BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger odabrao je najbolje fotke s bicilističkih putovanja tijekom 2017.

31.12.2017 u 10:44

Bionic
Reading

Pun dojmova, ali i dobrih fotki naš bloger uspio je biciklom doći i do kraja 2017. godine. Bolje rečeno probiti se do svakog kutka ili vrha Lijepe naše. Ovo je samo mala bike recenzija pedaliranja godine na odlasku kroz najbolje fotografije i izlete

Vožnja biciklom starim cestama prema moru atrakcija je sama po sebi. Kada se u rano jutro nađete iznad Kvarnerskog zaljeva i kraj vas nema ni jednog auta, zapravo nikoga, doživljaj je spektakularan. Tu su samo ostaci povijesti, stari tucani kamen na cesti, bunkeri iz nekih prastarih ratova i načičkana naselja uz more. Križišće, Hreljin, Plase nižu se čuvenoj cesti Karolini i samo su neka na putu do mora. Vrlo brzo sam shvatio da svako mjesto ima neku svoju tajnu ili zabravljeni objekt. A nezaboravni pogledi sežu prema otocima, Krčkom mostu, Rijeci, Bakru, Kraljevici.. samo su neke od bike i cikloturističkih priča koje sam opisao na svojim bike putovanjima u 2017. godini.

Gdje je bilo najljepše, gdje sam škljocnuo najbolju fotku..na to pitanje skoro da i nemam odgovora. Otoci su me ove godine najviše fascinirali. Na Braču, Hvaru i Korčuli svakako su nastale najbolje bike epizode. Još sada mi se vrti u glavi kako me Dalibor Jurović dobro iscrpio pokazujući mi ljepote Dingača i potencijale Orebića. Kombinirali smo planinarenje i biciklizam iliti 'mountain biking'. To je sigurno nešto što će u Hrvatskoj postati vrlo popularno. Uostalom pustolovni turizam kreće nezaustavljivo naprijed. Trend i stil odmora u narednim godinama će se sigurno promijeniti. Tine Lindič sa Slovenske strane Kupe ispričao mi je da sve više turista kada vidi ljepote ove naše rijeke odluči za kontinentalni odmor. Čak i u glavnoj sezoni kada je na našem moru vrhunac sezone. Ostane ovdje uz Kupu planinariti, pedalirati, kupati se, šarati malo uz Hrvatsku obalu, malo uz Slovensku.

  • +12
Naj Bike foto 2017. Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Došao sam se i ja voziti biciklom ovdje, a završio sam na 'supu', dasci kojom sam veslao po 'Kolpi' kilometrima od slapa do slapa. Poslije sam tu dionicu u dolini kraj Severina na Kupi prošao biciklom. Potom sam probao i sve popularniji glamping. Glamurozno, luksuzno i šik kampiranje. Jednostavno rečeno spavanje i boravak u prirodi. Ali uz suport izletišta koje nudi takav tip smještaja. Šatore, drvene kučice i sve što je potrebno da bi se u prirodi osjećali ugodno i sigurno. Pa biraš što želiš od bicikla do kanua. Za razvoj cikloturizma jako je važno da se unaprijedi kontinentalna ponuda. Mali hoteli, OPG-i, izletišta, nasušno su potrebni. Slavonija se budi, no u Lici se još uvijek vozi pedesetak kilometara, a da nema ničega. Možda je to posebno, no za samo nas koji smo 'odavde' ili se znamo snaći. Cikloturista traži ponudu i sigurnost.  

Brela i Tučepi i zapravo cijela makarska rivijera nove su cikloturističke meke. Obnovljene su staze uz obalu, a stara naselja u brdima povezana su novim i obnovljenim vatrogasnim putovima. Odlazak na Biokovo u lipnju bio je poseban bike doživljaj. Kada me na Sv. Juri dočekalo metar snijega, ali i lijepo i toplo vrijeme bio je to pravi podvig, bar za mene. Ljeto sam proveo vozeći se po Gorskom kotaru i Lici. Nema ničeg ljepšeg nego se popeti na neki vrh ili prijevoj i promatrati vizure dolina, rijeke ili jezera. 

  • +10
Međimurje, Lika, Velebit Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Jesen je brzo stigla. Bio sam na još jednoj sedmodnevnoj turi s biciklistima Iz Hong Konga. Vozili smo se od Plitvica, pa sve do Dubrovnika. Uz naše najjače adute koje su obišli pješice, najviše ih je dojmio prelazak preko Velebita preko prijevoja Mali Alan. Kako i ne bi, pa ovuda su još ne tako davno kočije vozile prema Dalmaciji. Još pamtim uspon na Svetu Geru i idilični Žumberak. Ozalj je predivan za bicikliranje. A ove godine pojavili su mi se prvi problemi s koljenom, tako da su bike planovi bili malo i poremećeni. Tako da nije loše da ravnomjerno rasporedim opterećenje mišića. Pa sam na dosta bike izleta išao s ciljem da manje vozim, a više hodam i penjem se. I više uživam i slikam. Zato se i vozimo bicikl i krećemo. A ne sam da nižemo kilometre, zar ne? Možda su biciklisti mirovali bar zimi, ali evo sve više ljudi vozi bicikl i zimi i po snijegu.

Bila je to po malo luda zamisao, biciklom kroz snijeg po šumama Gorskog kotara, ali evo ubrzo se sve pretvorilo u vodeći zimski event u regiji. Delnice su postale poprište i biciklista koji su prtili svoj put prema cilju. Zdravom životu i nečem novom. Sve za turistički razvoj Lijepe naše, nestvarnog Gorskog Kotara i idiličnih Delnica. Ipak bila je to dobra promocija i pravo snježno ludilo na dva kotača. Zabava na snijegu otišla je daleko, pa povratka više nema, bicikl se vozi stalno i svugdje. Pa i na Novu godinu koju ću provesti na biciklu naravno uz šampanjac.