KATARSKA KRALJEVSKA OBITELJ

Imaju više nekretnina u Londonu od britanske kraljevske obitelji: Upoznajte katarskog emira, njegove tri supruge i najmoćniju ženu u svijetu umjetnosti

27.11.2022 u 19:07

Bionic
Reading

Emir Katara, Tamim bin Hamad al Thani, najzaslužniji je za to što je njegova zemlja domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva i ima apsolutnu moć u svojoj zemlji, ali nije jedini utjecajni član kraljevske obitelji koja posjeduje ogromno bogatstvo

Katarska kraljevska obitelj u usporedbi s drugim arapskim dinastijama nema dugu povijest i ne potječe od proroka Muhameda. Od osnutka je zemljom vladalo 11 emira i svaki je bio član dinastije Al Thani. Emir je monarh i šef države, vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i jamac Ustava. Katar ima apsolutnu monarhiju - oblik monarhije u kojoj monarh vlada prema vlastitom pravu ili moći.

Osim ogromnog utjecaja u svojoj zemlji, katarska kraljevska obitelj ima velik utjecaj u Perzijskom zaljevu, ali i u svijetu, zahvaljujući golemom bogatstvu akumuliranom iskorištavanjem golemih rezervi nafte i plina u toj zemlji.

Dinastija Al Thani na vlasti je od 19. stoljeća, a njen uspon rezultat je britanske intervencije za suzbijanje piratstva u regiji. Njihovo održanje na prijestolju uvjetovano je razdobljem dominacije Osmanskog Carstva (od 1871. do Prvog svjetskog rata) i kasnijim razdobljem britanskog protektorata nad emiratom (od 1916. do 1971.).

Ekonomski utjecaj Katra u konstantnom je porastu, a iako se točan iznos bogatstva katarske kraljevske obitelji ne zna, procjenjuje se na između 350 i 450 milijardi dolara. Ono je raspoređeno i uloženo u širok raspon imovine i divove kao što su Barclays Bank, British Airways, Volkswagen, Harrods, španjolski El Corte Ingles ili njujorški Empire State Building.

Iako ulažu u cijelom svijetu, većina je koncentrirana u Engleskoj, u kojoj posjeduju više od 4000 nekretnina. U Londonu navodno imaju više nekretnina od same britanske kraljevske obitelji, uključujući luksuzne hotele Ritz i The Savoy, neboder Shard, Olimpijsko selo, robnu kuću Harrods, Canary Wharf i Chelsea Barracks. Svi ulaganja provedena su putem državnog fonda Qatar Investment Authority, osnovanog 2005. s ciljem upravljanja viškovima nastalim izvozom nafte i plina.

Emir

Naravno, sadašnji emir je glava kraljevske obitelji. Šeik Tamim bin Hamad al Thani, rođen 3. lipnja 1980. u Dohi, deveti je u dinastiji. Najpoznatiji je po tome što je za podizanje međunarodnog ugleda Katara odabrao sport. U tom je smjeru krenuo i prije dolaska na prijestolje 2013. godine, što može zahvaliti starijem bratu Jasimu koji se odrekao prava na vladanje koje mu je dodijelio otac. Šeik Tamim je od posljednja tri emira prvi koji je došao na vlast bez državnog udara.

  • +15
Šeik Tamim bin Hamad al Thani Izvor: Profimedia / Autor: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Školovao se u Engleskoj u prestižnim obrazovnim ustanovama kao što su Sherborne School, Harrow School i Royal Military Academy Sandhurst (ista akademija u kojoj su princ William i princ Harry prošli vojnu obuku). Godine 2005. osnovao je Qatar Sports Investments, tvrtku ključnu za preuzimanje Paris Saint Germaina 2011. godine, između ostalih i preko sadašnjeg predsjednika Nasera al Kelaifija.

Sadašnji emir je 2006. predsjedao organizacijskim odborom Azijskih igara u Dohi, a zatim je uložio dodatni napor u području sporta i svoju zemlju učinio domaćinom Svjetskog prvenstva u plivanju u kratkim bazenima 2014. godine, Svjetskog prvenstva u atletici 2019. godine i Svjetskog prvenstva u plivanju 2024. godine. Predsjeda i Olimpijskim odborom Katara, koji nije uspio dobiti domaćinstvo Olimpijskih igara 2020. godine, ali je nedavno otvorio monumentalni Olimpijski muzej u Dohi.

Što se tiče obiteljskog života, emir ima tri žene. Prema islamskom zakonu, može ih imati do četiri pod uvjetom da ih sve financijski uzdržava i jednako tretira. S njima ima sedam sinova i šest kćeri. Jednog od sinova emir će odrediti za svoga nasljednika, ali to se još nije dogodilo i nema žurbe jer nijedno od njegovih 13-ero djece još nije punoljetno.

Emirove supruge

Prva emirova supruga je Javaher bint Hamad bin Suhaim al Thani, njegova rođakinja u drugom koljenu. Prema tradiciji, prva koju oženi mora imati obiteljske veze i obično je bira majka. Politički gledano, ona je prva dama i jedina koja je pratila Tamima na državničkim putovanjima, poput onog u Španjolsku prošlog proljeća, kad mu je kralj Felipe VI dodijelio ogrlicu Reda Izabele Katoličke. Na prijemu kod španjolske kraljevske obitelji Javaher je bila nepokrivene glave te odjevena u elegantan Chanelov kaput s dijamantnim naušnicama i Hermesovom torbicom. U svojstvu emirove supruge prisustvovala je i sahrani kraljice Elizabete II u Londonu. Tamim i Javaher vjenčali su se 2005. godine, a između 2006. i 2012. dobili su dva sina i dvije kćeri. Osim tradicije i rodbinske veze, veže ih strast prema sportu, a šeika je sudjelovala u nekoliko inicijativa za podršku sportašicama u svojoj zemlji.

Drugu suprugu, Al Anud bint Mana al Hajri, emir je teoretski izabrao sam, bez ikakvog obiteljskog pritiska. Vjenčali su se 2009. i između 2010. i 2018. dobili petero djece. Al Anud je kći bivšeg katarskog veleposlanika u Jordanu.

Treća emirova supruga je Nura bint Hathal al Dosari, s kojom se vjenčao 2014., kad je već postao emir. S Norom je između 2015. i 2020. dobio četvero djece. O emiru i njegovom bračnom životu ne zna se puno, osim što je poznato to da na odmor putuje sa sve tri žene i djecom. Najčešće to bude ljeti, kada putuju na Mallorcu luksuznom jahtom vrijednom 200 milijuna eura.

Emirova obitelj

Emirov otac, šeik Hamad bin Kalifa al Thani, član je kraljevske obitelji i prethodni vladar. Katarska vlada naziva ga Otac Emir, a vlast je preuzeo 1995. od svog oca Kalife bin Hamada al Thanija državnim udarom. Tijekom njegove vladavine katarska proizvodnja prirodnog plina dostigla je 77 milijuna tona, što ih je učinilo najbogatijom nacijom na planetu.

Bivši emir vladao je autokratski, bez organizirane političke opozicije te uz zabranu slobode govora. Kao šef države, šeik Hamad osnovao je medijsku grupu Al Jazeera, a sudjelovao je i u pregovorima između SAD-a i talibana. Bivši emir ima tri žene i 24 djece, od čega 11 sinova i 13 kćeri. Prijestolja se odrekao 2013. godine.

Za razliku od emirovih samozatajnih žena, majka Moza bint Naser al Misned medijski je vrlo eksponirana. Najomiljenija od tri supruge bivšeg emira Hamada, s kojim ima pet sinova i dvije kćeri, Moza se smatra i jednom od najelegantnijih žena na svijetu. Pored toga je počasna doktorica na pet sveučilišta, uključujući Sveučilište Georgetown. Oduvijek je uključena u društvene i obrazovne aktivnosti te razne projekte u Katru i diljem svijeta, tako da je bila i posebna izaslanica UNESCO-a. Suosnivačica je i Katarske zaklade za obrazovanje, znanost i razvoj zajednice, kojom predsjeda.

  • +5
Moza bint Naser al Misned Izvor: Profimedia / Autor: Bravo Press SA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Forbes ju je smjestio na 74. mjesto u izboru 100 najmoćnijih žena, a prema Gulf Businessu od 2013. do 2017. rangirana je među 100 najmoćnijih Arapa. Predsjednica je i Fashion Trusta Arabia (FTA), organizacije posvećene promicanju mode u arapskom svijetu.

Modnom organizacijom supredsjeda druga najistaknutija žena u katarskoj kraljevskoj obitelji, Al Majasa bint Hamad bin Kalifa al Thani, njezina kći i emirova sestra. Dok emir dosta ulaže u sport, Al Majasa čini to u svijetu umjetnosti, trošeći oko milijardu eura godišnje na kupnju umjetnina. Godine 2015. kupila je Gauguinovu sliku za 300 milijuna eura, stoga ne čudi to što ju je ArtReview proglasio najmoćnijom ženom na svjetskoj umjetničkoj sceni. Predsjednica je i katarskih muzeja, zadužena za arhitektonske i kulturne dragulje poput Nacionalnog muzeja Katra i Muzeja islamske umjetnosti u Dohi, a u zemlju je dovela izložbe i radove umjetnika kao što su Jeff Koons, Damien Hirst, Andy Warhol i Richard Serra.