USKORO STIŽE

Na HRT-u: Serijal o šest najvećih nesreća mirnodopske Hrvatske

10.03.2019 u 17:51

Bionic
Reading

Dokumentarna serija s igranim dijelovima u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih ili prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata: iskakanje 'mirogojskog' tramvaja br. 13 1954. godine, veliku poplavu u Zagrebu 1964., željezničku nesreću na Glavnom kolodovoru u Zagrebu 1974., sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine

U seriji sudjeluju svjedoci tih događaja: nastradali, članovi njihovih obitelji, istražitelji, vještaci i drugi, koji s još uvijek puno živih slika i emocija govore o nekima od najtežih 'crnokroničarskih' slučajeva u hrvatskoj povijesti. Scenarist i redatelj je Arsen Oremović, producentica: Maja Vukić (Izazov 365), direktor fotografije: Raul Brzić. Autor glazbe je Toni Starešinić, montažerka Dunja Sikirić, a urednik serijala Leon Rizmaul.

1. epizoda

Pitanje iz naslova pripisuje se strojovođi Nikoli Kneževiću koji je, zajedno s pomoćnikom Stjepanom Vargom, 1974. godine zaustavio lokomotivu na zagrebačkom Glavnom kolodvoru bez putničkih vagona. Zbog brzine vagoni su iskočili iz tračnica i odveli u smrt više od 155 ljudi. Sve se to događalo pred očima pomoćnika stanice koji se prisjeća događaja. Svjedoče i teško ozlijeđeni policajac, istražitelj, patolog, sin optuženog pomoćnika strojovođe i drugi. Scenarist i redatelj ostvarenja je Arsen Oremović, direktor fotografije Raul Brzić, montažerka Dunja Sikirić, producentica Maja Vukić, autor glazbe Toni Starešinić, a urednik Leon Rizmaul. Produkcija: Izazov 365.

2. Epizoda

Prevrnuće tramvaja na mirogojskoj nizbrdici 1954. godine okončalo je živote devetnaestero putnika, a tom nesrećom ubrzo je nestala i ideja da na toj padini postoji pruga. Prvi istražitelj na licu mjesta govori o prizoru koji je zatekao, a potresne priče saznajemo, između ostalih, od sina ozlijeđene putnice, sudskog vještaka i sina vozača koji je slučaj preživio, ali nakon toga više nije bio isti čovjek.

3. Epizoda

Sudar putničkih aviona, britanskog Tridenta i slovenskog DC-9, iznad Vrbovca 1976. godine bio je prvi takav slučaj u povijesti zrakoplovstva. U oba aviona poginulo je 176 ljudi. Prva epizoda bavi se lokacijama pada oba zrakoplova, upoznajemo britansku i hrvatsku obitelj koji su izgubili svoga člana (oca, muža, brata), te svjedoke u selima Gaj i Dvorišće kojima su ljudi i predmeti padali u dvorišta.

4. Epizoda

Nastavak priče o zrakoplovnom sudaru iznad Vrbovca 1977. godine opisuje tijek istrage kako je do takve situacije uopće moglo doći, predstavlja simulaciju događaja iz pozicije kontrolora leta i turbulentni tijek suđenja. Dio epizode posvećen je nastanku britanskog filma 'Collision Course' Leslieja Woodheada koji je, kao zapadno viđenje slučaja, bio trn u oku tadašnjim socijalističkim vlastima.

5. Epizoda

U noći na ponedjeljak 26./26. listopada 1964. vodeno 'more' potopilo je cijela zagrebačka naselja i odnijelo je 17 ljudskih života. Saznajemo kako je došlo do toga, približavamo jednu tužnu obiteljsku priču i kakve je taj nesretni događaj posljedice imao na razvoj i urbanizaciju Zagreba, ali i za izgradnju nasipa po cijelom hrvatskom toku rijeke Save.

6. Epizoda

Sudarom manjeg broda Aurora s izbjeglicama iz Cavtata i velikog putničkog broda Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 6. svibnja 1992. dogodila se najveća pomorska nesreća u modernoj Hrvatskoj. O događaju s 10 civilnih žrtava u ratnom vremenu govore, između ostalih, obitelj koja je izgubila dvije kćeri, fotograf koji je zauvijek zabilježio događaj kao slučajni putnik na Iliriji i predstavnica Crvenog križa koja je svakodnevno brodom putovala Aurorom i do danas svake godine na dan tragedije baca buket u luci na mjestu događaja.

O autoru:

Arsen Oremović diplomirao je komunikacijski menadžment te filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Niz godina radio kao novinar, urednik i kritičar u Večernjem listu, a posljednjih godina primarno se bavi filmskom i TV režijom. Dokumentarnim debijem 'U braku sa švicarcem' (2013.) osvojio je nekoliko nagrada, među kojima i Human Rights Award na Sarajevo film festivalu, glazbeni dokumentarac'Sudar u dvorcu' (2015.) dobio je američko priznanje Independent Music Award, a ostali su mu filmovi dugometražni dokumentarac 'Treći' (2015.), kratki igrani 'Horvatovi' (2016.), dokumentarac 'Tak kak je' (2018.) i drugi.