MAKSIM MRVICA

'Spavam samo u hotelima koji imaju bazen'

08.05.2015 u 10:37

Bionic
Reading

Naš najpoznatiji klavirski virtuoz Maksim Mrvica uoči svog prvog hrvatskog koncerta koji će održati večeras u Krapini za tportal govori o 'crossover' publici, kako čuva ruke te kako provodi vrijeme s kćeri Leeloo

Tijekom svibnja Maksim će nastupiti na četiri koncerta u Hrvatskoj: u Slavonskom Brodu, Krapini, Karlovcu i Puli. Na toj turneji karizmatični Šibenčanin će izvoditi klasična djela velikih skladatelja poput Musorgskog, Liszta, Chopina i Skrjabina te svoje najpoznatije obrade, poput 'Bohemian Rhapsody' grupe Queen, teme iz filma 'Kum' i druge. Maksim će promovirati i aktualni album 'Mezzo e Mezzo', a on će uskoro biti objavljen i u Hrvatskoj.

Pred vama su koncerti pred domaćom publikom. Koliko vam to znači i koliko se uopće naša publika razlikuje od azijske ili neke druge?


Uvijek mi je zadovoljstvo kad imam priliku ponovno svirati pred hrvatskom publikom, a ona je u principu jako topla. Publike se razlikuju od države do države. Na primjer, korejska publika je jako burna i dinamična dok je japanska vrlo rezervirana i mirna.

Gdje vam je draže nastupati - u velikim dvoranama ili manjim, intimnijim prostorima?

Volim sve oblike koncerata. Veliki koncerti s bendom i cijelom produkcijom imaju posebnu dinamiku, kao pop koncerti. Tada sviram crossover repertoar. Upravo zato koncerti u manjim teatrima imaju intimniju atmosferu i onda je primjereniji klasični repertoar.

Imate li nekih posebnih zahtjeva kad ste na turneji? Čega nikad ne smije nedostajati?
Imam svoje osobne vozače i listu stvari koja mora biti u garderobi prije nastupa. Sastoji se od hrane i pića koje volim.

Netko mora biti u tišini, meditirati... Kakav je vaš ritual prije izlaska na pozornicu?
Znam jako puno vježbati prije koncerta, do šest ili sedam sati dnevno. U principu više vježbam kad imam klasične koncerte jer mi je klasična glazba zahtjevnija za izvođenje. Na sam dan koncerta izbjegavam vježbanje, pogotovo ne u punoj snazi, jer moram odmarati ruke za navečer. Obično imam probe s bendom na dan koncerta u dvorani, a kasnije se odmaram. Meditiram prije samog izlaska na pozornicu.

Put do ovog što imate danas bio je trnovit i dug. U kojem trenutku ste shvatili da ste zaista uspjeli?
Kad sam potpisao ekskluzivan ugovor za izdavačku kuću EMI u Londonu, jednu od najvećih multimedijskih kompanija u svijetu.

Kakav je status crossover glazbe danas u svijetu? Tko takvu glazbu najviše sluša? Tko je njena publika?

Status crossover glazbe je vrlo dobar. To se vidi i po velikom broju novih crossover glazbenika koji se pojavljuju na sceni. Publika je vrlo šarolika, kao i na mojim koncertima, od vrlo mladih do starije publike koja inače voli i klasičnu glazbu.

Za umjetnike kažu da ih najčešće pokreću melankolija i tuga. Kakva je situacija s vama; kakvu vi emociju izražavate kroz svoju glazbu?


To ovisi o kompoziciji koju izvodim.

Prije turneja imate spartanski režim. Kako tada izgledaju vaši dani?
Vježbam jako puno. U pauzama idem na trening ili plivanje, a popodne se nastojim odmoriti da bih predvečer imao snage za još vježbanja.

Svirate od svoje osme godine. Dosadi li vam ikad glazba ili vježbanje?
Vježbanje mi često dosadi, ali sam se dosad naučio zadržati za klavirom. Nastojim osmisliti vježbanje tako da bude raznolikije, a time i interesantnije.


Maksim se raduje nastupima pred domaćom publikom

Je li istina to da rukama, kako ih ne biste ozlijedili, ne možete raditi puno toga? Na koji način ih čuvate? Što sve ne smijete nikako raditi, što morate izbjegavati?

Kad puno vježbam, mišići i tetive ruku su mi jako osjetljivi i napeti, tako da ne smijem ništa nositi da ih potpuno ne ukočim. To mi se dogodilo nekoliko puta. Vrlo je teško svirati s tako ukočenim mišićima.

Koristite li neke posebne kreme, idete li zbog održavanja forme i kondicije ruku na neke posebne tretmane, imate li neke posebne vježbe za njih?

Imam neke kreme koje koristim, a plivanje mi opušta mišiće ruku pa hoteli u kojima odsjedam uvijek moraju imati bazen. Često prije turneja treniram sa svojim trenerom Orlandom da dobijem fizičku kondiciju kako bih mogao izdržati tempo s mnogo koncerata, putovanja i vježbanja.

Jeste li ih, poput mnogih umjetnika, osigurali i koja je njihova premija?

Nisam ih osigurao.

Kad smo kod ruku, nedavno ste na njih dodali jedanaest tetovaža. Hoćete li se na tome zaustaviti ili...?

Ne vjerujem da je to kraj. Svako malo dobijem ideju i potrebu za novom tetovažom pa je i napravim.

Eksperimentirate s izgledom i odijevanjem - uvijek ste posebni i drukčiji. Gdje kupujete odjeću, modne dodatke i što radite s njima kad ih iznosite?

Kupujem garderobu po cijelom svijetu. Ipak, najviše kupujem u Londonu, u kojem živim i najbolje poznajem trgovine. Ono što ne nosim, spremim. Nakon nekoliko godina možda mi opet postane interesantno.

Koliko vam je vaš specifičan imidž pomogao u karijeri?
Mislim da je dosta pomogao, pogotovo u crossover glazbi, jer dosta se mlađe publike lakše poveže s glazbenikom koji izgleda sličnije njima, nego s glazbenikom u klasičnom odijelu.

Volite li i danas tulumariti s prijateljima, otići na party kao nekad, ili ste se s godinama 'uozbiljili'?
Volim otići na partyje i danas. Dosta mojih prijatelja su DJ-i pa pratim njihove nastupe po klubovima.

Kako najviše volite provoditi vrijeme sa svojom mezimicom Leeloo?
Volim provoditi svaki slobodni trenutak s Leeloo. Vrlo često zajedno putujemo nekamo, makar na vikend. Na svu sreću, ona voli putovati. Ipak je imala tek dva mjeseca kad je sa mnom krenula na prvu turneju u Japan.