od 2. veljače

Velika izložba slika pokojnog Roberta Torrea u Meštrovićevom paviljonu

31.01.2024 u 15:53

Bionic
Reading

Velika izložba slika Roberta Torrea, jednog od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, otvara se 2. veljače u Meštrovićevu paviljonu, u organizaciji njegovih prijatelja koji mu na taj način žele, ističe se u najavi, još jednom iskazati čast, poštovanje i ljubav

Izložbu 'Robert Torre: Mjesto okupljanja' prerano preminulog autora nekoliko bestsellera ('Ima li života prije smrti', 'Prava istina o psihijatriji' ili 'Ludilo uzvraća udarac') pratit će istoimena knjiga s njegovim najuspješnijim likovnim radovima i tekstovima, te pjesma 'Ima li života prije smrti' grupe Radio Aktiv, čiji je spot svojevrsna Torreova virtualna izložba.

Robert Torre (1965. - 2021.) nije bio likovno školovan, što ne umanjuje značaj njegovih radova. 'Bio je psihijatar, znanstvenik, književnik, filozof, britki analitičar i kritičar društvene zbilje koji se s lakoćom kretao kroz najrazličitija polja ljudskog 'mišljenja i pjevanja' i na svakom ostavio jednako blistav trag', zapisao je Saša Runjić uz izložbu, kojoj uz Torrea potpisuje koncepciju.

'Ovdje je riječ o zrelom opusu jednog vrlo upućenog i osviještenog amaterskog umjetnika koji se suvereno kreće uskim, ali dobro utabanim stazama oskudnog zanatskog umijeća s jedne i golemog teorijskog poznavanja umjetnosti s druge strane, pronalazeći jedinstven likovni jezik kojim je u stanju izraziti svoj složeni opori odnos prema svijetu i životu', ustvrdio je.

Uz likovnu ostavštinu izložba predstavlja njegov život i rad u cjelini jer 'svaki njegov iskaz, bez obzira na to je li riječ o tekstu, slici ili javno izgovorenoj riječi, u kojoj su gesta i mimika također bile značajno stilsko sredstvo, dio je jedne jedinstvene zaokružene cjeline; on je po sebi i u sebi bio jedan hodajući Gesamtkunstwerk - Total design i zato smo ga takvog - u cjelini njegova djela - i izložili'.

Torre je naslikao stotinjak stvari, sve redom u tehnici akrila na platnima srednjeg i većeg formata, što nisu slike u klasičnom smislu te riječi, već prije oslikani koncepti. 'Inzistiram na hladnom, promišljenom, cerebralnom, konceptualnom, pa i tehničkom pristupu. Kao polaznu osnovu svojih radova uzimam različite vizualne materijale (karte, mape, znakove, simboličke jezike, dijagrame, sheme, didaktičke prikaze, grafikone) izmještam ih iz njihovog matičnog u likovni kontekst', zapisao je svojedobno o svojoj umjetnosti.

'Na sadržajnom planu moje slike hotimice variraju jedan te isti svežanj poruka koji bi se dao podvesti pod sljedeće: da je život jedan jedini, konačan i neponovljivo naš; da ga moramo živjeti prije smrti jer drugog vremena neće biti; da ga olako možemo promašiti i izgubiti najvlastitiju pravost; i zato nam je čuvati naše nutarnje biće, te biti svoj na svome uvijek i svuda”, ustvrdio je Torre.

Njegova će izložba u Galeriji Prsten Doma HDLU biti otvorena do 25. veljače.