izdanje Školske knjige

Memoari Toma Feltona - obvezno štivo za sve obožavatelje serijala o Harryju Potteru

30.01.2024 u 20:32

Bionic
Reading

S druge strane čarobnog štapića u izdanju Školske knjige zapažena je memoarska uspješnica koja vodi iza kulisa života Toma Feltona, od čarobnih trenutaka u ulozi zlikovca Draca Malfoya do životnih posrnuća i liječenja od ovisnosti

Odrastanje Toma Feltona nikako se ne može nazvati uobičajenim. Pod svjetlima reflektora našao se vrlo rano zahvaljujući popularnim filmovima poput The Borrowersa, no ništa ga nije moglo pripremiti za sve što ga je čekalo nakon što je dobio legendarnu ulogu Draca Malfoya, zlikovca izbijeljene kose iz filmova o Harryju Potteru. Sljedećih deset godina proveo je u središtu golema kulturološkog fenomena, no u stankama između snimanja pretvarao bi se u normalnog tinejdžera koji se pokušava uklopiti u normalnu školu.

U zapaženoj memoarskoj knjizi S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka, koju je na hrvatski prevela Ana Briški Đurđevac i objavila Školska knjiga, popularni britanski glumac Tom Felton otvoreno i duhovito pripovijeda o odrastanju u čarobnjačkom svijetu i istodobnim pokušajima da se snađe među bezjacima. S čitateljima dijeli mnogobrojne priče iz ranih dana u tome poslu, kad su ga na snimanju reklame zamijenili za drugoga plavušana – mladoga Macaulayja Culkina, te o audiciji za serijal o Harryju Potteru gdje se baš poput Draca pretvarao da izvrsno poznaje romane na kojima će se temeljiti filmovi (naravno, nije ništa znao o njima).

Suradnja s glumačkim zvijezdama

Sjeća se suradnje s velikanima poput Alana Rickmana, Sir Michaela Gambona, Dame Maggie Smith te Ralpha Fiennesa. Možda su najdirljiviji upravo dijelovi u kojima govori o trajnim vezama koje je stekao tijekom desetljeća snimanja, uključujući i odnos s glumicom Emmom Watson. U njegov je život ušla kao nesnosna devetogodišnja klinka kojoj se narugao jer nije znala što je mikrofon na pecaljki, no ubrzo mu je postala jedna od najboljih prijateljica.

Tu su, naravno, usponi i padovi koje donosi slava te život nakon takva nevjerojatnog iskustva. Posebno snažan dojam ostavljaju poglavlja o autorovim problemima s mentalnim zdravljem, borbi s ovisnošću i liječenju u specijaliziranim klinikama za odvikavanje. Takve se metode liječenja često doživljavaju s puno srama, posebno kod muškaraca, ali Tom Felton iskreno govori o prednostima terapija koje su mu poboljšale život. Njegova iskustva i otvorenost zasigurno će pomoći mnogima koji imaju problema s mentalnim zdravljem da se osjećaju manje usamljeno u svojim borbama.

Bolni životni trenutci

'Sokrat je napisao da život bez propitivanja nije vrijedan življenja. Kad vidim s koliko je iskrenosti Tom razmišljao o svojem životu i iskustvima, sjetim se koliko u njemu ima samosvijesti. Bio se u stanju smijati samome sebi te istodobno ponovno proživjeti bolne i naporne trenutke svojega života. Upustio se u ozbiljan rad na sebi, a ja se moram složiti sa Sokratom i reći da za mene vrijede samo ljudi koji su se uputili na to putovanje. No, Tom je otišao i korak dalje: to je putovanje otvoreno prikazao i nama, čitateljima. Velikodušan je to čin, pogotovo u svijetu društvenih medija i trenutačnih vijesti, u kojemu zbog polariziranih stajališta teško možemo dopustiti da se otvorimo onako kao što je to on učinio”, napominje u predgovoru glumica Emma Watson te ističe: 'Uvijek je svoj i iznimno je velikodušan prema svojim obožavateljima i prema zajednici ljubitelja Harryja Pottera…njegovo je srce veliko poput planeta'.

Kad bismo sve priče o Harryju Potteru sveli na jednu ideju, svakako bi to bila ideja o važnosti prijateljstva, bez kojega se ništa uistinu vrijednoga ne može postići. O tome govori i Tom Felton u svojoj knjizi.

Lekcija o važnosti prijateljstva

'Prije nekoliko godina, one noći kad sam pobjegao iz klinike te kad sam smušen i sam hodao obalom Malibua, prvi od moja tri kralja postavio mi je pitanje: 'Jeste li bogati?' Nisam mu znao odgovoriti, mislim da nisam do kraja ni razumio pitanje. On mi je rekao da on jest bogataš, ne zato što je posjedovao bogatstvo, već zato što je imao obitelj. Znao je što je u životu važno. Znao je da nema tog novca, slave ili pohvala koji bi mu donijeli zadovoljstvo. Znao je kako pomoći ljudima te da će se to prenijeti i na druge. Sada to razumijem. Jedina prava valuta koju imamo u životu jest upravo utjecaj koji imamo na druge. Znam da sam imao sreće u životu. Uvijek ću biti zahvalan i ponosan na filmove koji su mi pružili tolike prilike. Još sam ponosniji na obožavatelje zbog kojih plamen čarobnjačkog svijeta gori sve jače i blistavije. Svakoga dana pokušam se podsjetiti koliko sam sreće imao što imam svoj život. Život u kojem su mi ljubav, obitelj i prijateljstvo najvažniji. I savršeno mi je jasno da je upravo važnost toga jedna od najvećih lekcija iz priča o Harryju Potteru. Shvativši to, postao sam uistinu pravi bogataš', iskreno priznaje slavni britanski glumac.

Knjiga S druge strane čarobnog štapića – čarolija i kaos odrastanja u ulozi čarobnjaka hvaljena je uspješnica New York Timesa i obvezno štivo za sve obožavatelje Harryja Pottera, duhovito, zabavno i dirljivo.