ZABAVA ZA DUGE DANE U IZOLACIJI

Filmske poslastice koje ne smijete propustiti: U MAXtv videoteku stigli su Oskarima ovjenčan 'Parazit' i hvaljeni triler 'Nož u leđa'

02.04.2020 u 17:07

Bionic
Reading

Zbog mjera socijalnog distanciranja kino platna su zamijenili mali kućni ekrani, no ljudima inače bogatog društvenog života zatvorenost u kuću sigurno ne pada lako. Iznenadnu pojavu viška slobodnog vremena nije lako popuniti, pa će mnoge razveseliti ponuda MAXtv vidoteke, iz koje ovoga tjedna izdvajamo dva svježa i atraktivna naslova

Korejski film 'Parazit' redatelja Bong Joon-hoa u povijest se upisao kao prvi film koji nije na engleskom jeziku, a koji je osvojio nagradu za najbolji film te kao prvi film u 92 godine dugoj povijesti dodjele koji je osvojio nagradu za najbolji film i najbolji strani film. Osim toga, na dodjeli Ocara 2020, nagrađen je i za režiju te za najbolji scenarij, a sad ga možete gledati iz udobnosti vlastitog doma u MAXtv videoteci.

U osebujnoj kombinaciji trilera, socijalne drame i crne komedije, Bong ne štedi nikoga. Nema tko nije parazit u svijetu u kojem svatko svakoga iskorištava, svatko živi na nečijoj grbači, svatko nečim obespravljen, ugrožen ili barem lijen. U 'Parazitu' nema pravih pozitivaca ni pravih negativaca, svi imaju barem poneku dobru osobinu ili gledatelj ima razloga suosjećati s njima, ali svi, baš svi, bar su malo pokvareni.

U središtu radnje je obitelj Kim i njihov pater familias Ki-taek (Song Kang-ho). Kimovi su nezaposleni i siromašni, a žive u suterenskom stanu loveći wi-fi od susjeda i smišljajući kako bez puno truda doći do novca. Nakon neuspjeha sa sklapanjem kartonskih kutija za jednu pizzeriju rješenje se ukaže kad sin Ki-woo (Choi Woo-shik) dobije priliku zamijeniti svog prijatelja i podučavati engleski bogatu djevojčicu.

Ki-woo doduše nema diplomu, no to ga neće spriječiti da ju sa svojom sestrom, talentiranom umjetnicom Ki-jung (Park So-dam), falsificira i lažno se predstavljajući dobije posao u bogataškoj obitelji Park, koja živi u božanstvenoj vili, projektu slavnog korejskog arhitekta.

Dok gospodin Park (Lee Sun-kyun) radi, njegova dokona supruga Yeon-kyo (Cho Yeo-jeong) brine se o njihovo dvoje djece, no 'nemoćna' je bez svesrdne pomoći posluge - kućne pomoćnice, šofera i tutora. Ki-woo brzo shvati da bi sve te poslove za obitelj Park bez puno muke mogli obavljati članovi njegove obitelji...

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

U napetom i zabavnom trileru 'Nož u leđa', koji prepoznatljive elemente klasičnih krimića dovodi do urnebesnog apsurda, redatelj Rian Johnson ('Braća Bloom', 'Looper' i 'Posljednji Jedi') okupio je impresivnu glumačku ekipu.

Nova filmska poslastica u MAXtv videoteci, na tradiciju je klasičnih krimića, pogotovo onih Agathe Christie naslonjen do te mjere da sve prepoznatljive elemente iz njih napadno ističe i podvlači, a s mnogima se od njim i pametno šali, ne izvrćući ih sasvim naglavačke, ali ih smještajući u kontekst dvadeset i prvog stoljeća, koji od njih u nemalom broju slučajeva čini urnebesan apsurd.

Megapopularni i bogati pisac krimića Harlan Thrombey (Christopher Plummer) upravo je u društvu šire obitelji te s njegovateljicom i služavkom proslavio osamdeset peti rođendan u svojoj predivnoj, raskošno uređenoj kući.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Noseći mu sljedećeg jutra doručak, služavka Fran (Eddi Patterson) pronalazi Harlana u njegovoj radnoj sobi s prerezanim vratom. Jedan od apsurdnijih filmskih momenata zaključak je policije da se radi o samoubojstvu, ali ne vjeruju svi u takav rasplet pa netko anonimno angažira poznatog privatnog istražitelja Benoita Blanca (Daniel Craig) da proširi istragu.

U klasičnoj poirotovskoj maniri, Blanc s policajcima ponovno u Harlanovoj kući okuplja sve prisutne na rođendanskoj proslavi, a iz njihovih svjedočenje doznat će se puno više nego što se tiče samog događaja sa smrtnim ishodom.

Kroz svjedočenja o njihovim međusobnim odnosima, odnosima s Harlanom, njihovih mišljenja o ostalima pa i kroz neke neke tajne koje se trude sakriti, autori filma su se na suptilan način pozabavili klasnim nejednakostima i nepravdama.

  • +5
Ana de Armas Izvor: Profimedia / Autor: Sunset Box / Allpix Press / Profimedia

Najvidljivije je to na primjeru jedne od prvoosumnjičenih u istrazi, Marte Cabrera (glumi ju zgodna nova djevojka Bena Afflecka Ana De Armas), kći doseljenika iz južnoameričke zemlje za koju se nitko ne može sjetiti je li Kolumbija, Meksiko ili nešto treće, a koja je uskoro trebala postati Harlanova mlada njegovateljica.

U sjajnoj glumačkoj postavi filma su još Jamie Lee Curtis u ulozi Harlanove kćeri, Don Johnson u ulozi njegova zeta, Toni Colette kao udovica Harlanova najmlađeg sina te Katherine Langford iz serije 'Trinaest razloga' kao Harlanova unuka.