20 GODINA BLACKOUTA

Smif-N-Wessun 19. studenog u Tvornici

11.11.2013 u 17:28

Bionic
Reading

Najdugovječnija i najutjecajnija regionalna hip hop institucija, Blackout, započet će 19. studenog obilježavanje 20 godina aktivna rada. Centralni događaj proslave zbit će u utorak, 19. studenog, kada u Malom pogonu Tvornice kulture nastupa legendarni brooklynski dvojac Smif-N-Wessun

Blackout su pokrenuli Phat Phillie i Frx, a na sceni se pojavio 18. studenog 1993. početkom emitiranja emisije na Radiju 1. Nakon tri godine prelazi na Radio 101 gdje se zadržava sve do 2011., kada započinje emitiranje na Radiju808 gdje je i danas u tjednom terminu utorkom od 20 do 23 sata.

Prvo gostovanje veterana Smif-N-Wessuna na 20. Rođendanu Blackout lijepo se poklapa i sa njihovim stažem na sceni jer su se i on pojavili 1993. na sceni i to kao gosti grupe Black Moon na albumu 'Enta Da Stage'. Svoj autorski underground hip hop prožet jakim jamajkanskim utjecajima prvi su put jače predstavili 1995. na klasiku 'Dah Shinin'. Zbog prevelike sličnosti s proizvođačem oružja Smith & Wesson, bili su pritisnuti sudskom tužbom i prisiljeni promijeniti ime, pa do 1996. do 2005. nastupaju kao Cocoa Brovaz. Nakon vraćanja starog imena bend je 2005. i 2007. objavio izdanja 'Reloaded' i 'The Album', a najznačajnija je suradnja s legendarnim producentom Peteom Rockom na albumu 'Monumental' iz 2011. U Mali pogon Smif-N-Wessun dolaze neposredno nakon izlaska EP-a 'Born And Raised'.

Cijena ulaznice iznosi 80 kuna u pretprodaji (Tvornica i Smart Shop) te 100 kuna na dan koncerta na blagajni Malog pogona Tvornice

Gostovanje Smif-N-Wessuna prvo je u nizu događaja kojima će se obilježiti dva desetljeća rada Blackouta koji se, s Phat Philliejem i Frxom na čelu, tijekom godina prometnuo u glavnog promotora hip hopa u našoj regiji. Prvih 15 godine Phillie i Frx zajedno su vodili Blackout nakon čega za kormilom ostaje samo Phillie.

Blackout je u 20 godina, osim radijske emisije, doveo nebrojena eminentna imena američke rap scene (Busta Rhymes, Redman & Method Man, Wu Tang Clan, De La Soul, DJ Premier, Big Daddy Kane...), pomogao lasirati karijere Tram 11, El Bahatteeja, Bolesne Braće, Nereda & Stoke, Ede Maajke, Elementala. Blackout je asistirao zagrebačkim producentima Kooladeu, Dashu & Baby Dooksu koji su ostvarili zapažene svjetske karijere i producirali za velika imena (Wu Tang Clan, Redman, Pitbull, Flo-rida, Joy Danelane, Sean Paul, Fat Joe, Samy Deluxe...). Također, Phat Phillie je izdavao i jedini domaći hip-hop fanzin 'The Bumsquad' koji se kasnije pretvorio u vodeći hip-hop portal blackouthiphop.com

Za sljedećih osam mjeseci, Blackout je napravio ambiciozan plan koji uključuje koncert grupe Bad Copy u Zagrebu, novu rezidenciju srijedom u Lemon Clubu u suradnji s RNB Confusion ekipom, izložbu 'Blackout – 20 godina hip hopa u Hrvatskoj', dokumentarac o našoj sceni i njezinim protagonistima, novu kolekciju T-shirta, CD izdanje s najboljim freestylovima iz etera emisije, digitaliziranje i postavljanje arhivskih radio snimaka na blogu Blackout, brojne panele s regionalnim i stranim predavačima te Fresh Island promo party u Zagrebu s jednim od najjačih svjetskih Hip-hop DJ-a.

Upravo će se 3. izdanje Fresh Island Festivalaod 23. do 25. srpnja 2014. biti veličanstven završetak cjelokupne proslave.