BLOG: PEDALIRANJE

Preko crvenog tepiha i Zlatnog rata do biciklističke medalje

14.10.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Utrka i bike event 'Na dva kola oko Bola' dio su priče tportalova blogera koju donosi nakon bicikliranja po Braču. Poslije rute do Vidove gore i nezaboravnih pogleda prema Hvaru, Visu i Šolti sve je začinjeno MTB utrkom na bisernoj plaži bolskog Zlatnog rata i okolnim brdima

Da ću voziti bicikl po crvenom tepihu, to si baš i nisam mislio. I dok je bura nosila sve pred sobom, prevrtala jedrilice, na bolskom Zlatnom ratu prostirao se tepih za prvu XCO kros utrku i bike feštu. I to odličnu, kakvu samo Boljani znaju napraviti. Među prvima su slavili pozdrav ljetu, a nakon tenisa okreću se i biciklizmu. Potencijal Brača, a posebno južne strane otoka i područja Općine Bol, idealan je za pedaliranje.

Cikloturizam kuca na vrata Bola, koja su ovdje za nove turiste na dva kotača širom otvorena. Najavljuju u Turističkoj zajednici Bola i druga bike događanja kako bi produljili turističku sezonu. Jesen je kao stvorena za vožnju biciklom. Temperatura dvadesetak stupnjeva Celzija, isto toliko i mora, privlači cikloturiste. Raznolikost staza, onih uz more ili uspona do starih otočnih sela, nudi pregršt mogućnosti. Najzanimljivija ruta je prema Vidovoj gori, no ništa manje atraktivne nisu ni one prema Milni i pustinji Blaca te drugim dijelovima otoka.

Vrijednost i kvalitetu bike destinaciji daju i biciklistička događanja. Bolsku feštu na dva kola prvi mi je još ovog proljeća predstavio organizator Sebastijan Bauman. Nije puno trebalo da se prijeđe s riječi na djela. Lokalna zajednica podržala je manifestaciju, posebno domicilna tvrtka Big Blue Sport, te hotelske kuće Bluesun i Bretanide. Tako je nastala utrka koja će ostati zapamćena po tome da je prva jesenska bura otpuhala doslovno sve osim, naravno, crveni tepih i bicikle.

Vrijedni organizatori uspjeli su izvesti sve zamišljeno i stvorili vrlo dobru osnovu da ova utrka postane nadaleko poznata. I da listopadski blagdanski bike vikend već iduće godine bude još bolji i atraktivniji kako za profesionalce, tako i za rekreativce. Najviše veselja izazvala je utrka za najmlađe, koji su tako došli do svoje prve medalje. I to ne bilo kakve, već one osvojene na najljepšoj hrvatskoj plaži i nimalo lakoj stazi.

Šezdesetak natjecatelja uspješno je odvozilo utrku 'Na dva kola oko Bola'! A da je staza bila kao ona za svjetski kup, dovoljno govori komentar jedne vozačice: 'Dobro su je izvrtjeli s puno zavoja.' Organizatori su se dobro potrudili da stazu provuku kroz pješčani Zlatni rat i iskoriste okolni šumski teren. 'Ovo je utrka koja ima ambijent i perspektivu', komentirao je Denis Špadina, predsjednik bike saveza Dalmacije. Djeca su vozila 800 i 1600 metara, dok su odrasli ovisno o kategoriji napravili nekoliko krugova u dužini oko šesnaest kilometara.

  • +8
Bol MTB XCO Bol Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Najbolji su bili Nataša Šustić i Roko Fržop, koji će biti zapamćeni i po tome što su osvojili prve pehare koji su isklesani od čuvenog bračkog kamena. Svi su složni da je bio gušt voziti, pa i gurati bicikl kod neke okuke ili spusta. Slavljenicima se pridružio i Tomaž Garbajs iz Big Blue Sporta, kojeg veseli to što ovo podneblje ima mogućnosti za rekreacijski turizam pa se nakon surferske sezone nastavlja ona biciklistička, s velikom perspektivom za obogaćivanje posezonske ponude.

Toga su svjesni čelnici Bola. Markito Marinković, direktor Turističke zajednice, najavljuje daljnje aktivnosti za razvoj cikloturizma, a jedna od tih su baš bike eventi i utrke. Pomalo optimistično, najavljuje da Bol ima ambicije postati hit bike mjesto i prva bike friendly destinacija u Hrvatskoj. Preduvjeti su tu, bogata infrastruktura od hotela do kampova, u kojima su biciklisti dobrodošli. Tu su izvrsne rute isprepletene makadamskim putovima, a prolaze kroz brojne maslinike, vinograde i šume. O vidicima da ne govorimo, a blizina Hvara otvara niz kreativnih mogućnosti. Čestitkama sudionicima na utrci 'Na dva kola oko Bola' pridružio se i Tihomir Marinković, načelnik Bola, također potvrdivši vrlo ambiciozan plan unapređenja biciklističke ponude.

Inače, sve bike rute dobro su označene na terenu i na kartama. Za početak pedaliranja treba proći dio predloženih bike izleta prema vlastitim mogućnostima. Rute prema Murvici uz more do uvale Farska ili prema istočnoj strani Bola idealne su za početak bicikliranja. Potom se mogu odabrati brdske i malo teže rute prema Vidovoj gori. Ona cestom je malo lakša, a makadamom naravno puno atraktivnija te prolazi skrivenim dijelom otoka. Nakon Murvice i brojnih serpentina slijede potpuno nove i nedoživljene vizure mora. Pogledi sežu prema Starom Gradu na Hvaru, Visu, Biševu i Šolti. Ono što za sada nedostaje na rutama su bike odmorišta s minimalnom opremom. Malo alata, pametna bike klupa ili zaklon od sunca dobro bi došli u bračkim bespućima. Od iduće godine trebao bi se ponovno otvoriti za posjetitelje i ugostiteljski objekt na Vidovoj gori. Uz Nerežišća i Pražnice, biciklisti bi tako dobili još jedno mjesto za okrepu i opskrbu.