O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI I FAŠIZMU

Enis Bešlagić: Nas u Bosni prvo nauče tko je Srbin, musliman ili Hrvat, mi nemamo problema s rodom

25.03.2018 u 15:12

Bionic
Reading

Gostujući u ovotjednoj emisiji 'Nedjeljom u 2', glumac Enis Bešlagić razgovarao je o Istanbulskoj konvenciji, ali i političkoj situaciji u BiH

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića što se događa s WC-ima u BiH, koliko ih sad ima i za koliko su rodova, Bešlagić je rekao da se ništa nije promijenilo te da su odvojeni WC-i samo trošak gazdama kafića.

'Možda bismo trebali napraviti samo jedan hodnik s pisoarima i WC-ima', našalio se Enis dodavši da u BiH nemaju problema s pojmom roda.

'Nas u Bosni prvo nauče jesi li Srbin, musliman ili Hrvat. Nemamo problema s roditeljem broj 1 ili roditeljem broj 2', rekao je popularni glumac.

BiH je naime prije pet godina, među prvima u Europi, ratificirala Istanbulsku konvenciju, na što je Enis rekao: 'Vjerujem da smo mi to potpisali, a da ne znamo ni šta potpisujemo. Nama što donesu mi potpišemo'.

'To je nažalost tako. Djeca se odgajaju po društvenim mrežama. Ne možemo se dogovoriti o povijesti pa sam predložio da daju djeci da su dobra u kemiji, geografiji, da izmisle nove strojeve, lijekove, to su stvari o kojima trebamo pričati, a ne o onome što nas dijeli, o tome sve već znamo', poručio je.

Priznao je da ne može biti apolitičan, jer je roditelj i ne želi da mu dijete jednog dana netko prebije jer je, eto, navijalo za Hrvatsku za Modrića i Mandžukića. 'Patriot si kad plaćaš porez u toj državi, kad ne kradeš', rekao je Bešlagić dodajući da fašista ima na cijelom Balkanu, posvuda po cijelom svijetu.

  • +7
Enis Bešlagić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ne krije ogorčenje političarima i time što su napravili u zadnjih 25 godina: 'Kad pokradete sirotinju, djeci lijekove pokradete im toliko da ne možemo skupiti aparate za kemoterapiji, liječenje, kad nas toliko pokradete, srozate, obespravite… Toliko nas 25 godina pljačkate, imate mašineriju, imate vile od 2,5 milijuna, zaposlili ste svoje glasače preko veza i štela, govorim o vladajućim strukturama u BiH. Oni su jednostavno trovači naroda, rade sve da bi mogli svojim tronovima vladati i upravljati tim narodom, a hrane ga nacionalizmom'.

Njegov rat s bosanskohercegovačkim političarima zadnjih se dana proširio i na tamošnje medije koji su ga ovih dana optužili, koliko god to nevjerojatno zvuči za – govor mržnje. Bešlagić je, naime, prije nekoliko dana sudjelovao na skupu nove političke stranke u BiH 'Narod i pravda', a tom je prigodom istaknuo kako je nacionalna svijest, koliko je god ona bila potrebna u ratu, s vremenom prešla u fašizam. To se nije svidjelo o javnosti u susjednoj državi, pa se popularni glumac našao na udaru – i to pripadnika svih triju naroda.

Bešlagić im se u subotu obratio putem svog profila na Instagramu i poručio: 'Evo me miševi koji radite za medije koji propagiraju fašizam! Protiv sam lažnih vijesti koje šire potkupljivi ljudi. Biti nacionalno osviješten je pitanje svih naroda na ovim prostorima, ali mrziti druge zbog njihove vjere ili imena i misliti da si bolji narod od drugoga je fašizam! Jeste li prepoznali ovu pojavu kod svih naroda?! Jeste... onda počnimo ukazivati na nju, a ne ignorirati je! Narod je medij koji će vam jasno poslati poruku na izborima! Ova mladost koju trujete godinama mržnjom! Nećemo više šutjeti na vaše laži! Mi smo medij! I hvala Bogu da nismo dio vaše priče…'