IZBORI ZA EUROSONG

Slovenci šalju jodlerski rock, Makedonci rock-rap baladu

  • Autor: Bojan Stilin
  • Zadnja izmjena 22.02.2010 14:05
  • Objavljeno 22.02.2010 u 14:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tijekom vikenda održano je nekoliko nacionalnih izbora za ovogodišnju Pjesmu Eurovizije, pa su tako Slovenci odlučili u Oslo poslati špricer folka i rocka u izvedbi Ansambla Roka Žlindre i Kalamari, dok su Makedonci odabrali pjevača Đoku Taneskog s rock baladom 'Jas ja imam silata'

Naši sjeverozapadni susjedi već godinama prakticiraju televoting kao isključivi parametar pri izboru svoje predstavnice za Eurosong, pa je tako na ovogodišnjoj Emi pobjedu odnijela pjesma 'Narodnozabavni rock', u izvedbi Ansambla Roka Žlindre i Kalamari s čak 15.907 telefonskih glasova publike. Drugoplasirana, simpatična crvenokosa pjevačica Nina Pušlar s pjesmom 'Dež' i trećeplasirana grupa Langa s pjesmom 'Roko mi daj' osvojile su pet puta manje glasova od pobjednika, koji su skupili i više glasova od svih 13 konkurenata ukupno, tako da se može reći da je izbor bio gotovo jednoglasan.

Slovenska publika je odabrala prilično besmislenu mješavinu folka i rocka, koji su na pozornici jasno odvojeni – dok traje harmonikaška hopa-cupa melodija kakve znamo slušati na skijanju dok čekamo u redu za klobase, kamera snima folk dio benda, a kad na scenu stupe anakroni gažerski rokeri, kamera se okreće prema njima. Čini se da su naši sjeverozapadni susjedi prilično kasno uskočili na tračnice etnocentričnog eurovizijskog blesiranja, koji je izumro još negdje tamo 2007. kad je Marija Šerifović iz Srbije s normalnom pop pjesmom uspjela pobijediti u Helsinkiju.

Slovencima se stoga baš i ne smiješi siguran prolazak u finale iz drugog polufinala ovogodišnjeg izbora, u kojemu će nastupati i hrvatski predstavnik/predstavnica. Treba napomenuti i da je, kao gost slovenskog finala, nastupio pobjednik prošlogodišnjeg Eurosonga Alexandar Rybak.

Ništa lakši zadatak neće imati ni Makedonci, koji su nakon prošlogodišnjeg debakla s teen metalcima Next Time ostali na sličnom tragu, odabravši skromnu i generičku pop-rock baladu ohridskog pjevača Đoke Tanevskog 'Jas ja imam silata' (Ja imam snagu), s potpuno nepotrebnim 'ukrasom' u vidu rap dijela koji izvodi MC Bili Zver.

Makedonski je sustav glasanja istovjetan onome na Dori – glasovi iz televotinga predstavljaju 50 posto ukupnog izbora, dok ostatak glasova daje šestočlani stručni žiri. Publika je najviše glasova dala Vlatku Ilievskom, 'makedonskom Bon Joviju' koji je izvodio kabaretsku jazz pjesmu 'Sreća', dok ga je žiri smjestio na drugo mjesto. Obrnuti rezultat zabilježio je Đoko Tanevski – dobio je najviše bodova od žirija, a bio je drugoplasiran prema glasovima publike, no prema pravilima, prednost ima pjesma kojoj više bodova dodijeli žiri.

Bilo kako bilo, znatno niže plasirane ostale su zvijezde koje su se mogle nadati i nekim bodovima iz regije, poput zvijezde Operacije trijumf Aleksandra Belova (0 bodova od žirija) ili Esma's Banda, grupe sastavljene od usvojenih sinova romske legende Esme Redžepove.

Inače, uz ove dvije zemlje, do sada su svoje kandidate za Eurosong odabrale Albanija (Juliana Pasha s pjesmom 'Nuk mundem pa ty'), Armenija (Eva Rivas 'Apricot Stone'), Cipar (Jon and the Islanders 'I'm Gonna Be'), Finska (Kuunkuiskaajat 'Työlki ellää'), Norveška (Didrik Solli-Tangen 'My Heart Is Yours'), Danska (Chanée & N'evergreen 'In a Night Like This'), Nizozemska (Sieneke 'Shy-La-Lie'), Island (Hera Bjork 'Je ne sais quoi), Švicarska (Michael von der Heide 'Il pleut de l’or') i Malta (Thea Garrett 'My Dream'). Refrene svih pjesama poslušajte ovdje.

Naša Dora održat će se 5. i 6. ožujka, a sudeći po dosadašnjoj konkurenciji, Hrvatskoj ove godine plasman u finalu ne bi trebao izmaknuti. Izaberemo li pametno, dakako…

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi