nakon koncerta

Balašević napisao pjesmu koja se ne prevodi i posvetio je Zadru

23.05.2017 u 11:59

Bionic
Reading

Punih 28 godina Đorđe Balašević nije nastupio u Zadru, a uoči svog prvog koncerta obožavateljima je obećao napisati novu pjesmu i posvetiti je upravo tom gradu. Rečeno - učinjeno. Balašević je napisao 'Stih iznad svih', a potom snimio kućni video u kojem objašnjava zašto je to napravio

'Beba će staviti pjesmu na internet. Što da kažem? Imaš neku ideju? Za sve što kažem ti ćeš poslije reći - nisi to trebao reći.' Tim riječima započinje sedmominutni video novosadskog kantautora Đorđa Balaševića, dok snima svoju suprugu Oliveru, koja igra igricu na mobitelu i slatko se smije.

Đorđe Balašević Autor: Youtube

Video je Balašević snimio povodom izlaska svoje nove pjesme, 'Stih iznad svih', koju je napisao i posvetio Zadru - gradu u kojem je održao prvi veliki koncert nakon punih 28 godina. Iako isprva nije bio dobrodošao u taj grad, Balašević se time nije previše zamarao. Došao je i ispunio sva očekivanja svojih obožavatelja.

  • +9
Đorđe Balašević održao je koncert u prepunoj dvorani na Višnjiku Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

'Htio sam da ostane neka pjesma nakon koncerta u Zadru, kao da sam znao da će biti tako lijep i pozitivan i da će se o njemu pričati. Štos je u tome da je došlo neko vrijeme da sve moraš zaslužiti - one priče o gostoljubivosti, kruhu i soli, to je odavno prošlo. Sada moraš negdje zaslužiti da budeš dobrodošao. I ja imam tu sreću da doživljavam takve dane, kao što je bio taj dan u Zadru, i imam sreću da me ljudi dočekaju otprilike tako kako ste me vi dočekali', rekao je u videu Đorđe Balašević te potom pojasnio kako su mnogi, po raznim forumima, komentirali da je on dobar glazbenik, ali ih nervira što pjeva na ekavici.

Đorđe Balašević – Stih iznad svih Autor: Youtube

'Ono što je najvažnije to je da kod tih nekih naroda kojima sam ja posvećen, da ne kažem pripadam, jer očigledno ne pripadam nikome, isto se kaže - ljubav, čežnja, sudbina - vrlo važne riječi, koje se, nažalost, ne rimuju ni s čime. Ne možeš suzu prevesti, ta emocija ne može se prevesti. Stoga sam odlučio napisati pjesmu koja se ne prevodi. Malo mi je to predstavljalo tehnički problem, uzeo sam pravopise i rječnike. Napravio sam za vas, za nas, jednu pjesmu koja se ne prevodi, koja je upisana vama u spomenar te večeri 13.5.2017. Jednog dana, kada otvorite taj list, nitko neće primijetiti da je bio neki uljez među vama i da vam je ostavio pjesmu kao dar.'