BLOG PEDALIRANJE

Bloger tportala s prvim pahuljama zavrtio je pedale po bijelim rutama

19.11.2017 u 10:52

Bionic
Reading

Bicikliranje po snijegu više nije rijetkost. Dapače, iz godine u godinu snježno pedaliranje postaje sve popularnije, a naš bloger isprobao je svoj bajk na prvom ovosezonskom snijegu

Zimski uvjeti samo su još jedan novi izazov za bicikliste. Više vožnja biciklom ne prestaje s prvim hladnijim danom. Sve više biciklista vozi se po kiši i snijegu. Naravno da su to otežani uvjeti vožnje pa im se treba prilagoditi. Dodatna oprema za bicikle dala je zamah vožnji biciklom u otežanim uvjetima pa se danas ništa ne čini nemogućim, čak ni 'konkretnije' pedaliranje u potpuno zimskim uvjetima.

Treba malo hrabrosti i vještine da bi se pošlo na cestu ili u gradski promet po snijegu. No zato je prvu vožnju po snijegu najbolje obaviti na nekom mirnijem mjestu. Ja sam bicikl na svoju prvu vožnju po snijegu do Savskog nasipa dovezao autom.

Kako je ubrzo pokraj mene prošao čovjek sa skijama, jednostavno sam sjeo na bicikl i krenuo za njim po skijaškim tragovima. Kada sam se osjetio sigurnim, shvatio sam da sam započeo jednu svoju potpuno novu snježnu avanturu na biciklu. Mene je, doduše, blog natjerao van na minus, snijeg i led. Kako sam mogao nešto napisati, a da ni sam nisam probao? Vas će možda na izlet biciklom po snijegu pozvati prijatelj ili ćete jednostavno poželjeti doživjeti i probati novo iskustvo. Možda je dobro za početak sjesti na bicikl po kvartu ili se probati voziti po svojoj ulici, kako biste vidjeli kako se ponaša bicikl, kako loviti ravnotežu i balansirati. Naravno, i na biciklu se po snijegu ne rade nagli pokreti, kočenja i slično. Sve ide puno sporije, no voziti se može. Opremite se postojećom zimskom odjećom i usvojite ove zime jednu novu dobru naviku.

Nakon prvih bike gradskih vožnji zaputio sam se i na Sljeme, jesam doduše više gurao bicikl, no i vozio, ali doživljaj je zato bio poseban. I shvatio sam da nisam jedini biciklist. Uostalom, ceste i putovi se čiste pa se dio vožnje svakako obavi po lakše upravljivoj podlozi. Obično i snijega ako ste se uputili u planinu, negdje ima više, negdje manje ili je bolje utaban. Prošla je ralica ili neko drugo prometalo, pa se lakše vozilo. Što se tiče hladnoće, ako vozite uspon, s tim nećete imati problema jer ćete se dobro zagrijati. No zato se treba dobro obući i pripremiti za vožnju natrag. Od kuda god išli, ohladit ćete se i, pogotovo ako se spuštate s planine, bit će neugodnije. Malo pedaliranja, a veća brzina i obično pred kraj dana padaju temperature. Do toplog doma, fotelje i toplog čaja, sigurno ćete dobro promrznuti. 

  • +9
Biciklom po snijegu Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Naravno da je lakše i preporučljivo na snijeg krenuti MTB-om, sa širokim ripnama na gumama. Dobrom dodatnom višeslojnom odjećom, kapom i rukavicama. Zimske vožnje postale su atraktivne jer kada dođu sunčaniji dani, posebno u višim dijelovima Hrvatske, aktivnost i boravak na otvorenom postaju ugodniji. Tako i bicikliranje. U Lici i Gorskom kotaru može se voziti bicikl po prometnicama. Prometa ima manje i bit ćete sigurniji u vožnji. Prizori koje ćete doživjeti vozeći se kroz lička sela i goranske šume, čarobni su i bolji nego u nizinama. Pogotovo ako je snijeg tvrđi i utaban na glavnim cestama ili su očišćene šumske ceste.

Zimska i snježna vožnja uvijek su kraće, i kilometarski i vremenski. Više vremena provest ćete u nekom planinarskom domu nego na biciklu. No uspon na Petehovac kraj Delnica ili vožnja po okolici Gospića, bit će bike doživljaji za pamćenje. Više vremena bit će za druženje s društvom ili obitelji i priče o prvim bajk vožnjama uz topli kamin lokalnog caffea u Fužinama ili Mrkoplju. Vožnje po snijegu baš su zato postale popularne jer nude obilje zabave na snijegu i ujedno uvijek zdrav boravak vani.

Naravno, i malo pedaliranja, ovisno o vremenskim uvjetima i mogućnostima vozača. Sve je više takvih okupljanja biciklista na zimskim vožnjama. Tako će i ove sezone biti održan snježni bike show u Gorskom kotaru, popularni Generator, na brdima iznad Delnica. Vožnja biciklom po snijegu na rasporedu je u subotu, 20. siječnja 2018. godine, a dan kasnije po istoj ruti se trči. Taj popularni zimski event prate brojni događaji koji privlače bicikliste iz Hrvatske i susjednih zemalja na bajk feštu na snijegu.