NAJSTARIJI FILMSKI FESTIVAL

Vukovar domaćin Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

16.10.2014 u 19:17

Bionic
Reading

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, održat će se od 7. do 9. studenog u Vukovaru, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kino kluba Vukovar

Tijekom ovogodišnje selekcije filmova za reviju, koja je trajala čak dva dana, od 119 filmova izabrano je njih 25 za konkurenciju. U Ocjenjivačkom sudu bili su redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać, vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić i producent.

Riječ je o jednoj od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija, studenti umjetničkih akademija i kinoklupske autore te sve u filmu koji prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije.

Svake godine održava se u drugom gradu, a njezin program, osim projekcija recentne produkcije, obuhvaća autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine. Do ove godine Revija je bila isključivo nacionalnog karaktera, a sada se počinje otvarati na regionalnoj razini. Ona je središnje okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival najstariji filmski festival na području Hrvatske.

Program obuhvaća filmove različitih žanrova, među ostalim, u programu su dokumentarci 'Bez-dom-ni' Pine Ivančića, 'Veliki dan' Đure Gavrana i 'Povratak posljednjeg' Igora Paulića, eksperimentalni filmovi 'Beat TV' Dragana Đokića i 'Raytraced' Lovre Čepelaka, igrani 'Drekavac' Ivana Mokrovića 'Zajedno' Jasne Nanut 'Tek tako' Sanje Miladović, animirani 'Kosa' Alme Ćakić