JANELLE MONAE

'The ArchAndroid (Suites II and III of IV)'

  • Autor: Velimir Grgić
  • Zadnja izmjena 17.05.2010 09:02
  • Objavljeno 17.05.2010 u 09:02
'The ArchAndroid (Suites II and III of IV)'

'The ArchAndroid (Suites II and III of IV)'

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Uzmite eklektično ludilo Princea, ubacite ga u jednako eklektično ludilo Outkasta i pomiješajte ih s klasičnim ženskim soulom i nimalo klasičnom psihodelijom: dobili ste novo eklektično ludilo za 2010. – odličan album nove heroine glazbene invencije, Janelle Monae

Dovoljno je pročitati kako se i gdje održavala promocija – novi album 'The ArchAndroid (Suites II and III of IV)' premijerno je predstavljen u prestižnom njujorškom Rubin Museumu Of Art, gdje je posjetitelje dočekalo posebno maskirano osoblje s ogledalima na licima, uz projekciju kratkog filma 'Emotion Picture', koji su s Janelle sklepali drugi poznati glazbenici scene 'drugačije crne glazbe' – Big Boi (OutKast) i Saul Williams. Nedostajao je samo Kanye West, sa svojim vizijama spajanja visoke umjetnosti i hip hopa, no zato je ceremoniju prezentacije otvorio P Diddy – naime, upravo je on, što zvuči pomalo čudno (ali i ne toliko ako znamo da se i on okrenuo trendu konceptualnog i ambicioznog, najavom izdavanja house albuma posvećenog klupskom euro-glamuru), dao priliku danas 25-godišnjoj Janelle, objavivši je u katalogu svoje izdavačke kuće Bad Boy.

'Tightrope'

Janelle je, dakle, pripadnica one scene 'crne glazbe' koja ruši žanrovske granice i prihvaća sve, ali to 'sve' u isto vrijeme uspijeva držati pod kišobranom hip hopa i R&B-ja, a što su do sada uspješno radili svi, od Outkasta i N.E.R.D.-a do Kanye Westa i friške zvijezde B.O.B., koji i jest nekakva nova, poppy i muška inačica Janelle Monae.

Ona je još kao studentica preselila iz rodnog Kansasa u New York, ne bi li studirala glazbu i glumu, sa snovima o Broadwayju koje je napustila zbog glazbe. Nakon seobe u Atlantu upoznaje Big Boija pa 2007. uz njegovu pomoć izdaje prvijenac 'Metropolis', početak konceptualnog serijala kojem pripada i ovaj izvrsni novi uradak koji je jednako ambiciozan, koliko i slušljiv – što je itekako pogođen amaglam, posebno ako imamo na umu da koncept govori o njezinom alter-egu po imenu Cindi Mayweather, mesijanskoj figuri u zajednici androida Metropolisa. Vrlo je lako sve moglo otići u SF kič, ali srećom – nije!

I sve to u koktelu žanrova koji se protežu od soula, hip hopa, funka, electra, rock and rolla, popa i onog što vole nazivati sci-fi R&B-jem – sve to, dakle, u jednom čušpajzu, odlično skuhanom. Od zaraznog ambijentalnog plesa 'Dance Or Die' (feat. Saul Williams), preko tipično 'autkastovskih' hitova kao što su 'Cold War' i 'Tightrope' (feat. Big Boi) do fenomenalnih 60's 'laganica', kao što su 'Sir Greendown', 'BaBopByeYa' i princeovska 'Mashroom And Roses', fantastično okupana eksplozijama psihodeličnih gitara, 'The ArchAndroid (Suites II and III of IV)' funkcionira kao iznimno inventivan, glazbeno bogat, ljepljiv, originalan i jednostavno odličan album, koji se lako sluša čak i ako vas zaboli za koncept, no odlučite li rovariti po njemu, iskustvo samo dobiva dodatne dimenzije.

Ocjena: 8.5 / 10

Izdavač: Bad Boy Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi