intervju

Dina Dragija puno je više od lijepog lica i s razlogom zaslužuje da ju se naziva predvodnicom mladih generacija; zakoračila je u NFT svijet, a može se pohvaliti i impresivnim životopisom - iako joj je tek 25

02.10.2021 u 16:05

Bionic
Reading

Sigurno ste čuli za NTF umjetnost, najnoviji brzorastući trend u art svijetu? Mnogima je taj termin još nepoznat, ali ima onih koji već uvelike barataju njime, prodaju svoja umjetnička djela dostupna u digitalnom obliku ili pak razumiju koje su njegove prednosti u budućnosti. Jedna od NFT umjetnica, svestrana Dina Dragija za tportal je otkrila kad se ona prvi put susrela s novim trendom u umjetnosti, što ju je privuklo studiju međunarodnih odnosa i prevencije kriminala, a govorila je i o svom humanitarnom djelovanju, volontiranju na Baniji te otkrila pokoji privatni detalj iz privatnog života

Mnogima je poznata kao djevojka našeg nogometaša Tina Jedvaja, no Dina Dragija puno je više od lijepog lica i s razlogom zaslužuje da ju se naziva predvodnicom mladih generacija. Perspektivna 25-godišnjakinja osim što se bavi industrijskim dizajnom, digitalnom i tradicionalnom umjetnosti, osmislila je stalak koji služi za prikupljanje i recikliranje žvakaćih guma, a koji je odobrio World Intellectual Property Design Organisation u Ženevi, te je u svoj životopis već upisala brojna postignuća.

Na nedavno održanom četvrtom izdanju najvećeg hrvatskog sajma umjetnina Art Zagreb održan je panel na kojem se govorilo upravo o 'non-fungible tokenima' i povijesti novih medija u Hrvatskoj, plagiranju, autorstvu, vlasništvu, kolekcionarima, a među govornicima našla se i svestrana Dina Dragija

Što vam znači sudjelovanje na panelu Art Zagreba?

Prilika da sudjelujem na panelu Art Zagreba novo je informativno iskustvo vezano uz moj profesionalni rad u području digitalne umjetnosti. Zahvalna sam organizatorima na danoj prilici da se detaljnije upoznam s iskustvom, radovima i postignućima domaćih umjetnika te to podijelim s drugima.

Kad ste se susreli s non-fungible tokenom (NFT)?

S NFT-om sam se susrela ove godine u travnju. Digitalnom umjetnošću putem NFT-a počela sam se baviti nakon što me prijatelj educirao o tom procesu. Počela sam samostalno, no sada surađujem s još jednom hrvatskom umjetnicom, Icecube, te uskoro planiramo fizičku izložbu naših radova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Je li NFT budućnost tržišta umjetnina?

Moje viđenje razloga za ulaganje u NFT su kolekcionarstvo i mogućnost zarade jer vjerujem da će digitalizacija trgovanja umjetninama i to tržište postati sve popularniji i da je trenutno dobro vrijeme za ulaganje u NFT. Glavni razlog zašto će NFT vjerojatno ostati i rasti u centrima popularnosti vezan je uz ideju jedinstvenosti - imati pristup nečemu čemu nitko, u teoriji, ne bi mogao imati pristup bez aktivne odluke vlasnika da se ponovi. Dok se slike, bejzbol karte i druga slična djela mogu lako kopirati, NFT pruža istinsko ekskluzivno vlasništvo, privlačno mnogima. Također, kako upotreba blockchaina postaje sve popularniji način za dobivanje dokaza o vlasništvu, hype oko NFT-a će se prema mojoj procjeni vjerojatno nastaviti kao još jedna vrsta imovine što podržava rast i razvoj blockchaina.

Cara Delevingne se prije nekoliko mjeseci odlučila na NFT aukciju na temu svoje vagine kako bi prikupila novac za fondaciju koja podržava osnaživanje žena, liječenje koronavirusa, organizacije LGBTQIA+, brigu za okoliš i borbu protiv institucionalnog rasizma, a glazbenica Grimes svoju glazbu vezala je uz NFT i prodala deset audiovizualnih uradaka. Što vi mislite o tom trendu? Namjeravate li i vi koristiti NFT?

Smatram da je to plemenit potez jer sam i sama zagovornica humanitarnih prikupljanja financijskih sredstava. Naime također smatram negativnim aspektom to što se previše poznatih osoba sada bavi NFT-om. Smatram da se treba dati više prostora samim umjetnicima koji svoje radove kreiraju samostalno, a ne uz pomoć raznih agencija. Problem NFT-a je taj što svaki umjetnik u nastajanju ima konkurenciju samih celebrityja koji radove ne kreiraju sami, već uz pomoć raznih agencija koje zbog baze fanova i popularnosti poznatih osoba lakše prodaju radove. Nažalost, samim time umjetnici u usponu teže uspijevaju. Rekla bih da se time gubi sam smisao NFT-a kao platforme za profesionalne umjetnike i originalnost samog digitalnog rada, za čiju su izradu potrebne posebne profesionalne vještine.

Imate diplomu iz međunarodnih odnosa i diplomacije, magistrirali ste antropologiju politike, kriminala i nasilja na prestižnom koledžu u Londonu. Što vas je privuklo tom studiju?

Interes za studij međunarodnih odnosa i prevencije kriminala i nasilja proizlazi iz duboke želje da preveniram nacionalne i internacionalne konflikte. U budućnosti se želim baviti političkim analizama upravljanja kriznim situacijama te prevencijom konflikata i kriminala s naglaskom na nacionalnu i internacionalnu sigurnost. Osim želje da započnem raditi, upisala sam navedene fakultete da steknem što više iskustva i znanja kako bih bila kompetentna pomagati u stvaranju boljeg svijeta za svoju i nadolazeće generacije.

Bili ste među prvim volonterima na potresom pogođenom području. Kakvo iskustvo nosite?

Osobno vrlo bolno iskustvo za osobu koja je educirana u tom sektoru. Teško je suočiti se s činjenicom da država ne radi dovoljno za svoje ljude. Nezadovoljstvo stanjem na terenu osobno sam prenijela tajniku UN-a u Ženevi te kasnije povodom našeg razgovora sudjelovala na panelu za krizno upravljanje koji su organizirali UN i CDRI (UN Coalition for Disaster Resilient Infrastructure), na kojem se jasno istakla potreba za boljom spremnosti i intervencijom koju Hrvatska nije iskoristila niti provela u potpunosti i kako treba. CDRI je čak nakon panela javno prenio članak kojim naglašava sve propuste hrvatske države vezane uz tu situaciju. Prilikom našeg razgovora tajnik je jasno naglasio da se financijska sredstva za obnovu i nadoknadu štete mogu zatražiti prije same katastrofe ako kao država spadate u trusno područje, no iz priloženog se vidi da to nije učinjeno. Smatram zato da hrvatska država ne koristi pun potencijal kada se radi o internacionalnoj suradnji i nacionalnoj sigurnosti. Međutim, kao potpredsjednica Mreže vodstva mladih (Youth Leadership Network), udruge koja usko surađuje s Ujedinjenim narodima, imala sam priliku surađivati s mnogo mladih lidera koji se bore za bolje sutra te sam sigurna da će nadolazeće generacije javne uprave biti spremnije i educiranije te da se ti propusti neće ponoviti. Situacija u Petrinji pokazala je pravo stanje hrvatske politike – manjak profesionalnosti te odanosti svojim ljudima. Čast iznimkama.

Najavili ste znanstvenu knjigu koju planirate izdati, kao i doktorat iz psihopatologije. U kojoj je to fazi? I što još planirate i želite ostvariti?

Rekla bih da mogu napisati knjigu o svemu što želim ostvariti (smijeh), no svoje ideje i planove radije ću prezentirati kroz djela jer smatram da ona govore više od riječi. Doktorat planiram upisati u skoroj budućnosti. U fazi sam u kojoj mijenjam mjesto boravka pa mi to usporava tempo, ali imam puno ideja i projekata na umu. Trenutno se fokusiram na promidžbu mladih lidera u najvišim političkim krugovima putem udruge Mreža vodstva mladih, čija sam potpredsjednica, i suradnju sa Svjetskom akademijom znanosti i umjetnosti na raznim projektima za Agendu 2030 i održiv razvoj. Bavim se i umjetnošću, digitalnom i tradicionalnom, te uskoro planiram fizičke izložbe. Također trenutno surađujem s brendom Millipointtwo™️, koji je na scenu stupio kao umjetnički street style, u izradi jakni s akcentom na umjetnost i nošenje odjeće kao umjetničkog djela, pri čemu ona služi poput hodajućeg platna.

Moji umjetnički radovi te dizajn jakni imaju cilj prikazati prednost jedinstva u različitosti kroz kompozicije apstrakcije. Moja su djela nastala kako bi motivirala druge da ih interpretiraju na svoj način i time potvrde svoju originalnost. Vjerujem da nas mistična interpretacija umjetničkih djela i želja za komunikacijom putem kreativnih oblika spajaju na dubljoj razini. Kad pogledate moj rad, pomislili biste da je nemoguće pronaći smisao bez uputa. Istim vidim i naš svijet. Kao pojedinci, uvijek tražimo istinu koja ne postoji ako slijedite upute drugih. Jedina istina koja postoji je unutar vas samih. Živite svoju istinu, budite originalni i slijedite misiju svoje duše.

Nazivaju vas jednom od predvodnica novih generacija. Koliko je to opterećujuće u smislu odgovornosti i na što bi mladi po vama trebali obratiti pozornost u budućnosti?

Smatram da je to kompliment u skladu s mojim postignućima i ambicijama. Želim naglasiti da trend neovisnih, ostvarenih i ambicioznih žena treba više poticati i samim time ne gledam na to negativno, već pozitivno; to mi je jedan od motiva da budem inspiracija drugim ženama da nikada ne odustanu od svojih ambicija te da je uz kontinuiran trud i rad moguće ostvariti zacrtane ciljeve.

S kojim se predrasudama susrećete u našem društvu?

Vezane su uz intelekt, ambicije i ljubavnu vezu.

Kako provodite slobodno vrijeme i punite baterije za daljnje izazove?

U društvu s najbližima, uz dobru knjigu, uz meditaciju u prirodi te slikanje.

Nazivaju vas jednom od najljepših domaćih wagsica. Godi li vam to?

Svakoj ženi godi kompliment, tako i meni. Naime smatram da ljepota prije svega dolazi iznutra i to je ono čemu težim. Vjerujem da samo lijepa osobnost može reflektirati istinsku ljepotu.

Kako održavate liniju? Trudite li se zdravo hraniti i ima li nešto čemu ne možete odoljeti? Bavite li se nekim sportom/tjelovježbom?

Trudim se jesti zdravo, ali u principu ne pazim pretjerano na prehranu. Stoga bih rekla da je za moj izgled prvenstveno zaslužna genetika. Ne vježbam, ali provodim puno vremena u šetnji prirodom. Inače, od osme godine bavila sam se tenisom punih osam godina, a danas ga rekreativno igram.

Koji su vaši beauty rituali? Imate li neki tajni trik za ljepotu?

Koristim proizvode za njegu lica Dermalogica. Smatram da su najvažnije kontinuirana njega i hidratacija kože te detaljno pranje i čišćenje lica prije spavanja. Također, za njegovan izgled kože preporučujem tretman lica Dermapen.

Dina Dragija i Tin Jedvaj Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL