blog pedaliranje

Naš bloger provozao se uz Kupu, a toplinski udar ublažio na novom kupalištu

05.08.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Bloger tportala odlučio se kupati na novouređenom kupalištu u Ozlju, a uz to biciklirati krajem uz prekrasnu Kupu

Ozalj je ove godine hit destinacija za bicikliste, posebno one koji vikendom dolaze ovdje popularnim vlakom Rumobil, koji vozi u Ozalj iz Zagreba i Karlovca. Odnedavno prevozi bicikle. Biciklistički izlet možete organizirati uz rijeke Kupu i Dobru, a bude li snage po ovim vrućinama, možete krenuti u osvajanje vrha Lović ili Sv. Gere.

Naselja Vivodina i Vrhovac već će pružiti lijepe vidike prema Sloveniji, Kupskoj dolini te prema Gorskom kotaru. Vrhovac je zaista blizu - uz dva manja uspona možete iz Ozlja napraviti lijep bike i hike izlet. Svakako posjetite obiteljsko gospodarstvo Čulig. Uz degustaciju domaćeg sira i pršuta, dobro će doći liker od divlje višnje ili čaša crnog 'ljetnog' sauvignona.

Dragi domaćini Ankica i Stjepan neće vas pustiti samo tako. Na jednoj od terasa iznenadit će vas nekim gastro užitkom ispod peke s domaćom puricom ili patkom s mlincima. Na seljačkom gospodarstvu sve namirnice su iz obližnjih vrtova ili OPG-a. Uživanju na predivnoj terasi neće biti kraja, no planirate li dalje, trebat će energije.

Do Vivodine ili Lovića Prekriškog treba po serpentinama dobro zapeti po pedali. Od Ozlja do Vrhovca ima oko šest kilometara. Još toliko do Vivodine, a želite li do najljepših pogleda u ovom kraju, do Lovića i malo više. Sveukupni uspon zbog dosta valovitog krajolika će biti oko četiristo metara. No zato će spust prema Kupi biti užitak. Sveukupno od Ozlja preko Lovića i Vivodine natrag do Ozlja prijeći ćete više od dvadeset i pet kilometara.

  • +4
Ozalj by bike i Rumobil Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Još treba savladati uspon oko Starog grada, no kada ste već tu, šteta bi bilo ga ne obići, a potom uz lijepo i uređeno kupalište dobro se zabaviti.

Zelena travnata obala, puno drveća i hlada zaista pružaju opuštajuću atmosferu. Posjet Ozlju pružit će vam puno užitaka i iznenađenja. Već ovog vikenda iznenadit će karlovački bubnjari, ali i organizirani posjet obližnjem etno naselju Trg, gdje se mogu vidjeti seoske drvene kuće s tradicionalnom arhitekturom i slamnatim korovom.

Povratak kući možete planirati vlakom Rumobil. Biciklom možete pedalirati bar do Karlovca, ako ne i do Zagreba. Do Karlovca ima dvadesetak kilometara, za što treba oko sat vremena. No još su uvijek dugi dani pa se sve stigne. Na putu svratite do Jaškova na čuvenu Guinnessovu štrudlu. U restoranu Žganjer možete se i zasladiti vrlo kaloričnom tortom Katarine Zrinski. Radi se od čak dvadeset namirnica i morate ju kušati. Za bicikliste je idealna, pogotovo u ove vruće dane.

  • +3
Ozalj, novo kupalište Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Na kolodvoru u Karlovcu saznajemo da nam vlak za Zagreb kasni sat vremena. No nitko se nije previše uzrujavao.

Ana i Željko bili su biciklom sve do Svete Gere i prošli pola Žumberka. I napravili skoro osamdeset kilometara te visinsku razliku od tisuću i četiristo metara. Dvostruko više od nas koji smo mislili da smo biciklom prošli prepuno. Malo su se manje kupali i guštali od nas. Bez bicikla, mislim. Mladi Švicarci Janine i Alesandrio kratili su pak vrijeme do vlaka kartajući uno s nama na peronu.