intervju

Davor Tolja, poznatiji kao član grupe Denis & Denis: 'Iskreno, prije 40 godina nisam ni sanjao da će moje pjesme postati evergrini'

06.03.2022 u 19:02

Bionic
Reading

Marina Perazić i Davor Tolja, poznatiji kao slavni duo Denis & Denis, bili su najveće pop zvijezde bivše države i predvodnici domaće electro-pop scene. Popularnost njihovih hitova ne smanjuje se ni danas, pjevaju ih stare i mlade generacije. Svestrani riječki glazbenik i danas je aktivan, radi kao autor za druge glazbene umjetnike i svira u rock grupi znakovitog imena Whiteheads. S Davorom Toljom razgovarali smo za tportal

Glazbeni početak Davora Tolje bio je u grupi Vrijeme i zemlja, a osnovao ju je s Nenadom Bachom. Upravo ga je on upoznao s Marinom Perazić, a ona je u to vrijeme pjevala u zboru Jeka Primorja (Bacha je upoznala na Građevinskom fakultetu na kojem su studirali). Kao Denis & Denis, prvi nastup im je bio 1982. godine ispred grupe Boa, s tek nekoliko snimljenih pjesama.

Kad im je izašao prvi album, u pet dana prodala se cjelokupna prva naklada od pet tisuća primjeraka. Na vrhuncu popularnosti Marina Perazić, nekadašnji seks simbol bivše države, preselila se u New York, a Tolja se od 1986. bavi skladanjem za druge izvođače (Dalibor Brun, Bebi Dol, grupa 777, grupa ENI i druge) te realizira svoj solistički album. Od 1987. do 2012. godine on i Marina nisu imali kontakta, a onda su se našli kako bi proslavili 30. godišnjicu grupe i od tada imaju nekoliko nastupa godišnje. Posljednjih godina Tolja se bavi izvođenjem, skladanjem, aranžiranjem i studijskim radom kao glazbenik i producent, a od 2015. pridružuje se grupi Whiteheads i kreće u novu glazbenu avanturu.

Godine 2015. osnovali ste grupu Whiteheads. Što vas je ponukalo na taj korak?

U Rijeci postoji udruga LP Rock i okuplja starije glazbenike željne dobre stare rock glazbe. Kako sam i ja član udruge, tako se unutar nje okupila grupa Whiteheads. U početku smo bili cover band, no što smo više svirali, i ambicije su nam rasle.

Zanimljivo je da ste odabrali ime zbog boje kose, ali zapravo je u bendu dosta mladih članova.

Ime ustvari nije samo zbog boje kose. Naime izumitelj prvog torpeda zvao se Robert Whitehead i taj je izum nastao upravo u Rijeci. Željeli smo ime koje će biti i riječko, pa nam se Whiteheads učinilo zgodno, a ujedno riječko. Što smo duže svirali, neki su stariji članovi odustajali, a redove smo popunjavali mlađim glazbenicima, ali nam je bilo žao mijenjati ime.

Stoji li ona teza da glazbenici nikad ne idu u mirovinu?

Formalno idu u mirovinu, ali svirati nikada ne prestaju. Npr. sredinom ove godine idem u mirovinu, ali ujedno imam velike glazbene planove pred sobom. Naime tek slijedi promocija prvog albuma Whiteheadsa, kao i čitav niz koncerata. Ujedno ove godine slavim 40 godina od prvog koncerta grupe Denis & Denis, pa imam u planu diskografski i koncertno obilježiti tu obljetnicu.

Krajem prošle godine objavili ste prvi album nazvan 'Whiteheads'. Kako ste sa snimanjem autorskih pjesama krenuli 2017. godine, čini se da vam je trebalo dosta vremena da nađete prave pjesme i okupite pravi sastav.

Da, 2017. objavili smo prvi singl 'Što je bilo'. Nakon toga došlo je do zamjene nekih članova grupe, što nas je malo usporilo u realizaciji prvog albuma. No osim mene, uspješnim su se autorstvom dokazali gitarist Ivan K. Komnenović te klavijaturistica Ana Mihailović, tako da smo posljednjih godinu dana imali i višak pjesama. Meni je jako drago što u bendu imamo nekoliko autora i što razmjenjujemo ideje. Tako dobivam novu energiju, a mladi moje iskustvo.

  • +9
Davor Tolja Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako biste opisali album?

Teško mi je opisati album na kojem ima od ljubavnih balada ('Svaka tvoja riječ', 'Prokleto sama'), preko rock skladbi ('Luka bez brodova', 'Gladan kao zvijer'), pa do progresive rock instrumentala ('Istok Zapad', 'Horizont'), a da pritom sve ima svoj zajednički nazivnik. Ovaj je album, po meni, najbolje poslušati u komadu, onako kao što smo nekad slušali LP ploče. Možda je zato nakon objavljivanja bio među najprodavanijim albumima, a sada čekamo izlazak albuma i u formatu LP-ja.

Pjesma koja je odjeknula i izvan granica je 'Ordinary People'.

Da, pjesma je imala podosta odjeka na gotovo svim kontinentima, čak smo na nekim top listama stajali uz bok glazbenim velikanima. Na tekst splitskog novinara Ive Šćepanovića uglazbili su je Ana i Ivan, a ja sam se priključio svojim aranžmanom i to je očito bila dobitna kombinacija. Osim toga, svojim vokalima, pored naših članova Matee i Damira, pridružili su nam se Marko Tolja, Awa Fall i Ermanno Fabbri.

Izvor: Društvene mreže

Kakvi su daljnji planovi benda, može li vas se vidjeti na nekom festivalu, koncertu?

U svakom slučaju, od proljeća počinjemo s koncertima i promocijom albuma, a možda nas vidite i na nekom festivalu. No dok ne potvrdimo mjesta i datume... Trenutno nam je važno da održimo promotivne koncerte u Zagrebu, Splitu itd.

Definitivno ste najpoznatiji član u sastavu. S grupom Denis & Denis obilježili ste važan dio diskografije na ovim prostorima, a kultne pjesme, poput 'Program tvog kompjutera', 'Čuvaj se', 'Budi tu', i dalje su inspiracija mlađim bendovima. Kako sada, nakon 40 godina, gledate na to vrijeme?

Možda sam ja najpoznatiji član grupe, međutim naša klavijaturistica Ana Mihailović kći je legendarnog Radomira Mihailovića Točka, osnivača i gitarista kultne grupe Smak. Naravno da mi je drago da se moje pjesme još uvijek rado slušaju i da na koncerte grupe Denis & Denis dolaze mladi ljudi koji znaju sve te pjesme. Iskreno, prije 40 godina nisam ni sanjao da će postati evergrini. Bio bih lažno skroman kad ne bih rekao da sam zbog toga jako, jako sretan.

Postoji li neka obrada koja vam se naročito svidjela?

Svaka obrada mojih pjesama mi je interesantna, no ne bih mogao neku posebno izdvojiti. Ipak, bilo mi je baš drago kad je moj nećak Marko Tolja obradio 'Program tvog kompjutera'. A uostalom, i Whitheadsima je na koncertnoj play listi.

Surađivali ste dosta s grupom ENI te ste napisali glazbu i aranžman za pjesmu 'Probudi me', s kojom su pobijedile 1997. godine na Dori. Pratite li i dalje Doru te što kažete na nedavno održano natjecanje i kritike da više nema dobre pjesme?

Ove godine nisam gledao Doru jer sam s Denisima imao koncert u Zagrebu. Prelistao sam pjesme na YouTubeu i zadovoljan sam izborom Mie Dimšić. Ne bih se složio da nema dobre pjesme. Mislim da je veći problem u izboru pjesama koje će se izvoditi na Dori. Tako se priča da danas nema dobre glazbe. Tvrdim da je ima, samo je treba iskopati iz globalne hiperprodukcije. Nažalost, radijski mainstream danas je određen playlistama velikih korporacijskih radiopostaja, na čije je liste jako teško upasti.

Kako glasi najbolji savjet što ste ga dobili kao glazbenik na početku karijere, a koji možete prenijeti mladima?

Moja najbolji savjet je da ne slušaju savjete 'pametnih' i da furaju svoje ideje. Tako sam i ja radio.