywood, a jedino što joj je važno njezina je mala obitelj

01.05.2021 u 08:02

Bionic
Reading

Ove godine osvojila je trećeg Oscara i time se izjednačila s Meryl Streep i Danielom Day-Lewisom, no rekord od četiri zlatna kipića u rukama i dalje drži Katherine Hepburn. Bilo kako bilo, Frances McDormand još je jednom pokazala nevjerojatan talent, koji nije prošao nezapaženo, baš kao ni njezin stajling, imidž bez trunke šminke i frizure, a u takvom izdanju došla je i na dodjelu prestižnih nagrada. Njezina životna, ali i ljubavna priča sve je samo ne obična

Frances McDormand rođena je 23. lipnja 1957. godine kao Cynthia Smith u gradu Gibsonu u državi Illinois, a kad je imala godinu i pol, posvojili su je medicinska sestra Noreen i pastor Kršćanske crkve (Kristovi učenici) Vernon McDormand. Njihova misija bila je širenje vjere i pokretanje novih crkvi, kao i briga o djeci. Kada je došla u tinejdžerske godine, odbila je upoznati biološku majku, za koju i danas kaže da je ‘bijelo smeće’.

Frances je odrastala s bratom Kennethom i sestrom Dorothy, zaređenoj u Kristovoj crkvi, u kojoj obnaša ulogu kapelanice. I njih su, baš kao i slavnu glumicu, posvojili McDormandovi, koji nisu imali biološke djece.

Svoj glumački debi imala je 1984., kada su joj braća Coen ponudila ulogu u nasilnom filmu Krvavo jednostavno’, koju nije odbila. A osim što su joj se otvorila vrata filmskog svijeta te je tijekom godina pokazala svoj talent, film je Frances McDormand donio ljubav i to s jednim od braće - Joelom Coenom. Koliko joj je značio od samog početka, nikad nije krila. Dapače, svoju radost podijelila je sa svima:

  • +8
Frances McDormand i Joel Coen Izvor: EPA / Autor: GIORGIO ONORATI

‘Oh, Bože! Sada napokon mogu voljeti i živjeti - bez podilaženja, ispričavanja ikome, bez skrivanja ičega.’

Tijekom nevjerojatnih 37 godina braka, koji nikada nisu obilježili nikakvi skandali ni išta slično, par je radio zajedno na nekoliko filmova, zajedno su slavili osvojene nagrade, a zajedno su stvorili i malu obitelj posvojivši sina.

Joel Coen i Frances McDormand susreli su se na audiciji za film Krvavo jednostavno, redateljski debi braće Coen. Frances je došla na audiciju kako bi dobila ulogu Abby, supruge vlasnika bara, no cijelo vrijeme igrala je igru neosvojive. Kada su redatelji zatražili da još jednom dođe na audiciju, odbila ih je, i to iz jednog razloga - obećala je svom tadašnjem dečku da će pogledati sapunicu u kojoj on debitira s čak - dvije rečenice.

Izvor: Društvene mreže

Tek godinama kasnije u intervjuu se našalila na račun toga. Tada je tijekom razgovora na Filmskom festivalu u Rimu rekla: ‘Zato si me i angažirao, jer sam te odbila.’ Sam Joel Coen rekao je da je u tome da dobije ulogu prvenstveno bio presudan njezin talent, no na odmet nije bila ni njezina odvažnost.

Povezala ih je ta opčinjenost filmom, a dijele i strast prema književnosti. Tijekom snimanja filma 'Krvavo jednostavno’, McDormand je u Teksas ponijela samo jednu knjigu i zatražila je od Joela da joj preporuči neki naslov. Umjesto preporuke, on je ponio cijelu kutiju knjiga koje su napisali James M. Cain i Raymond Chandler.

‘Pitala sam ga kojom bih knjigom trebala početi, a on mi je pružio ‘Poštar uvijek zvoni dvaput’. Nekoliko večeri kasnije pitala sam ga bi li mi se pridružio da razgovaramo o knjizi. I on je došao. Zaveo me knjigom, a onda smo iduće večeri proveli razgovarajući o knjigama i ispijajući vruću čokoladu’, priznala je svojedobno za The Daily Beast.

Baš sve oko njih bilo je neobično, pa i vjenčani prsten koji je 1984. godine Frances stavila na ruku. Naime prsten koji je nosila pripadao je Joelovoj bivšoj supruzi, od koje se razveo krajem 70-ih. I dok bi većini žena takva stvar zasmetala, ona ga je bez razmišljanja stavila na ruku. Navodno je razmišljala praktično i smatrala da nema potrebe baciti takvo što.

Nakon 11 godina braka odlučili su proširiti obitelj pa su posvojili tada šestomjesečnog dječaka iz Paragvaja i dali mu ime Pedro McDormand Coen. Danas je on odrastao muškarac koji radi kao osobni trener, a njegovi roditelji itekako su ponosni na njega.

‘Svog sina nisam rodila. Upoznala sam ga kada je imao šest mjeseci, no od prve sekunde kada sam ga primila, kada sam osjetila njegov miris, znala sam da je moj posao da ga postavim na noge i pružim mu život kakav zaslužuje.’

Iako su u braku gotovo četiri desetljeća, među njima još uvijek nije došlo do zasićenja, unatoč tome što često rade zajedno. Dapače, Joel Coen kaže da mu je i dandanas, kada počinje rad na nekom novom projektu, pri pisanju ženskih uloga na umu upravo njegova supruga. Frances McDormand nije glumila u svim filmovima braće Coen, no oni u kojima jest ostavili su itekakav trag - ‘Arizona Junior’, ‘Mississippi u plamenu’, ‘Barton Fink’, ‘Fargo’, ‘Čovjek kojeg nije bilo’, ‘Spaliti nakon čitanja’, ‘Ave, Cezare!’.

Ono što je i sama oskarovka istaknula u njihovom zajedničkom radu to je da njih dvoje osjećaju nevjerojatnu kemiju, ali i povezanost. A koja je tajna njihovog braka? ‘Mislim da je to što stalno imamo nove priče koje možemo jedno drugome ispričati. Iako često surađujemo u filmovima, oboje imamo i zasebne karijere, stoga uvijek ima toga što možemo jedno drugome ispričati.’

Frances McDormand svojom je životnom, ali i ljubavnom pričom, doista pravo osvježenje u Hollywoodu. Za prijatelje i kolege tek Fran, kada se ugase kamere, u privatnom životu, nikada se ne šminka, stoga ne čudi to da nije posegla za kozmetičkom torbicom ni kada je dolazila na ovogodišnju dodjelu Oscara.

A osim toga, mrzi modu i cijelu proceduru koju bi, kao pripadnica Hollywooda, vjerojatno po nekom nepisanom pravilu morala poštivati. Dapače, prije dvije godine, na još jednoj dodjeli Oscara, pojavila se u verziji anatomskih natikača Birkenstock s potpisom modne kuće Valentino.

Zbog takvih stvari odbija i pojavljivanja na press konferencijama i bilo kakvim okupljanjima s obožavateljima, s kojima se ne želi ni fotografirati. No to ne znači da je hladna prema njima. Dapače, umjesto zajedničke fotografije sa svakim će kratko popričati, a to pojašnjava riječima:

‘Nisam se odlučila baviti glumom da bi me fotografirali. Glumica sam jer želim biti dijelom ljudske razmjene.’