FEUD: CAPOTE VS. THE SWANS

Nazivali su je najljepšom ženom 20. stoljeća: Tko je bila Babe Paley

26.02.2024 u 05:59

Bionic
Reading

U novoj seriji Ryana Murphyja 'Feud: Capote vs. The Swans' ponovno je na površinu izvučena priča o jednoj od najljepših žena svih vremena, Babe Paley, a savršeno ju je utjelovila Naomi Watts

Druga sezona serije 'Feud: Capote vs. The Swans' prati čuveni sukob Trumana Capotea i njegovih 'labudica', niza utjecajnih žena koje je izdao jer su mu poslužile kao inspiracija za kratke priče u Esquireu. Capote, koji nikada nije krio svoje homoseksualne sklonosti, bio je opčinjen najpoznatijim damama američkog društva u 50-im, 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća.

Među 'labudicama' su bile Lee Radziwill (mlađa sestra Jacqueline Kennedy), C. Z. Guest (muza Andyja Warhola), Ann Woodward (udovica bankarskog mogula Billyja Woodwarda) te Babe Paley (supruga vlasnika TV mreže CBS), a one su se godinama povjeravale Capoteu, no on je njihovo povjerenje izigrao javno ih razotkrivši.

Nakon što je objavljeno nekoliko priča odrekla ga se i omiljena 'labudica' Babe Paley nakon što je pročitala priču u kojoj se nalazio izmišljeni prikaz njezina muža koji ju je prevario. Capote se nije nadao da će to izazvati njezinu burnu reakciju pa se iznenadio kada je ona jednostavno prestala komunicirati s njim. No tko je zapravo Babe Paley, koju je u drugoj sezoni serije Ryana Murphyja tako savršeno utjelovila Naomi Watts.

FEUD: Capote vs. The Swans | Official Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Rođena kao Barbara Cushing u Bostonu, Babe Paley bila je kći poznatog neurokirurga Harveyja Cushinga i Katherine Stone, a djetinjstvo joj je obilježilo odrastanje u otmjenoj Novoj Engleskoj s dvije starije sestre, Mary i Betsy. Bile su omiljene u društvu, a stekle su i nadimak 'predivne sestre Cushing'.

Bila je savršena

Kada su sestre Cushing stasale za udaju, pronašle su partnere u najutjecajnijim obiteljima Istočne obale. Mary se udala za Vincenta Astora, a Betsy za Jamesa Roosevelta, sina Franklina D. Roosevelta.

Čim je to mogla, Barbara je promijenila ime u Babe, što je zapravo njezin nadimak, a oni koji su odrastali u to vrijeme sjećaju je se kao djevojke koja je prkosila svim uobičajenim pravilima glamura. Njezina reputacija bila je besprijekorna, bilo da se radilo o izgledu, ponašanju ili šarmu, a to je najbolje opisao upravo Capote:

'Babe Paley imala je samo jednu grešku - bila je savršena.'

Svoj debi imala je 1934. na događanju u Bostonu, na kojem su bili brojni pripadnici dinastije Roosevelt, ali i drugi uglađeni tatini sinovi. Četiri godine kasnije već je bila u New Yorku te je postala modna urednica u Vogueu, a njezin dolazak izazvao je brojne reakcije na njujorškoj društvenoj sceni.

Postavljala je i rušila trendove

Imala je oko za novo i privlačno, postavljala je i rušila trendove te je bila tip žene koja je mogla promijeniti način na koji će se, primjerice, otvarati vrata i mogla je natjerati milijune drugih da slijede njezin primjer. Godine 1941. magazin Time proglasio ju je drugom najbolje odjevenom ženom svijeta, odmah iza Wallis Simpson, razvedene Amerikanke zbog koje se kralj Edward VIII odrekao krune i prijestolja.

Samo godinu ranije Babe se udala za Stanleyja Graftona Mortimera Jr., direktora oglašavanja s diplomom Harvarda, sportaša i klasičnog pripadnika elite s Istočne obale. Njegov otac bio je burzovni mešetar i amaterski prvak u tenisu, a on se pokazao izvrsnim u izradi reklama. Dobili su dvoje djece, Stanleyja Graftona Mortimera i Amandu Jay Mortimer.

No brak je potrajao tek šest godina, a Babe se nedugo nakon toga ponovno udala, zavjetujući se na vječnu ljubav Williamu S. Paleyju, čovjeku s kojim će provesti ostatak života. Odmah nakon udaje dala je otkaz u Vogueu i postala full-time pripadnica društvene scene, a tome nije odmoglo ni to što joj je suprug kao glavni izvršni direktor CBS-a pretvorio malu radijsku mrežu u jednu od najvećih kuća u povijesti medija.

Život na Petoj aveniji

Preko tjedna živjeli su u stanu na uglu Pete avenije, a vikend bi provodili na svojoj farmi na Long Islandu. U New Yorku Babe se uvijek moglo zateći ispred popularnih kafića u društvu prijatelja Capotea, ambicioznog pisca kojeg se kasnije bez puno razmišljanja odrekla jer je objavio kompromitirajuća otkrića o njoj. Vikendom i ljeti ona i suprug družili su se sa slavnima poput Grace Kelly, Lucille Ball i mnogih drugih, a njihov neumoran društveni život bio je mnogima prava inspiracija.

Jedina 'crna točka' u njihovom braku bilo je to što je Paley bio Židov, zbog čega je i Babe bila stigmatizirana, a kao paru bio im je zabranjen ulaz na mnoga mjesta u New Yorku. Dobili su dvoje djece, Williama Juniora i Kate, a ono što je uzdrmalo njihov odnos bila je činjenica da je njezin suprug bio veliki ženskaroš te se zabavljao s ljubavnicama po New Yorku dok bi Babe bila na Long Islandu s djecom.

Upravo zbog toga stvorila je svoj krug ljudi, a bila je i pomalo ovisna o društvenom životu. Uvijek pomno pazeći na svoju reputaciju, kako kad je o ljepoti riječ, tako i o društvenom statusu, čak 14 puta završila je na listi najbolje odjevenih žena svijeta prije negoli je 1958. primljena u Modnu kuću slavnih.

Prkosila je svim očekivanjima

Utjecaj koji je imala, osobito u modi, nastavio se i nakon što je završilo njezino 'zlatno doba'. Besprijekoran odabir odjeće, frizure i šminke na kraju ju je nadživio, a svih tih godina bilo je nevjerojatno gledati kako vojske žena kopiraju njezin stil. Tako je nakon jedne fotografije, na kojoj je prikazano kako je na torbicu zavezala šal, pokrenuta prava modna revolucija među ženama koje su je kopirale.

Babe je prkosila svim očekivanjima i bila poznata po tome što je prihvatila svoju sijedu kosu, ne želeći je bojiti, no ono što ju je izdvojilo od drugih zasigurno je njezina sposobnost privlačenja pažnje. Kada bi ušla u prostoriju, gledalo se samo u nju, a o tome su svjedočili mnogi koji su živjeli u to vrijeme.

Godine 1974. dijagnosticiran joj je karcinom pluća, a svoj je pogreb isplanirala do najsitnijeg detalja, uključujući to koje će se vino servirati uz koju hranu na ručku. Svoj nakit pažljivo je zamotala u papir koji je sama izabrala te rasporedila prijateljima i obitelji, a dobili su ga nakon njezine smrti. Preminula je 6. srpnja 1978., samo dan nakon što je navršila 63 godine.