ZAGREB CALLING 2

Simply Red rasplesali Šalatu

23.06.2016 u 14:00

  • +2

Simply Red oduševili publiku na Zagreb Calling festivalu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/PIXSELL

Bionic
Reading

Prvog dana drugog izdanja festivala Zagreb Calling nastupili su Natali Dizdar, Jinx i rutinirani, ali vrlo dobro prihvaćeni Simply Red kome ni neodgovarajući zvuk s razglasa u prvom dijelu koncerta nije odmogao u stvaranju dobrih vibracija

Drugo izdanje festivala Zagreb Calling ove godine pomaknuto je iz srpnja u lipanj, pa je prvi dan festivala koincidirao s posljednjim danom INmusica na Jarunu. S obzirom na to da su to posljednja dva velika festivala u Zagrebu, ovako preklapanje termina je prilično neuobičajeno. No budući da je na jednom festivalu headliner PJ Harvey, a na drugom Simply Red, očito je kako su posrijedi dvije različite publike.

Lanjsko izdanje Zagreb Callinga donijelo je ravan i neuzbudljiv koncert Billyja Idola i fantastično uprizorenje Faithlessa koji su održali zacijelo jedan od deset najdojmljivijih nastupa inozemnih izvođača u Zagrebu. Po slično načelu, odabrani su i headlineri obje godine – neuništivi Simply Red prve večeri, 22. lipnja, a John Newman sljedeće, 23. lipnja.

Kako je posrijedi festival, domaći izvođači koji su nastupali uoči nastupa Simply Reda nisu imali status predgrupe nego (gotovo) ravnopravnih izvođača, a Natali Dizdar i Jinx bili su na visokoj izvedbenoj razini. Kao u slučaju nastupa Erosa Ramazzottija, u publici je dominirao ljepši spol, pa je zborno pjevanje na pojedinim refrenima uglavnom bilo u altu i sopranu.

Simply Red nalaze se na svjetskoj turneji na kojoj sviraju uglavnom dio kolekcije najvećih hitova. Dio – zato što se kolekcija Greatest Hits Simply Reda proteže na 25 pjesama, a na Šalati ih je izvedeno tek 18. Premda je bend dobio dva bisa, nastup nije trajao dulje od sat i po, a do bisa je svirao tek klupskih sat i pet minuta.

Negdje do polovice koncerta nije štimao ni razglas – bas je bio prejak, a puhaći instrumenti prenaglašeni. Srećom, kad je Mick Hucknall uzeo akustičnu gitaru u ruke kako bi izveo početak skladbe 'Holding Back The Years', parametri razglasa su, čini se, drukčije postavljeni, pa je zvučna slika do kraja koncerta bila kudikamo bolja.

Hucknall je uistinu bio izvrstan tijekom cijelog nastupa – topao glas koji se proteže kroz četiri oktave, pa u jednim trenutku zvuči kao da pjeva Barry White, a u drugom kao da je na sceni Barry Gibb iz Bee Geesa ni u jednom trenutka nije ga iznevjerio. Zaista, premda je bilo očito kako je posrijedi rutinerski koncert, Hucknall je pokazao zavidnu profesionalnu razinu pred više od 6.000 posjetitelja, odnosno prepunom Šalatom.

Publiku je ponajviše zapalio pjesmom 'Stars', no tenzija nastupa dizana je s provjerenim funkolikim skladbama: 'Come To My Aid', 'Money's Too Tight To Mention', 'Fairground', 'Something Got Me Started' ili 'Ain't That A Lot Of Love'.

Smirivanje strasti uslijedilo je na kraju drugog bisa kad je band izveo skladbu 'If You Don't Know Me By Now', jednu od dvije s kojima je osvojio vrh američke top-ljestvice (druga je 'Holding Back The Years'). Bio je ovo treći nastup Simply Reda u Hrvatskoj, nakon 2003. i 2006. u Puli i očito najuspješniji, pa nije nemoguće da Hucknall i drugovi još koji put dođu u Hrvatsku, možda čak i na INmusic.