VELIKA PREPREKA

BiH će se načekati za novi nastup na Eurosongu: 'To su u ovom trenutku ogromni novci za nas'

04.03.2020 u 11:08

Bionic
Reading

Na najvećem europskom glazbenom natjecanju Bosna i Hercegovina je posljednji put sudjelovala 2016. godine, kad su je s pjesmom 'Ljubav' predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala. Kako sada stvari stoje, BiH će se načekati za novi nastup na Eurosongu, javljaju tamošnji mediji

Rukovodiltejica Odjela međunarodnih poslova BHRT-a i posljednji šef delegacije BiH Lejla A. Babović izjavila je da povratku na Eurovizuju postoji prepreka.

'Javni servisi su u posljednjih nekoliko godina pod sankcijama EBU-a (Evropska radiodifuzijska unija). A drugi faktor je da pri ovakvom financiranju javnih servisa nismo u mogućnosti izdvojiti sredstva za učešće na Eurosongu. S minimalnim brojem sudionika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola milijuna maraka. To su u ovom trenutku ogromni novci za nas. I ne postoji zakonski reguliran način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za financiranje svih funkcija javnog sevisa pa, između ostalog, i Eurosonga', izjavila je za Avaz.

Dodala je i da marketinško tržište u BiH nije pretjerano zainteresirano za sponzoriranje projekta kakav je Eurosong te da je za njih u ovom trenutku jednostavno nemoguće sudjelovati na Eurosongu. 'Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uvjetima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svjetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji', poručila je Babović. Dugovanja prema EBU-u iznose šest milijuna švicarskih franaka i zbog toga je europska organizacija tužila BHRT.

BiH će, pišu tamošnji mediji, ipak imati svog predstavnika na Eurosongu. Naime, u Eurostory, književno-novinarska web stranica Eurosonga organizira posebnu večer 10. travnja ove godine u Nizozemskoj pod nazivom 'Eurovizijske priče', (The Stories of Eurovision).

Izvor: Društvene mreže

Na njoj će nastupiti nekadašnji sudionici na Eurosongu među kojima je i predstavnik BiH, Muhamed Fazlagić Fazla koji je predstavljao BiH na Euroviziji ratne 1993. godine. Fazla će podijeliti priču koja se krije iza njegovog nastupa i zapjevati pjesmu 'Sva bol svijeta'. Eurostory je ističe kako doslovno riskirao svoj život kako bi se natjecao te godine na Eurosongu.