U KINIMA: 'SLAGALICA STRAVE 3D'

Slagalica nepotrebnih nastavaka

  • Autor: Luka Kašpar
  • Zadnja izmjena 31.10.2010 09:43
  • Objavljeno 30.10.2010 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slabo i često dosadno završno poglavlje popularnog horora

Teško je itko mogao pretpostaviti da će se 'Slagalica strave' pretvoriti u dugovječnu franšizu horor filmova, ali pred nama je upravo sedmi nastavak. Prvi film bio je solidno ostvarenje s lukavom završnicom i korektnim scenarijem bez mnogo likova. Nastavci su postepeno odbacili ono što je prvijenac činilo dobrim i okrenuli se povećavanju zamki i količine smrti na platnu. Od novog nastavka stoga, razumljivo, nitko ne očekuje spektakularan i pametan film, ali svakako mu valja dati šansu.

Nažalost, teško je pronaći pozitivne strane u 'Slagalici strave 3D'. Očito je spajanje dvaju filmova u jedan, a završni rezultat ne pruža kvalitetu ni u jednoj od tih priča. Naime, iako je planiran osmi nastavak kao završni, zbog financijskih neuspjeha odlučilo se za spajanje svega u jedan film. Posljedice te odluke naočigled se vide, jer radnje djeluju u potpunosti zasebno, bez obzira na trud da ih se nekako poveže (što obično završava besmislenim obrazloženjima). Na kraju svaka scena služi kao motiv prikazivanja što brutalnije smrti nekog pojedinca s izrazitim naglaskom na krv i meso. U usporedbi s, recimo, filmom 'Piranja 3D', ovdje sve ostavlja samo loš okus u ustima, jer popratni dijalozi i radnja nastoje biti ozbiljni. Glumcima se, doduše, ne može prigovoriti, jer s obzirom na materijal odrađuju sasvim solidan posao.

Slab završetak serijala

Sama radnja je, dakle, dvostruka - u jednoj imamo lik koji zbog slave glumi da je preživio prijašnju zamku, da bi ga zbog toga 'Jigsaw' stavio u stvarnu. Taj dio filma čak funkcionira dobro u nekim trenucima, zahvaljujući solidnim građenjem priče lika u nevolji, ali zbog ubacivanja druge radnje u mješavinu postaje sve nelogičniji i naporniji kako se približava završnica. Druga priča prati neke nasumce postavljene zamke i daljnji rasplet ostavštine 'Jigsawa', gdje nas ujedno očekuje 'šokantna' završnica, koja je u potpunosti forsirana i služi samo radi ubacivanja lika iz prvog filma, da bi se ostavio dojam kompleksnosti priče (a zapravo je sve jako nategnuto). Već spomenuto spajanje s drugom radnjom posve je zanemarivo, kao što su i likovi, kojima je dano mnogo manje vremena za karakterizaciju. Kada stoga dođemo do kraja filma, rasplet je iznimno neefikasan.

Ukoliko je to uistinu posljednja 'Slagalica strave', onda je njen izlazak iz žanra horora tužno obilježen jako slabim finalem. Ljubitelji prijašnjih filmova vjerojatno će naći neko zadovoljstvo, jer stil i atmosfera ne odmiču od provjerene formule, a ostali će vjerojatno zakolutati očima na mnoge slabe točke projekta, napravljenog da se zaradi na imenu, ali očito ne da usput i zabavi svoju publiku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi